Formularul 205 „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile realizate, pe beneficiarii de venit”, aprobat prin Ordinul ANAF nr. 3605/2015, se depune pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor realizate de angajați.
Concret, plătitorii de venituri din salarii și asimilate salariilor au obligația să depună la Fisc formularul 205 „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile realizate, pe beneficiarii de venit” pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor realizate de angajați în anul 2015, până cel târziu pe 29 februarie 2016.
Atenție! Nedepunerea la termen a declarației 205 se sancționează cu amendă între 1.000 și 5.000 de lei, pentru persoanele juridice contribuabili mijlocii și mari, și cu amendă între 500 și 1.000 de lei, pentru celelalte persoane juridice și persoanele fizice.
Mai precis, pentru anul 2015, formularul 205 se completează şi se depune de către plătitorii de venituri, potrivit titlului III din vechiul Cod fiscal, pentru următoarele tipuri de venituri:
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
- venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicată, cu modificările ulterioare, precum şi a contractelor de agent;
- venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
- venituri din activităţi independente realizate într-o formă de asociere cu o persoană juridică, microîntreprindere;
- venituri sub forma câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi din orice alte operaţiuni similare;
- venituri obţinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deşeurilor din patrimoniul afacerii, potrivit art. 78 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal;
- câştiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise;
- venituri din salarii;
- venituri din dividende;
- venituri din dobânzi;
- câştiguri din transferul valorilor mobiliare în cazul societăţilor închise şi al părţilor sociale;
- venituri din lichidarea persoanei juridice;
- venituri din premii;
- venituri din jocuri de noroc;
- venituri din pensii;
- venituri din arendare;
- venituri din alte surse.
Instrucțiunile de completare a acestui document fiscal menționează faptul că, în cazul în care, în cursul anului, la nivelul aceluiaşi plătitor, au fost efectuate plăţi privind mai multe tipuri de venituri enumerate mai sus, este necesar să fie completat un singur formular. Pentru fiecare tip de venit plătit se generează în acelaşi formular câte un tabel, înscriindu-se datele corespunzătoare, aferente anului de raportare, pe beneficiari de venit.
Conform Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, declarația se completează și se depune anual, fie până în 29 februarie inclusiv a anului 2016 pentru anul 2015, fie ori de câte ori plătitorul de venit constată erori în declaraţia depusă anterior. În acest ultim caz, se completează și se depune o declaraţie rectificativă, situaţie în care se înscrie "X" în căsuţa prevăzută în acest scop.
Declaraţia rectificativă se întocmeşte pe tipuri de venit şi cuprinde numai poziţiile corectate, declarate eronat în declaraţia iniţială, sau poziţiile care, în mod eronat, nu au fost cuprinse în declaraţia iniţială.
Cum se depune?
Declaraţia se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, de unităţile fiscale sau poate fi descărcat de pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu respectarea structurii de date (fişier XML).
Mai precis, formularul 205 trebuie să fie depus de către plătitorii de venituri la organul fiscal unde sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe, în format electronic (format PDF, cu fişier XML ataşat), pe suport magnetic sau optic, care trebuie să fie însoţit de exemplarul în format hârtie, semnat, potrivit legii.
Notă: În cazul sediilor secundare înregistrate ca plătitori de impozit pe veniturile din salarii, declaraţia corespunzătoare activităţii sediilor secundare se depune de contribuabilul care le-a înfiinţat, pe codul de înregistrare fiscală al acestuia, la organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală este înregistrat contribuabilul.
Totodată, pentru angajaţii care au fost detaşaţi la o altă entitate, declaraţia se completează de către angajator sau, în cazul în care angajatul detaşat este plătit de entitatea la care a fost detaşat, se depune de către plătitorul de venituri din salarii.
În situaţia în care plata venitului salarial se face de entitatea la care angajaţii au fost detaşaţi, angajatorul care a detaşat comunică plătitorului de venituri din salarii la care aceştia sunt detaşaţi date referitoare la deducerea personală la care este îndreptăţit fiecare angajat.
Pe baza acestor date plătitorul de venituri din salarii la care angajaţii au fost detaşaţi întocmeşte statele de salarii şi calculează impozitul, în scopul completării declaraţiei.
Referitor la modul de completare a impozitului pe veniturile din jocuri de noroc realizate de persoanele fizice în anul 2015, DGFP Cluj a explicat, într-un comunicat de presă remis redacției noastre, că plătitorii de venit declară astfel:
- pentru veniturile realizate de persoanele fizice în perioada 01.01.2015 - 12.02.2015, plătitorii de venituri nu au obligaţia depunerii formularului 205.
- pentru veniturile realizate de persoanele fizice în perioada 13.02.2015 - 11.06.2015, ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă (on-line), slot-machine, lozuri şi festivaluri de poker, plătitorii de venituri au obligaţia depunerii formularului 205.
- pentru veniturile realizate de persoanele fizice în perioada 12.06.2015 -31.12.2015, ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă (on-line) şi festivaluri de poker, plătitorii de venituri au obligaţia depunerii formularului 205.
Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţilor până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale se cuprinde în declaraţia aferentă perioadei în care a avut loc aprobarea situaţiilor financiare anuale.
__________
Rectificare (22.11.2016): Într-o versiune anterioară a acestui articol scria eronat că amenzile pentru nedepunerea declarației 205 sunt cuprinse între 2.000 și 14.000 de lei. Cuantumurile corecte ale sancțiunii sunt, de fapt, mai mici: între 500 și 5.000 de lei.
Comentarii articol (3)