Hotararea Guvernului nr. 192/2009 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr. 44/2004, a fost publicata luni, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 143.
HG nr. 192/2009 vine ca urmare a adoptarii Hotararii Guvernului nr. 1618/2008, care la pct. 3 al titlului VII - Accize si alte taxe speciale, prevede o serie de masuri speciale pentru operatorii economici care utilizeaza produse energetice in alte scopuri decat drept combustibil pentru motor sau pentru incalzire. Pentru astfel de utilizari, produsele energetice sunt exceptate de la plata accizelor potrivit prevederilor art. 1754 din Codul fiscal.
In acest sens, in cursul anului 2008, cand a fost initiata procedura de modificare a normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, s-au introdus si noi conditii pentru autorizarea acelor operatori economici utilizatori de produse energetice accizabile intr-un scop exceptat de la plata accizelor.
Una din conditii era constituirea la momentul autorizarii a unei garantii reprezentand contravaloarea accizelor calculate pentru cantitatea de produse energetice necesara desfasurarii activitatii la nivelul unui an. Aceasta garantie se determina in cazul produselor energetice pentru care Codul fiscal nu prevede expres un nivel de accize, pe baza accizei aferenta benzinei cu plumb, respectiv de 547 euro/tona.
Schimbarile aduse prin HG nr. 192/2009
Prin HG nr. 192/2009, Guvernul a stabilit diminuarea garantiei la o suma echivalenta cu 50% din valoarea accizelor aferente cantitatii de produse energetice aprobate, care sa asigure un control asupra activitatii operatorilor economici utilizatori de produse energetice in alte scopuri decat drept carburant sau combustibil pentru incalzire.
In cazul produselor energetice pentru care Codul fiscal nu prevede expres un nivel de accize, garantia se va determina pe baza accizei aferenta motorinei, respectiv de 336 euro/tona.
De asemenea, prin HG nr. 192/2009 se prevede si posibilitatea reducerii garantiei, in cazul operatorilor economici care au un comportament fiscal corect, au respectat destinatia produselor energetice achizitionate, precum si in functie de volumul activitatii acestora, astfel:
a) cu 50%, in cazul in care operatorul economic isi desfasoara activitatea cu produse energetice accizabile in ultimii 2 ani consecutivi, in calitate de utilizator final, fara incalcarea legislatiei fiscale aplicabile acestora, si a respectat, in ultimii 2 ani, destinatia utilizarii produselor energetice in scopurile inscrise in autorizatiile de utilizator final anterioare;
b) cu 75%, in cazul in care operatorul economic isi desfasoara activitatea cu produse energetice accizabile in ultimii 3 ani consecutivi, in calitate de utilizator final, fara incalcarea legislatiei fiscale aplicabile acestora, si a respectat, in ultimii 3 ani, destinatia utilizarii produselor energetice in scopurile inscrise in autorizatiile de utilizator final anterioare;
c) cu 100%, in cazul marilor contribuabili care isi desfasoara activitatea cu produse energetice accizabile in ultimul an, in calitate de utilizator final, fara incalcarea legislatiei fiscale aplicabile acestora, si au respectat, in ultimul an, destinatia utilizarii produselor energetice in scopurile inscrise in autorizatia de utilizator final anterioara.
MFP: “Criza de lichiditati si inasprirea conditiilor de creditare afecteaza constituirea garantiilor“
”Avand in vedere noile conditii macroeconomice caracterizate de o acuta criza de lichiditati a sistemului bancar, inasprirea conditiilor de creditare si garantare, cresterea dobanzilor si a comisioanelor practicate de catre intreg sistemul bancar devine practic foarte dificila constituirea acestor garantii”, a sustinut Ministerul Finantelor, in nota de fundamentare a HG nr. 192/2009.
De asemenea, ”costurile aferente garantiilor afecteaza profitul operatorilor economici, cu riscul restrangerii si chiar a inchiderii activitatii acestora, conducand la desfiintarea locurilor de munca, la imposibilitatea platii celorlalte datorii catre bugetul de stat, aspecte prezentate de mediul de afaceri”.
Potrivit Ministerului Finantelor, aceasta masura cu un regim general, conduce pentru operatorii economici utilizatori de mari cantitati de produse energetice, cum ar fi in cazul producatorilor de lacuri si vopseluri, al celor din industria farmaceutica sau din industria uleiurilor comestibile, la constituirea unor garantii de nivelul a 5-15 milioane de euro.
Comentarii articol (0)