avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general despre declaratia 205
Discuție deschisă în Contabilitate în general

despre declaratia 205

O firma cu obiect de activitate "comert cu amanuntul"care a desfasurat activitate doar 3 luni in anul 2009 dupa care si-a incetat activitatea a primit o notificare ca nu a depus formularul 205"declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit" pana in 28 feb 2010. A m inteles ca va primi o amenda pt nedepunere la termen!? Dar stie cumva cineva cum se completeaza acest formular, sau ce ar trebui sa completez in formular?
Cel mai recent răspuns: felicia ratiu , utilizator 00:51, 30 Martie 2010

Obligaţie

Plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă au obligaţia depunerii „Declaraţiei informativă privind impozitul reţinut cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiari de venit”, formularului 205, cod 14.13.01.13/I.

Completare

Declaraţia se completează şi se depune de către plătitorii de venit care au obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, cu excepţia veniturilor de natură salarială şi asimilate acestora pentru veniturile realizate din:
- drepturi de proprietate intelectuală;
- vânzarea bunurilor în regim de consignaţie;
- contracte de agent/comision/mandat comercial;
- activitatea de expertiză contabilă, tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
– venituri din activităţi independente desfăşurate în baza convenţiilor/contractelor civile încheiate potrivit Codului civil pentru care s-a reţinut impozit în cotă de 10%;
- activităţi independente realizate într-o formă de asociere cu o persoană juridică;
- câştigurile din operaţiuni de vânzare cumpărare de valută la termen, pe bază de contract.


Termen depunere

Formularul 205 se depune până la 28 februarie 2010, inclusiv, la unitatea fiscală în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiscal al plătitorului de venit sau unde acesta este luat în evidenţa fiscală.
Atenţie! Plătitorii de venit care au obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului pe veniturile cu regim de reţinere la sursă pentru veniturile plătite în anul expirat din: dividende, dobânzi, premii şi din jocuri de noroc, câştiguri din transferul titlurilor de valoare cu impunere finală, pensii, lichidări/dizolvări, alte venituri, vor depune formularul 205 până la data de 30 iunie 2010.

Formularistică

Plătitorii de venituri au obligaţia depunerii declaraţiei în format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenţă elaborat şi pus la dispoziţie de Ministerul Finanţelor Publice, care poate fi obţinut de la unităţile fiscale sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, de la adresa [ link extern ] .
Suportul magnetic sau optic va fi însoţit de borderoul centralizator, listat pe hârtie, semnat şi ştampilat, potrivit legii.
Borderoul se completează în două exemplare: originalul se depune la unitatea fiscală împreună cu formatul electronic al declaraţiei, iar copia se păstrează de către plătitorul de venit.

Important!

Plătitorii de venit care au calculat, reţinut şi virat impozitul pe venituri din activităţi independente desfăşurate în baza convenţiilor/contractelor civile încheiate potrivit Codului Civil, conform art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, în cotă de 10%, impozit anticipat, şi l-au declarat în Declaraţia 100, la rândul 12 – „Venituri obţinute în baza contractelor/convenţiilor civile”, vor depune Declaraţia 205, până la 28 februarie 2010.
Beneficiarii de venit (persoanele fizice) au obligaţia depunerii declaraţiei cod 200 „Declaraţie privind veniturile realizate” până la 15 mai 2010.
Plătitorii de venit care au calculat, reţinut şi virat impozitul pe venituri din activităţi independente desfăşurate în baza convenţiilor/contractelor civile încheiate potrivit Codului Civil, conform art. 78 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, în cotă de 16%, conform opţiunii exercitate de contribuabil, impozitul fiind final şi l-au declarat în Declaraţia 100, la rândul 22 – „Impozit pe alte venituri ale persoanelor fizice”, vor depune Declaraţia 205 până la 30 iunie 2010. Beneficiarii de venit (persoanele fizice) nu au obligaţia depunerii Declaraţie privind veniturile realizate, cod 200, până la 15 mai 2010.

Sancţiuni

Nerespectarea obligaţiei de depunere a Declaraţiei cod 205 se sancţionează cu amendă de la 500 până la 1.000 lei – pentru persoane fizice şi de la 1.000 până la 5.000 lei – pentru persoane juridice.

Baza legală:
- art. 93 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare;
- art. 219, alin. (1), lit. i), coroborat cu alin. (2), lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
- OMEF nr. 2.371/2007 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare prevăzute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Am mai vazut undeva modelul acesta

"Declaraţia se completează şi se depune de către plătitorii de venit care au obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, cu excepţia veniturilor de natură salarială şi asimilate acestora pentru veniturile realizate din:
- drepturi de proprietate intelectuală;
- vânzarea bunurilor în regim de consignaţie;
- contracte de agent/comision/mandat comercial;
- activitatea de expertiză contabilă, tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
– venituri din activităţi independente desfăşurate în baza convenţiilor/contractelor civile încheiate potrivit Codului civil pentru care s-a reţinut impozit în cotă de 10%;
- activităţi independente realizate într-o formă de asociere cu o persoană juridică;
- câştigurile din operaţiuni de vânzare cumpărare de valută la termen,"

de completare dar firma aceasta nu a obtinut venituri din niciuna din categoriile mai sus mentionate, ea a obtinut venituri din vanzarea marfurilor respectiv contul 707. Trebuie trecute acestea in declaratie, ca si venituri? Si la ce categorie le-as putea incadra din declaratia respectiva? Iar daca aceste trebuie completate, beneficiar al veniturilo este proprietarul firmei, nu? Imi cer scuze ca intreb ca la gradinitza :"> dar chiar nu am mai avut de-a face cu asa ceva :D
daca discutam de 205....veniturile sunt obtinute de altcineva.....firma le plateste sub forma unei remuneratii in bani si retine impozit de 10 sau 16% lunar.....
probabil ar trebui sa verificati statele de plata.....si forma sub care au lucrat angajatii...sau daca s-a colaborat cu cineva.....
si declaratiile 100....

cred ca la finante pot sa va dea detalii.....sau pe notificare ar trebui sa fie un tel cu cine poate da relatii despre debit
:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventia civila gigi  stan gigi stan Sunt specialist SSM si lucrez la mai multe firme cu conventie civila, la care plateam impozit cu retinere la sursa. Cum sa interpretez OG ... (vezi toată discuția)
Impozit contract civil morfeus morfeus Buna ziua! Stie cineva cum se impoziteaza un contract civil ? Contractul este incheiat intre o societate si o persoana fizica neautorizata....Se platesc ... (vezi toată discuția)
Venituri din conventii ASOCIATIE PROPRIETARI ASOCIATIE PROPRIETARI Buna, Pt venituri din conventii se mai depune fisa fiscala 205? Va multumesc (vezi toată discuția)