Prevederile se găsesc în Legea nr. 223/2018 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente. Documentul a fost publicat vineri în Monitorul Oficial și se aplică începând de astăzi.
Înainte de toate, există de-acum o mențiune clară că interdicția este valabilă doar pentru clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, deoarece până acum acest lucru nu era explicat în OG nr. 20/1994, ci doar putea fi dedus. De altfel, aceasta era una dintre problemele identificate de redacția noastră la finele anului 2015, atunci când s-a stabilit că activitățile publice în clădirile cu risc seismic sunt interzise.
„Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) și altele asemenea, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenție realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției existente, încadrată prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic”, prevede legea.
Spațiile la care se face referire sunt, mai exact, cele publice în care se desfășoară activități ce implică aglomerări de persoane, cum ar fi sălile de spectacol, de expoziții, de lectură, spațiile pentru comerț, structurile turistice de cazare și alimentație publică și prestările de servicii, asistență socială și medicală, administrație publică și altele asemenea.
Apoi, parlamentarii au considerat că trebuie să fie explicate sintagmele „încăperi cu aglomerări de persoane” și ”sală aglomerată”. Astfel, prima face referire la încăperile în care se pot afla, în același timp, minimum 50 de persoane, fiecărui individ revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 mp.
Referitor la a doua sintagmă, actul normativ dispune că „sală aglomerată” este o categorie distinctă a încăperilor cu aglomerări de persoane și reprezintă o „încăpere sau grup de încăperi care comunică direct între ele prin goluri (protejate sau neprotejate), în care suprafața ce-i revine unei persoane este mai mică de 4m2 și în care se pot întruni cel puțin 150 de persoane (săli de spectacole, săli de întruniri, încăperi pentru expoziții, muzee, cluburi, cinematografe, comerț, cazinouri, discoteci etc.). Când sunt situate la parter, se consideră săli aglomerate cele cu mai mult de 200 de persoane”.
Notă: Legat de aceste sintagme, avocatnet.ro a identificat explicațiile introduse acum de parlamentari, cu ajutorul avocatului George Lipănescu, chiar de la finele anului 2015, acestea fiind incluse în diverse reglementări de rang inferior.
Important! Proprietarii de spații publice (în afară de proprietarii de locuințe) aflate în clădirile cu destinația de locuință încadrate în clasa I de risc seismic (și care prezintă pericol public) sunt scutiți de impozitul local, potrivit Legii nr. 223/2018, însă doar pentru perioada executării lucrărilor de consolidare.
Interdicția, introdusă din noiembrie 2015
Interdicția organizării și desfășurării de activități permanente sau temporare ce implică aglomerări de persoane, în spații precum cele de comerț, divertisment sau în restaurante, din interiorul clădirilor cu risc seismic, a fost introdusă la data de 22 noiembrie 2015. Concret, la acea dată, OG nr. 20/1994 a fost modificată de Legea nr. 282/2015.
Totodată, a fost introdusă și o sancțiune usturătoare pentru nerespectarea interdicției: amendă între 50.000 și 70.000 de lei pentru proprietarii/administratorii construcțiilor cu risc seismic sau ai spațiilor din aceste clădiri, inclusiv asociațiile de proprietari. În plus, odată cu sancționarea contravențională se interzice emiterea autorizațiilor de funcționare pentru spațiile vizate.
Astfel, la doar câteva zile după intrarea în vigoare a noilor prevederi, reprezentanții Poliției Locale a Capitalei au început să împartă somații de încetare a activităților publice, în cel mult 24 de ore, prin toate clădirile bucureștene încadrate în clasa I de risc seismic. La acel moment, patru instituții culturale de renume (printre altele) au fost nevoite să-și înceteze activitățile: Teatrul Nottara, Teatrul Foarte Mic, Cinematograful Patria și Cinematograful Studio.
Notă: Informații mai multe despre interdicția introdusă în 2015 pot fi găsite aici.
Comentarii articol (0)