Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în luna februarie, organizarea, prin intermediul Institutului Național al Magistraturii (INM), a concursului de promovare în funcții de execuție, efectivă și pe loc, a judecătorilor și procurorilor, în condițiile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a anunțat INM pe site-ul propriu.
Judecătorii și procurorii și-au putut depune dosarul de înscriere la concurs până pe 18 februarie, iar concursul propriu-zis a avut loc pe 3 aprilie.
Tabele ce conțin rezultatele finale obținute de candidați declarați admiși au fost publicate pe site-ul INM pe 27 aprilie, iar ele pot fi consultate, după cum urmează:
- La promovarea efectivă pentru procurori aici și pentru judecători aici;
- La promovarea pe loc pentru procurori aici și pentru judecători aici.
Potrivit regulamentului de organizare a concursului, candidații au avut dreptul să conteste notele obținute la probele scrise tip grilă și anunțate de INM pe data de 14 aprilie. În urma contestațiilor depuse la sediile curților de apel de către candidații judecători, respectiv la sediile parchetelor de pe lângă curțile de apel ori, după caz, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de către candidații procurori, comisiile de soluționare a contestațiilor a hotărât respingerea ca neîntemeiate a tuturor plângerilor referitoare la punctaj formulate de candidați, „întrucât nu există diferențe de notare față de punctajul acordat inițial”. Cu alte cuvinte, rezultatele anunțate inițial au devenit cele finale.
Concursul a avut loc la începutul lunii
Probele scrise din cadrul concursului de promovare în funcții de execuție, efectivă și pe loc, a judecătorilor și procurorilor au avut loc pe 3 aprilie începând cu ora 9.00, în București, la Universitatea Nicolae Titulescu (Calea Văcărești nr. 185) și Universitatea Titu Maiorescu, Corp V (Calea Văcărești nr. 187) și Corp M (Calea Văcărești nr. 189).
Potrivit regulamentului de concurs, candidații nu au avut voie să dețină asupra lor pe timpul desfășurării probelor scrise orice fel de lucrări care ar fi putut fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și orice mijloc electronic de comunicare.
În schimb, ei au putut folosi în timpul concursului doar acele materiale a căror posibilitate de utilizare a fost menționată explicit în tematica și bibliografia de concurs. De menționat însă că nu au fost acceptate exemplare ale legislației indicate, culegeri de legislație sau coduri comentate, adnotate sau cu mențiuni proprii pe margine.
Câți candidați au participat la concurs
Listele finale care conțin candidații ce îndeplinesc condițiile legale de participare la concursul de promovare au fost publicate pe site-ul INM-ului. Astfel, la concursul de promovare efectivă în funcții de execuție din data de 3 aprilie 2016 s-au înscris:
- la funcțiile de judecători - 270 de candidați;
- la funcțiile de procurori - 160 de candidați.
Tabelul final privind rezultatul verificării îndeplinirii de către candidati a condițiilor legale de participare la concursul de promovare efectivă în funcții de execuție poate fi consultat aici în cazul judecătorilor și aici în cazul procurorilor.
În ceea ce privește promovarea pe loc, au îndeplinit condițiile legale de participare:
- pentru posturile de judecător - 1075 de candidați;
- pentru posturile de procuror - 626 de candidați.
Tabelul final privind rezultatul verificării îndeplinirii de către candidați a condițiilor legale de participare la concursul de promovare pe loc în funcții de execuție poate fi consultat aici în cazul judecătorilor și aici în cazul procurorilor.
Câte posturi sunt vacante
Potrivit instituției, la concursul care a avut loc pe 3 aprilie sunt disponibile pentru ocupare un număr de 100 de locuri la tribunale, împărțite în funcție de materiile de concurs, astfel: 20 de locuri pentru drept civil, 23 de locuri pentru drept penal, 20 de locuri pentru drept comercial, 15 locuri pentru drept administrativ, 7 locuri pentru drept financiar și fiscal, 5 locuri pentru dreptul familiei și 10 locuri pentru dreptul muncii.
De asemenea, alte 50 de posturi sunt vacante la nivelul curților de apel, alocate următoarelor materii de curs, după cum urmează: 8 locuri pentru drept civil, 12 locuri pentru drept penal, 6 locuri pentru drept comercial, 14 locuri pentru drept administrativ, 4 locuri pentru drept financiar și fiscal și 6 locuri pentru dreptul muncii.
În plus, sunt vacante 5 locuri la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceste posturi sunt alocate materiei drept penal.
Tot în ceea ce privește materia drept penal mai sunt vacante și 40 de posturi la parchetele de pe lângă tribunale, precum și 15 posturi la parchetele de pe lângă curțile de apel.
Puteți consulta AICI posturile de judecător pentru promovare efectivă la tribunale și curți de apel, iar AICI posturile de procuror pentru promovare efectivă la parchete de pe lângă curțile de apel și la parchete de pe lângă tribunale.
Notă: În cadrul anunțului postat pe site-ul INM este specificat că în locurile scoase la concurs pentru promovarea pe loc nu sunt incluse și locuri pentru instanțele și parchetele militare.
În ce a constat concursul?
Potrivit calendarului concursului, probele scrise cu caracter teoretic și practic s-au desfășurat în data de 3 aprilie.
Concret, potrivit Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului de promovare a judecătorilor și procurorilor, aprobat prin intermediul Hotărârii CSM nr. 621/2006, probele scrise s-au desfășurat în două etape și au constat în susținerea unei probe scrise tip grilă pentru verificarea cunoștințelor teoretice, precum și a unei probe identice pentru verificarea cunoștințelor practice.
În cadrul primei probe, care a constat în verificarea cunoștințelor teoretice, candidații au primit 50 de întrebări din materiile de concurs, astfel:
- 20 de întrebări din următoarele materii, în funcție de specializarea pentru care optează judecătorul sau procurorul: drept civil, drept penal, drept comercial, drept administrativ, drept financiar și fiscal, dreptul muncii, dreptul familiei sau drept internațional privat;
- 20 de întrebări din dreptul procesual civil sau, după caz, din dreptul procesual penal;
- 5 întrebări din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO);
- 5 întrebări din jurisprudența Curții de Justiție a Comunităților Europene.
Apoi, pentru a le fi verificate cunoștințele practice, concurenții au răspuns la alte 20 de întrebări din materiile de concurs, după cum urmează:
- 10 întrebări din următoarele materii, în funcție de specializarea pentru optează: drept civil, drept penal, drept comercial, drept administrativ, drept financiar și fiscal, dreptul muncii, dreptul familiei sau drept internațional privat;
- 8 întrebări din dreptul procesual civil sau, după caz, din dreptul procesual penal;
- o întrebare din jurisprudența CEDO;
- o întrebare din jurisprudența Curții de Justiție a Comunităților Europene.
Atenție! Întrebările au cuprins și jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) și a Curții Constituționale (CCR).