Am sintetizat special pentru tine, abonatul nostru la serviciile AvocatNet.ro Premium, cele mai importante 20 de noutăți legislative de la acest început de an cu impact asupra PFA. Ce obligații noi ai în 2016, care sunt finanțările pe care le poți atrage pentru a-ți dezvolta afacerea organizată ca PFA, dar și ce reguli noi trebuie să respecți în relația cu autoritățile fiscale sunt doar o parte dintre datele pe care le-am cuprins în acest ghid informativ.
Când ai timp, lasă-ne un comentariu și spune-ne dacă te ajută astfel de sinteze sau ce anume ai dori să îmbunătățim la ele. Echipa AvocatNet.ro |
1. Înregistrări fiscale obligatorii la început de an pentru PFA
Persoanele fizice autorizate trebuie să raporteze la Fisc la începutul anului mai multe informații.
Puteți consulta lista completă a obligațiilor declarative la început de 2016 și informațiile care să vă ajute să vă dați seama când și dacă trebuie să le depuneți, AICI.
2. Modificările aduse de noul Cod fiscal afectează sute de mii de PFA
Anul 2015 s-a încheiat cu un număr de 400.000 de PFA-uri înregistrate în România, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, iar în ultimii trei ani, numărul acestora a crescut cu peste 100.000.
Cu toate acestea, din 2016 numărul acestora ar putea să scadă din cauza intrării în vigoare a prevederilor noului Cod fiscal, care vor avea un impact major asupra PFA-urilor. Citiți mai multe amănunte, AICI.
3. Normele de venit pentru 2016
Recent, normele anuale de venit valabile în 2016 au fost publicate de Fisc pe pagina sa de internet. Aceste sume fixe sunt utilizate la calcularea impozitului pe venit datorat de către persoanele fizice care obțin venituri din activități independente și care au optat pentru un sistem de impunere pe bază de normă de venit. Concret, cota unică de 16% se va aplica la normele de venit afișate de Fisc.
Contribuabilii care realizează venituri din activități independente și care aplică sistemul de impozitare pe bază de normă de venit vor plăti anul acesta un impozit de 16% aplicat valorilor stabilit de Fisc, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate.
În acest articol găsiți mai multe informații referitoare la termenul limită pentru plata impozitului pe venit aferent trimestrului I, dar și despre trecerea de la norma de venit la sistemul real și pașii care trebuie urmați în acest sens.
Contribuții obligatorii vs contribuții opționale pentru PFA în 2016
4. Contribuții sociale 2016: Cotele valabile anul acesta
Persoanele fizice autorizate sunt obligate să plătească contribuții de asigurări sociale (pensii) și contribuții de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, există și contribuții opționale, cum ar fi contribuția la bugetul asigurărilor pentru șomaj, contribuția pentru asigurarea în caz de accidente de muncă și boli profesionale, precum și contribuția pentru concedii și indemnizații (FNUASS).
Pentru mai multe detalii referitoare la cotele acestor contribuții, valabile în 2016, citiți acest articol scris de AvocatNet.ro.
5. Cum se plătește CASS anul acesta? Declarația 600, modificată substanțial
În ceea ce privește contribuțiile sociale, declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul a acestora se face prin depunerea la Fisc a unei declarații privind venitul asigurat la sistemul public de pensii – formularul 600. Acest document a fost actualizat recent, având în vedere că, de anul acesta, CAS-ul datorat de un PFA nu se mai calculează la o bază de calcul aleasă de contribuabil, ci prin aplicarea cotei de 10,5% sau 26,3% asupra venitului net obținut de acesta.
Citiți AICI mai multe informații despre cum se va aplica CAS la venitul determinat în sistem real și pe baza normei de venit, precum și despre modul de completare a noului formular 600. De asemenea, nu uitați că termenul de depunere al declarației este 1 februarie 2016, iar nedepunerea ei se sancționează cu amendă, după cum AvocatNet.ro a scris AICI.
6. Nu orice PFA plătește CAS în 2016
Potrivit noului Cod fiscal, nu datorează contribuția de asigurări sociale pensionarii și persoanele fizice asigurate în sistem proprii de asigurări sociale.
Pe lângă aceștia, mai există o situație în care PFA-urile pot scăpa de obligativitatea plății CAS anticipat în 2016. Puteți citi AICI mai multe detalii despre cine este exceptat de la plata CAS în 2016, precum și despre recalcularea din 2017.
Taxe și cheltuieli PFA 2016
7. Analiza noilor taxe datorate de un PFA - exemple concrete
Din acest an, PFA-urile datorează CAS calculat la venitul net obținut și nu la o bază de calcul aleasă de contribuabil, așa cum se întâmplă până acum. Mai multe, contribuția trebuie plătită chiar dacă aceștia obțin venituri din salarii.
Pe lângă CAS, persoanele fizice trebuie să suporte un impozit pe venit de 16% și CASS de 5,5% din venitul net obținut.
În acest articol puteți găsi exemple concret de calcul în ceea ce privește taxele datorate de un PFA statului.
8. Cheltuieli deductibile pentru un PFA în 2016
Începând cu 1 ianuarie, când reglementările care vizează impozitarea veniturilor obținute din activități independente au fost schimbate odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, PFA-urile își pot deduce numai anumite cheltuieli în momentul calculării venitului net.
În acest sens, este important de știut că există mai multe criterii ce trebuie îndeplinite pentru a putea deduce cheltuielile, dintre care amintim doar faptul că acestea trebuie să fie cuprinse în cheltuielile exercițiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite și că trebuie să respecte regulile privind amortizarea.
Citiți AICI mai multe detalii despre cheltuielile care pot fi deduse, dar și despre cele care nu pot fi deduse sub nicio formă la calculul venitului net.
9. Finanțări nerambursabile în 2016
Anul 2016 aduce o serie foarte variată de finanțări nerambursabile, cuprinse între 10.000 și 200.000 de euro pentru înființarea sau dezvoltarea unor activități economice diverse. Cofinanțarea proprie din partea beneficiarului nu este întotdeauna solicitată, astfel că vă puteți realiza proiectul doar cu ajutorul fondurilor nerambursabile.
Finanțările disponibile în anul 2016 sunt prezentate în acest articol.
2016, anul microîntreprinderilor?
10. PFA sau microîntreprindere: care variantă este mai avantajoasă?
La începutul acestui an, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, mai multe PFA-uri și-au pus problema dacă suspendarea sau încetarea activității ca PFA și înființarea unei microîntreprinderi este o soluție de luat în calcul.
Concret, în 2016, microîntreprinderilor le este aplicată o cotă de impozitare cuprinsă între 1% și 3%, în funcție de existența angajaților și numărul acestora. De asemenea, impozitul pe dividende a scăzut de la 16% la 5%.
În acest articol găsiți un exemplu de calcul în ceea ce privește impozitarea unei microîntreprinderi vs PFA.