Normele metodologice de aplicare a noului Cod fiscal au fost publicate pe 13 ianuarie în Monitorul Oficial (documentului poate fi descărcat, integral, de aici) şi au rolul de a detalia şi explica, concret, cum trebuie aplicate prevederile actului normativ menţionat anterior.
Totuşi, există unele dispoziţii ale Codului fiscal ce nu sunt clarificate prin norme, motiv pentru care Guvernul a adoptat, în urmă cu o săptămână, un proiect de act normativ pentru modificarea normelor aplicabile Codului fiscal, în vigoare de la 1 ianuarie.
Prin urmare, marţi, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 100, a fost publicată şi a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 47/2016 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, act normativ care aduce schimbări titlului VIII „Accize și alte taxe speciale” din normele Codului fiscal.
Concret, prin documentul adoptat recent şi publicat ieri, Guvernul doreşte completarea condițiilor pe care operatorii economici trebuie să le îndeplinească pentru a putea comercializa coloranți și marcatori pentru motorină, precum și pentru păcură și produse asimilate acesteia, din punct de vedere al nivelului accizelor.
Astfel, potrivit actului normativ menţionat anterior, operatorii economici trebuie să facă dovada că substanțele utilizate pentru colorare și marcare sunt conforme cu prevederile din Codul fiscal și normele metodologice, prin prezentarea unui certificat emis de producătorul acestora, nu doar prin prezentarea unui certificat emis de un laborator acreditat conform standardului ISO 17025, în România sau în alt stat membru UE.
"În acest fel, operatorii economici au mai multe opțiuni în ce privește conformarea la condițiile impuse de legislație privind substanțele de marcare și colorare a produselor energetice", explicau reprezentanţii Executivului săptămâna trecută, într-un comunicat de presă.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP), cel care a lansat proiectul în dezbatere publică, explica recent că este nevoie de elaborarea unor norme metodologice clare, precise şi accesibile, care corespund realităţilor economice existente în ţara noastră şi care să genereze un impact pozitiv asupra mediului de afaceri.
De altfel, potrivit unui comunicat de presă remis recent de MFP, operatorii economici care comercializează substanţe utilizate pentru colorarea produselor energetice au fost cei care au semnalat un blocaj, în sensul în care comercializarea păcurei și a produselor asimilate acesteia nu poate fi efectuată fără ca produsul să fie colorat și marcat corespunzător, în timp ce în cazul motorinei, aceasta nu poate fi comercializată într-un scop scutit de accize, fără a fi marcată și colorată.
Din acest motiv, agenţilor economici le-a fost practic imposibil să se înregistreze la autoritatea vamală, aspect care va fi însă rezolvat pe viitor, odată cu intrarea în vigoare a HG nr. 47/2016, prin care se urmărește atât deblocarea situației existente, cât și fluidizarea acestei activități în viitor.
Comentarii articol (3)