Taxele aplicate de Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, pentru eliberarea de certificate, adeverințe sau alte documente, în baza solicitărilor venite din partea angajatorilor și angajaților, sunt prevăzute în Ordinul ministrului muncii nr. 826/2014, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 407 din 2 iunie 2014.
Actul normativ prevede că pentru eliberarea de certificate/adeverințe/duplicate de adeverințe în baza documentelor existente în arhivele ITM, solicitanții, fie ei persoane fizice, persoane juridice sau PFA-uri, trebuie să plătească un tarif unic de 20 de lei/document.
Același pret, de 20 de lei, trebuie plătit și pentru eliberarea de certificate cu informații extrase din baza de date organizată la nivelul Inspecției Muncii cu registrele generale de evidență a salariaților transmise de angajatori.
Pentru a obține documente de la ITM, solicitanții trebuie să achite sumele de bani care reprezintă tarifele aplicate în contul de trezorerie sau carieria inspectoratului teritorial de muncă care efectuează prestarea serviciului. Ordinul ministrului muncii nr. 826/2014 mai prevede că Inspecția Muncii prestează servicii la cererea angajatorilor și angajaților numai după ce achitarea tarifelor a fost confirmată.
De asemenea, reglementările stabilesc că nu sunt percepute tarife pentru prestarea de servicii către:
- instituţiile care funcţionează în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Informaţiile furnizate se utilizează numai în scopul menţionat în mod expres în solicitarea adresată de către aceste instituţii, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare;
- instanţele de judecată, organele de cercetare penală, organele fiscale, precum şi oricare alte instituţii pentru care actele normative prevăd scutirea de taxe, tarife şi comisioane;
- instituţiile cu care Inspecţia Muncii a încheiat protocoale de colaborare privind efectuarea de prestări de servicii cu titlu gratuit, necesare realizării atribuţiilor acestora, potrivit legii.
Cât costă recuperarea datelor din REVISAL?
Angajatorii care nu mai au informațiile din Revisal pentru că le-au pierdut, nu au salvat baza de date sau au salvat-o pe un suport extern care ulterior s-a stricat sau a fost pierdut, pot recupera datele de la ITM.
Conform Ordinului Ministerului Muncii nr. 826/2014, tariful pentru furnizarea datelor din Registrul general de evidență a salariaților pentru refacerea conținutului său la angajator, prin eliberarea unor extrase pe suport hârtie din baza de date organizată la nivelul Inspecției Muncii, este tot de 20 de lei, la fel ca în cazul eliberării altor documente.
Posibilitatea de a obține date din Revisal de la inspectoratul teritorial de muncă unde se află în evidență angajatorii a apărut în iunie 2013, după cum a informat atunci Inspecția Muncii.
În acest sens, angajatorii medii sau mari trebuie să prezinte inspectoratului teritorial de muncă un dosar format din:
- O cerere de recuperare a bazei de date;
- O copie după certificatul de înmatriculare a societății;
- O împuternicire semnată și ștampilată, dacă persoana care solicită recuperarea bazei de date nu este reprezentantul legal al angajatorului;
- O copie după actul de identitate al persoanei împuternicite.
Solicitarea către Inspecția Muncii va fi trimisă de către inspectoratul teritorial de muncă după depunerea documentelor, iar imediat ce va primi baza de date, o va pune la dispoziția angajatorului.
Atenție! Dacă persoana care primește baza de date de la ITM este alta decât reprezentantul legal al societății, este obligatoriu ca, la primire, ea trebuie să prezinte o împuternicire semnată și ștampilată, precum și o copie după actul ei de identitate.
Angajatorii de mici dimensiuni vor primi, în urma solicitării depuse pentru recuperarea bazei de date, documentul „Raport angajator”. Informațiile cuprinse în acest raport vor fi folosite pentru refacerea bazei de date din Revisal, prin reintroducerea informațiilor. În acest sens, vor fi respectați „în mod riguros identificatorii specifici fiecărei unități – CUI, categorie, formă juridică, formă de organizare, nivel de înființare pentru angajator, CNP pentru salariat, număr și dată încheiere contract”, a declarat pentru AvocatNet.ro sursa citată.
AvocatNet.ro a scris pe larg aici despre cum pot fi recuperate datele din Revisal.
Comentarii articol (0)