Formularul 220 „Declarație privind venitul estimat/norma de venit”, care trebuie să fie completat de către persoanele care realizează venituri din activități independente, a avut ca termen de depunere ziua de 31 ianuarie. Întrucât aceasta a picat într-o zi nelucrătoare, termenul a fost mutat pe 1 februarie.
Începând de la 1 ianuarie 2016, formularul 220 a fost înlocuit cu o nouă variantă, în concordanță cu prevederile noului Cod fiscal și a noului Cod de procedură fiscală, precum AvocatNet.ro a scris aici.
Astfel, declarația este folosită, în 2016, în trei situații:
- declararea veniturilor şi cheltuielilor estimate a se realiza în anul de impunere;
- exercitarea opţiunii privind modificarea modului de determinare a venitului net;
- recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit și contribuții sociale, potrivit legii
Începând de anul acesta, și persoanele fizice care realizează venituri din pensii provenite dintr-un alt stat trebuie să completeze formularul 220. Mai precis, aceste persoane vor completa formularului în vederea stabilirii plăților anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate.
Când se depune formularul de venit 220 în 2016
Formularul 220 în care se declară venitul estimat sau norma de venit trebuie să fie completat și depus de persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani și/sau în natură din România, supuse impozitului pe venit, provenind din activități independente, cedarea folosinței bunurilor, cu excepția veniturilor din arendă, activități agricole impuse în sistem real, silvicultură și piscicultură.
Notă: În instrucțiunile de completare a declarației 220 există o notă destinată persoanelor fizice cu handicap grav ori accentuat. Mai precis, începând din acest an, în cazul în care aceste persoane realizează venituri din activități independente, din activități agricole, silvicultură și piscicultură și sunt scutite de la plata impozitului pe venit, ele vor avea totuși obligația să își declare veniturile prin intermediul acestui document fiscal.
De la 1 ianuarie 2016, datele de depunere a formularului 220 au fost modificate. Astfel, în funcție de categoria de persoane care trebuie să completeze documentul fiscal, acesta se depune la Fisc astfel:
- în termen de 30 zile (nu 15 zile, ca până acum) de la data începerii activităţii, în cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole impuse în sistem real, venituri din silvicultură şi piscicultură şi care încep o activitate în cursul anului fiscal;
- în termen de 30 zile (nu 15 zile, ca până acum) de la data încheierii contractului între părţi, odată cu înregistrarea acestuia la organul fiscal competent, în cazul contribuabililor care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr de până la 5 contracte de închiriere, inclusiv;
- pentru fiecare an fiscal, până la data de 31 ianuarie inclusiv, pentru anul în curs, sau în termen de 30 zile (nu 15 zile, ca până acum) de la data producerii evenimentului dacă persoanele fizice încep să realizeze venituri în cursul anului după data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 şi 5 camere, inclusiv;
- în termen de 30 zile (nu 15 zile, ca până acum) de la data producerii evenimentului,în cazul contribuabililor care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 şi 5 camere inclusiv, impuşi pe baza normelor de venit, şi care, în cursul anului fiscal, depăşesc numărul de 5 camere de închiriat;
- până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit şi care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, şi care au obligaţia determinării venitului net anual în sistem real, începând cu anul fiscal următor;
- până la data de 25 mai a anului de impunere, odată cu declaraţia privind venitul realizat, în cazul contribuabililor care, în anul anterior, au realizat pierderi şi cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior.
- în termen de 30 de zile de la data încadrării în categoria persoanelor fizice care realizează venituri din pensii provenite dintr-un alt stat, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte.
- până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care în anul 2015 au realizat venituri din activități independente cu regim de reținere la sursă a impozitului, altele decât veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, iar începând cu anul 2016, prin efectul legii, pentru aceste venituri se schimbă regimul fiscal.
Atenție! De asemenea, tot astăzi are ca termen de depunere și formularul 012, „Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit”. Acesta este folosit de către contribuabilii, plătitori de impozit pe profit, pentru efectuarea opțiunii de aplicare a sistemului anual de declarare şi plată a impozitului pe profit, respectiv, pentru renunțarea la această opțiune.
Nedepunerea declarațiilor la timp se sancționează cu amendă
Potrivit noului Cod de procedură fiscală, neîndeplinirea de către contribuabil/plătitor la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor şi veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume, precum şi orice informaţii în legătură cu impozitele, taxele, contribuţiile, bunurile şi veniturile impozabile, dacă legea prevede declararea acestora constituie contravenție.
Concret, această faptă se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice.
Puteți consulta varianta din 2016 a formularului 220 în fișierul atașat acestui articol.