Potrivit legislaţiei aplicabile în România, persoanele care au în proprietate o clădire situată pe teritoriul României datorează anual un impozit, care se achită în contul bugetului localităţii în care este amplasat respectivul imobil.
Potrivit noului Cod fiscal, ale cărui prevederi se aplică de la 1 ianuarie, şi a normelor de aplicare a Codului fiscal, publicate sub formă de proiect de Ministerul Finanţelor Publice, persoanele fizice ce utilizează o clădire pentru desfăşurarea unei activități nerezidențiale (în scop economic), în totalitate sau în parte, precum şi societățile și celelalte persoane juridice ce dețin clădiri în proprietate la data de 31 decembrie 2015, trebuie să depună la autorităţile locale, nu mai târziu de 31 martie, o declaraţie de impunere, în vederea stabilirii impozitului pe clădiri în acest an.
Impozitul pe clădiri, indiferent de calitatea persoanei care deţine imobilul (persoană fizică sau juridică), se plăteşte anual, în două tranşe egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv. Conform normelor legale, pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.
În cazul în care impozitul pe clădiri, datorat unui buget local de către un contribuabil, nu depăşeşte suma de 50 de lei, acesta va fi plătit, integral, până la primul termen de plată, adică 31 martie, inclusiv.
Nedepunerea la termen a declaraţiei va fi sancţionată cu amendă
Noul Cod de procedură fiscală, în vigoare de la data 1 ianuarie 2016, stipulează în cadrul Titlului XI - Sancțiuni, la art. 336 - Contravenții, că neîndeplinirea de către contribuabil/plătitor la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor şi veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume, precum şi orice informaţii în legătură cu impozitele, taxele, contribuţiile, bunurile şi veniturile impozabile se sancţionează cu amendă.
Concret, persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă, şi care nu vor depune declaraţia pentru stabilirea impozitului pe clădiri până cel mai târziu la 31 martie, vor primi amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Acelaşi cuantum al amenzii este prevăzut şi pentru celelalte persoane juridice, cu excepţia celor încadrate în categoria contribuabililor mari şi mijlocii. Pentru aceste două categorii, amenda prevăzută de Codul de procedură fiscală porneşte de la 1.000 de lei şi poate ajunge până la valoarea de 5.000 de lei.
AvocatNet.ro a explicat în acest articol, pas cu pas, cum trebuie completate formularele utilizate anul acesta pentru stabilirea impozitului pe clădiri, atât pentru persoane fizice, cât şi cele juridice.
Comentarii articol (25)