Ordinul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 631/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare de înregistrare/anulare a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 131 din 19 februarie 2016 și a intrat în vigoare la data publicării.
Prin acest act normativ, care a abrogat Ordinul ANAF nr. 7/2010 și Ordinul ANAF nr. 1768/2012, au fost aprobate noi variante ale unor formulare utilizate pentru înregistrarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA.
Concret, au fost schimbate, în conformitate cu prevederile noului Cod fiscal, următoarele documente:
- Formularul 091 – Declarație de înregistrare în scopuri de TVA/Declarație de mențiuni a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii;
- Formularul 093 – Declarație de înregistrare în scopuri de TVA/Declarație de mențiuni pentru persoanele impozabile care au sediul activității economice în afara României, dar sunt stabilite în România prin sedii fixe;
- Formularul 094 – Declarație privind cifra de afaceri în cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscală este trimestrul calendaristic și care nu au efectuat achiziții intracomunitare de bunuri în anul precedent;
- Formularul 098 – Cerere de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare;
- Decizie privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal.
A. Formularul 091 - Declaraţie de înregistrare în scopuri de TVA/Declaraţie de menţiuni a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii se folosește la atribuirea codului de înregistrare în scopuri de TVA şi eliberarea certificatului de înregistrare în scopuri de TVA pentru achiziţii intracomunitare sau pentru servicii a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau servicii, precum şi la actualizarea unor informaţii despre aceste persoane.
Concret, noua variantă a formularului 091 trebuie să fie completată, în două exemplare, de către:
- persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze, şi care nu sunt deja înregistrate, care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;
- persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze, care nu este deja înregistrată, dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei, înainte de prestarea serviciului;
- persoana impozabilă care îşi are stabilit sediul activităţii economice în România, care nu este înregistrată şi nu are obligaţia să se înregistreze şi care nu este deja înregistrată, dacă primeşte de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România, înaintea primirii serviciilor respective;
- persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, dacă nu este înregistrată şi nu este obligată să se înregistreze, şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România pot solicita să se înregistreze, în cazul în care realizează achiziţii intracomunitare.
Declarația de înregistrare 091 se completează la solicitarea înregistrării în scopuri de TVA, iar declaraţia de menţiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior.
B. Formularul 093 - Declaraţie de înregistrare în scopuri de TVA/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în afara României, dar sunt stabilite în România prin sedii fixe se folosește la înregistrarea în scopuri de TVA de către persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în afara României, dar este stabilită în România prin unul sau mai multe sedii fixe, precum şi la actualizarea unor informaţii despre aceste persoane.
Declarația 093 se completează de persoanele impozabile stabilite în România prin unul sau mai multe sedii fixe, care sunt obligate să solicite înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată.
Secțiunea referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile care are sediul activităţii economice în afara României, dar este stabilită în România printr-un sediu fix se completează de persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în afara României, dar sunt stabilite în România prin unul sau mai multe sedii fixe, astfel:
- în situaţia în care urmează să primească pentru sediul fix din România servicii pentru care sunt obligate la plata taxei în România, dacă serviciile sunt prestate de o persoană impozabilă care este stabilită în alt stat membru, înaintea primirii serviciilor;
- în situaţia în care urmează să presteze serviciile prevăzute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal de la sediul fix din România pentru un beneficiar persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, care are obligaţia de a plăti TVA în alt stat membru, înainte de prestarea serviciilor;
-
înainte de realizarea unor activităţi economice de la respectivul sediu fix, în condiţiile în care sunt implicate:
- 1. livrări de bunuri taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere, inclusiv livrări intracomuriitare scutite de TVA;
- 2. prestări de servicii taxabile şi/sau scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere;
- 3. operaţiuni scutite de taxă şi optează pentru taxarea acestora;
- 4. achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile.
C. Formularul 094 - Declaraţie privind cifra de afaceri în cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscală este trimestrul calendaristic şi care nu au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în anul precedent se folosește pentru declararea cifrei de afaceri de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care utilizează trimestrul ca perioadă fiscală şi nu au depăşit plafonul de 100.000 euro, cu excepţia situaţiei în care persoana impozabilă a efectuat în cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achiziţii intracomunitare de bunuri.
Declarația 094 se completează de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care au utilizat trimestrul ca perioadă fiscală în anul precedent, care nu au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri şi care nu au depăşit plafonul de 100.000 euro. Echivalentul în lei al acestei sume se determină pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Naţională a României valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, în cursul anului, se arată în Normele de aplicare a Codului fiscal.
De menționat este că acest formular se depune la organul fiscal competent până la data de 25 ianuarie inclusiv, pentru anul precedent.
Notă: Potrivit prevederilor noului Cod de procedură fiscală, nedepunerea la termen a declarațiilor de mențiuni constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.
D. Formularul 098 - Cerere de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se utilizează la înregistrarea în scopuri de TVA de către societăţile care se înfiinţează în baza Legii societăţilor nr.31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului şi care solicită înregistrarea în scopuri de TVA.
Această cerere se completează şi se depune de către societăţile care se înfiinţează în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului şi care solicită înregistrarea în scopuri de TVA.
Cererea se depune de către solicitant, în calitate de reprezentant legal al societăţii pentru care se solicită înregistrarea în scopuri de TVA, de către un asociat al acesteia sau altă persoană împuternicită, la registratura organului fiscal competent ori la poştă prin scrisoare recomandată.
Organul fiscal competent este organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sediul social declarat în cererea de înmatriculare în registrul comerţului.
E. Decizia privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului de scutire prevăzut la art.310 din Codul fiscal se utilizează, așa cum îi spune și numele, pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA.
Acest document este emis ca urmare a unei solicitări înregistrate la Fisc, în baza prevederilor art. 310 din noul Cod fiscal. De menționat că înregistrarea în scopuri de TVA este anulată de la data comunicării acestei decizii, o dată cu Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA.
Persoanele care primesc decizia privind anularea înregistrării în scopuri de TVA trebuie să depună ultimul decont de TVA (formularul 300), până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost comunicată aceasta, indiferent de perioada fiscală aplicată ca persoană înregistrată în scopuri de TVA.
Din acest an, înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari și/sau în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare se radiază la data anulării înregistrării în scopuri de TVA.
Tot ca o noutate, decizia poate fi contestată în termen de 45 de zile, nu 30 de zile, ca până acum, de la data comunicării, potrivit Codului de procedură fiscală în vigoare de la 1 ianuarie.