__________
ACTUALIZARE (01.03.2017): Proiectul de lege a fost respins definitiv de parlamentari, în februarie 2017, și nu se poate aplica.
__________
Proiectul de lege privind modificarea şi completarea art. 192 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost adoptat de Senat, ca primă Cameră sesizată, în luna februarie. Acum, documentul urmează să ajungă pe ordinea de zi a ședințelor plenare ale Camerei Deputaților, însă cu propunere de respingere, deoarece membrii Comisiei de muncă spun că măsura contravine principiului contributivității și ar genera cheltuieli suplimentare pentru stat.
În forma adoptată de senatori, proiectul prevede că pensionarea anticipată ar urma să fie disponibilă şi pentru persoanele care au plătit contribuţii în sistemele neintegrate sistemului public de pensii sau care au realizat stagiu de cotizare atât în sistemul public, cât şi în alte sisteme neintegrate acestuia.
"Între sistemul public de pensii şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate, de urmaş şi anticipată (inclusiv parţială)", prevede propunerea legislativă.
În momentul de faţă, Legea pensiilor nu include şi posibilitatea obţinerii pensiei anticipate în cazul persoanelor care au plătit contribuţii (şi) în sistemele neintegrate sistemului public de pensii. Practic, dacă proiectul ar ajunge să se aplice, aceste persoane ar putea să ceară pensionarea anticipată (dacă au cotizat doar în alte sisteme) sau ar putea să cumuleze stagiile de cotizare pentru a obţine mai repede pensia anticipată (dacă au cotizat atât în sistemul public, cât şi în alte sisteme).
Iniţiatorii propunerii legislative au motivat că modificarea este necesară pentru a elimina discriminarea ce se face în prezent între cei care cotizează la sistemul public şi cei care cotizează la alte sisteme de asigurări sociale.
"Sistemul public de pensii acordă dreptul la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate, de urmaş şi anticipată (inclusiv parţială). Conform reglementărilor în vigoare, pensionarii sistemelor proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii nu beneficiază, în prezent, de dreptul la pensie anticipată (inclusiv parţială). Astfel se creează o discriminare între cei care au cotizat într-un singur sistem şi cei care au cotizat şi în cele neintegrate sistemului public de pensii. Această privare de drepturi este rezultatul faptului că unele persoane au muncit şi în alte sisteme decât cel public, ceea ce produce o inechitate. Dreptul la pensie trebuie să fie nediscriminatoriu, atât timp cât contribuţiile aferente anilor de muncă au fost achitate", este explicat în expunerea de motive a actului amintit.
Senatul s-a pronunţat asupra proiectului în calitate de primă Cameră sesizată, astfel că votul final aparţine Camerei Deputaţilor, care este forul decizional.
Atenţie! Prevederile prezentate NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie adoptată de Camera Deputaţilor, promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial. Dacă deputații vor respinge proiectul, acesta își va înceta parcursul legislativ și nu se va putea aplica.
Comentarii articol (1)