Inspectorii Primăriei Municipiului București (PMB) au demarat, la mijlocul lunii ianuarie, o acțiune de verificare a clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic sau în categoria pericol public, pentru a vedea unde nu este respectată interdicţia de a desfăşura activităţi publice. În total, pe teritoriul Capitalei există 357 de astfel de imobile.
Potrivit comunicatului PMB, în ultimele 30 de zile au fost controlate 178 de imobile. În 147 dintre ele nu se mai desfășoară activități economice, însă în cazul celorlalte 31 de clădiri au fost găsiţi 13 agenţi economici care desfăşurau activitate de alimentaţie publică fără autorizație de funcționare. Aceştia au fost sancţionaţi contravenţional cu o amendă în valoare de 1.000 de lei, în baza OG nr. 99/2000. Mai mult, în cazul lor „s-a dispus măsura complementară de suspendare a activităţii”.
În ceea ce privește spațiile comerciale care desfășurau alte activități decât cele de alimentație publică, precum librăriile și farmaciile, inspectorii PMB au dispus sistarea activității.
Amenzile de până la 70.000 de lei, aplicate administratorilor clădirilor
Angajații Primăriei Capitalei au notificat toți proprietarii, respectiv administratorii spațiilor comerciale aflate în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic sau în categoria pericol public că trebuie să „înceteze activitatea, urmând ca după confirmarea primirii somațiilor proprietarii/administratorii să fie sancționați cu amendă între 50.000 şi 70.000 de lei”, se arată în comunicatul primăriei. Concret, această sancţiune se aplică pentru nerespectarea interdicţiei de a desfăşura activităţi publice în clădirile cu risc seismic.
În comunicatul de presă al Primăriei se arată că amenzile pentru nerespectarea interdicţiei de a desfăşura activităţi (ce implică aglomerări de persoane) în clădirile cu risc seismic nu se aplică utilizatorilor spațiilor, ci proprietarilor acelor construcții sau spații.
„Precizăm că, potrivit prevederilor OG nr. 20/1994, pentru nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (6^1), care interzice organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţiile situate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic, se sancţionează proprietarii construcţiilor/spaţiilor, persoane fizice sau juridice, asociaţiile de proprietari, respectiv persoanele fizice sau juridice care au în administrare construcţii/spaţii din aceste construcţii, şi nu utilizatorii spațiilor”, au specificat reprezentanții PMB.
Interdicţia desfăşurării de activităţi ce implică aglomerări de persoane în clădirile cu risc seismic a fost inclusă în Legea nr. 282/2015, care a modificat la finalul lunii noiembrie 2015 Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente. Este important de știut că această interdicție rămâne valabilă până în momentul terminării eventualelor lucrări necesare pentru a reduce riscul seismic.
"Se interzic organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) şi altele asemenea, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente", scrie în noua lege.
Mai precis, reglementarea indică spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, folosite pentru desfăşurarea de activităţi ce implică aglomerări de persoane, adică sălile de spectacol, de expoziţii, de lectură, spaţiile pentru comerţ, structurile turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea.
Notă: Citiți mai multe detalii despre interdicţia introdusă la finele anului trecut în acest articol.