Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 43/8/2016 pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 60/32/2006 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 46 din 20 ianuarie 2016.
- Actul normativ aduce mai multe modificări normelor de acordare a concediilor medicale. Astfel, noile proceduri vizează, printre altele, persoanele internate în spital care părăsesc locaţia, femeile însărcinate sau lăuzele, respectiv victimele accidentului de la clubul bucureştean Colectiv.
- Potrivit documentului citat, persoanele fizice autorizate (PFA) ce au optat pentru plata contribuției de concedii și indemnizații de 0,85%, pentru a beneficia de plata concediilor medicale, recalculează această contribuție în funcție de situaţia reală a veniturilor realizate, constatate prin decizia de impunere.
- De asemenea, Ordinul CNAS prevede că, la externarea din spital, inclusiv pentru spitalizarea de zi, se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale, până la maximum 21 de zile calendaristice. Nu în ultimul rând, actul normativ aprobă modelul adeverinţei pe care angajatorul este obligat să o elibereze salariatului, adeverinţă din care trebuie să rezulte numărul de zile de concediu medical avute de asigurat în ultimele 12 luni, în vederea acordării certificatelor de concediu medical.
- Mai multe detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 20 ianuarie 2016.
Ordinul preşedintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 90/2016 pentru aprobarea conținutului cererii de acordare a eșalonării la plată și a documentelor justificative anexate acesteia, precum și a Procedurii de aplicare a acordării eșalonării la plată de către organul fiscal central a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 45 din 20 ianuarie 2016.
- Potrivit noului Cod de procedură fiscală, în vigoare de la începutul anului, organele fiscale centrale pot acorda, la cererea debitorilor (contribuabili persoane fizice şi persoane juridice), eșalonări la plată a impozitelor, taxelor, contribuțiilor, obligațiilor fiscale accesorii, precum și a amenzilor, pe o perioadă de cel mult 5 ani.
- Procedura de aplicare a eșalonării la plată acordate de organul fiscal central a fost aprobată prin actul normativ citat, cel care stabileşte că organul fiscal competent poate acorda patru tipuri de înlesniri la plată a obligațiilor fiscale.
- În vederea acordării eșalonării la plată, contribuabilii trebuie să depună o cerere în acest sens, la care trebuie să anexeze şi o serie de documente.
- Aflaţi de aici ce trebuie să cuprindă cererea de acordare a eşalonărilor la plată, precum şi lista cu documentele ce trebuie anexate cererii.
- Termen de intrare în vigoare: 20 ianuarie 2016.
Ordonanţa Guvernului nr. 1/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 44 din 20 ianuarie 2016.
- Potrivit documentului, cetăţenii români aflaţi în străinătate vor putea să obţină în maximum zece zile, direct de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, o adeverinţă cu valoare juridică de certificat de cazier judiciar.
- Totuşi, reprezentanţii Guvernului au transmis recent că, în afară de intrarea în vigoare a ordonanţei, mai trebuie parcurşi doi paşi pentru ca noua facilitate să se aplice efectiv. Concret, Executivul trebuie să mai aprobe, prin hotărâre, modelul adeverinţei echivalente certificatului de cazier judiciar, iar Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe trebuie să încheie un protocol de cooperare pentru interconectarea propriilor sisteme informatice.
- Vă reamintim că în cazierul judiciar se ţine evidenţa persoanelor fizice (dar şi a persoanelor juridice) condamnate sau împotriva cărora s-au luat alte măsuri penale/administrative, dar şi a celor faţă de care s-au dispus măsuri procesual-penale.
- Mai multe informaţii găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 23 ianuarie 2016.
Hotărârea Guvernului nr. 11/2016 privind constituirea comisiilor de insolvență la nivel central și teritorial prevăzute de Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 50 din 22 ianuarie 2016.
- Actul normativ prevede înfiinţarea Comisiilor de insolvenţă la nivel central şi teritorial, una dintre etapele incluse în implementarea Legii privind procedura insolvenţei persoanei fizice, cunoscută ca Legea falimentului personal.
- Concret, vor exista o Comisie de insolvenţă la nivel central şi 42 de comisii teritoriale, formate din reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice sau ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
- Potrivit Legii insolvenţei, o persoană fizică debitoare este considerată în stare de insolvență când nu are fondurile bănești necesare pentru a-și achita datoriile (către unul sau mai mulți creditori) care depășesc scadența cu cel puțin 90 de zile.
- Vă reamintim că termenul de intrare în vigoare a legii care introduce, în premieră în România, procedura de insolvenţă pentru persoanele fizice, a fost amânat până la finalul anului 2016.
- În acest articol puteţi citi mai multe detalii despre subiect.
- Termen de intrare în vigoare: 25 ianuarie 2016.
Legea nr. 6/2016 pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 41 din 19 ianuarie 2016.
- Legea educaţiei naţionale a suferit mai multe modificări prin intermediul actului normativ amintit anterior.
- Astfel, au fost introduse noi prevederi care vizează persoanele cu tulburări de învăţare. Spre exemplu, în învățământul primar, se vor efectua, în mod obligatoriu, teste de evaluare a capacității de învățare în vederea depistării precoce a tulburărilor de învățare, stabilirii eventualelor metode specifice de educație și a asigurării terapiilor specifice.
- De asemenea, la recomandarea specialiştilor, elevii cu deficiențe de învățare vor putea folosi materiale sau instrumente compensatorii, inclusiv tehnologie informatică, și vor beneficia de evaluare adaptată pe parcursul semestrelor.
- Metodologia pentru asigurarea suportului necesar elevilor cu tulburări de învățare va fi aprobată şi elaborată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Naţionale.
- Termen de intrare în vigoare: 22 ianuarie 2016.
Comentarii articol (0)