Guvernul a adoptat în ședința de miercuri mai multe hotărâri referitoare la organizarea și desfășurarea alegerilor locale, cea mai importantă decizie fiind stabilirea zilei de 5 iunie pentru desfăşurarea efectivă a alegerilor locale.
Concret, Executivul a adoptat hotărârile lansate în dezbatere publică, la sfârșitul lunii ianuarie, de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Mai precis, este vorba despre:
- hotărârea Guvernului privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2016;
- hotărârea Guvernului pentru aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale din anul 2016;
- hotărârea Guvernului privind numerotarea circumscripţiilor electorale judeţene şi a circumscripției electorale a municipiului Bucureşti pentru alegerile locale;
- hotărârea Guvernului privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale;
- hotărârea Guvernului privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale;
- hotărârea Guvernului pentru aprobarea modelelor şi a condiţiilor de tipărire ale buletinelor de vot care sunt folosite la alegerile locale.
Toate cele șase HG au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 109 din 11 februarie 2016 și vor intra în vigoare la 22 martie 2016.
Potrivit notei de fundamentare a hotărârii privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2016, alegerile locale sunt reglementate de Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.
Concret, la art. 10 alin. (1) şi (3) din legea menționată este prevăzut faptul că data alegerilor este duminica, aceasta fiind stabilită prin hotărâre a Guvernului cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.
Conform sursei citate, „în anul 2012, alegerile locale au fost organizate în data de 10 iunie. În data de 24 iunie 2012 a fost organizat un alt tur de scrutin pentru cazurile de balotaj şi situaţiile în care au fost constatate fraude electorale. Date fiind formalităţile procedurale prevăzute de lege pentru constituirea consiliilor şi validarea mandatelor primarilor, respectiv pentru depunerea jurământului de către aceştia, rezultă că data la care a început exercitarea mandatelor în curs ale autorităţilor administraţiei publice locale - cu excepţia cazurilor în care a fost organizat un alt tur de scrutin - se încadrează în perioada 11 iunie 2012 – 30 iunie 2012”.
Campania electorală va începe pe 6 mai
Guvernul a hotărât că alegerile locale din acest an vor avea loc pe 5 iunie, în timp ce campania electorală va începe pe 6 mai.
Potrivit calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale din anul 2016, cuprins într-o altă hotărâre adoptată de Guvern, până pe 12 aprilie, cel târziu, AEP va trebui să comunice Biroului Electoral Central și birourilor electorale de circumscripție numărul de alegători rezultat din Registrul electoral și din listele electorale complementare.
Apoi, începând cu 11 aprilie până pe 26 aprilie vor fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile județene și primari.
„După perioada în care pot fi depuse contestațiile, data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor”, se arată într-un comunicat al Guvernului remis redacției noastre.
În ceea ce privește campania electorală, aceasta va începe pe 6 mai și se va încheia în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, adică pe 4 iunie, la ora 7.00, în timp ce votul va începe pe 5 iunie, la ora 7.00, și se va încheia la ora 21.00.
Pentru alegerile locale din data de 5 iunie au fost stabilite 42 de circumscripţii electorale care includ municipiul Bucureşti.
Referitor la numerotarea circumscripțiilor electorale, aceasta se face în mod similar cu numerotarea circumscripțiilor stabilită pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților, „respectiv în ordinea alfabetică a județelor (ex. Circumscripția electorală nr. 1 – Alba, Circumscripția electorală nr. 2 – Arad etc), ultima, Circumscripția electorală nr. 42 fiind cea a Municipiului București”, se arată în comunicatul de presă citat mai sus.
Guvernul a adoptat tot astăzi un act normativ care stabilește modelul și condițiile de tipărire ale buletinului de vot. „Pentru a facilita accesul alegătorilor la opțiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conține denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorți a ordinii pe buletinul de vot, precum și paginile din buletinul de vot în care aceștia au fost înscriși”, potrivit sursei citate.
De asemenea, Guvernul a adoptat o serie de măsuri tehnice în vederea bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale. Astfel, pentru coordonarea și urmărirea îndeplinirii sarcinilor, va fi constituită Comisia tehnică centrală condusă de ministrul Afacerilor Interne. Din această comisie vor face parte reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice cu atribuții în organizarea alegerilor, precum și ai Agerpres, Societății Comerciale de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice, Electrica - S.A, Societății Române de Televiziune, Societății Române de Radiodifuziune.
Comentarii articol (2)