Decizia nr. 1 din 13 ianuarie 2016 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 138 din 23 februarie.
- Prin intermediul acestui act normativ, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au stabilit că întreprinderea individuală, formă de activitate economică organizată de întreprinzătorul persoană fizică, nu are calitatea de persoană juridică și, prin urmare, nu poate răspunde penal în această calitate.
- În motivarea deciziei lor, magistraţii au explicat că întreprinderea individuală nu este implicată ca subiect de drept în raporturile juridice reglementate de OUG nr. 44/2008, nu are calitatea de persoană juridică în înțelesul normelor Codului civil și nu poate fi, în sine, nici destinatar al actelor normative civile ori al dispozițiilor legislației penale.
- Mai mult, potrivit documentului, întreprinderea individuală nu este o entitate cu o organizare proprie, de sine stătătoare, fiind o formă de organizare desfăşurată pe riscul întreprinzătorului persoană fizică. Prin urmare, acesta răspunde cu propria avere pentru toate datoriile contractate de întreprindere, dacă patrimoniul de afectaţiune nu este suficient pentru acoperirea debitelor.
- Mai multe detalii sunt disponibile aici.
- Termen de intrare în vigoare: 23 februarie.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 727/2016 pentru aprobarea Procedurii de organizare și funcționare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 150 din 26 februarie.
- Persoanele impozabile ce au tranzacții economice cu operatori economici din alte state membre au obligația să se înscrie în Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI), stabileşte legislaţia în vigoare.
- Actul normativ apărut vineri în Monitor actualizează procedura de înscriere în ROI, respectiv adoptă un nou model al formularului 095 „Cerere de înscriere în Registrul Operatorilor Intracomunitari”, actualizat conform noilor prevederi din Codul fiscal.
- Sunt supuse înregistrării în ROI, înainte de a efectua astfel de tranzacții, persoanele înregistrate în scopuri de TVA conform prevederilor din Codul fiscal (înregistrare în scopuri normale de TVA) când efectuează achiziții sau livrări intracomunitare de bunuri sau când efectuează prestări sau achiziții de servicii cu parteneri din alte state membre.
- Noua procedură de înscriere în ROI stabileşte că, pe lângă formularul formularul 095, contribuabilii trebuie să depună la organul fiscal competent şi certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritățile competente din România ale administratorilor, în cazul societăților pe acțiuni, inclusiv al celor în comandită pe acțiuni sau certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritățile competente din România ale administratorilor și ale asociaților care dețin minimum 5% din capitalul social al societății, în cazul celorlalte forme de societăți.
- Detalii suplimentare, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 26 februarie.
Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 249/2016 privind aprobarea formularului-tip al cererii unice de plată pentru anul 2016 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 148 din 26 februarie.
- Fermierii activi vor putea depune, potrivit actului normativ, cererile unice de plată pentru anul 2016 în perioada 1 martie - 16 mai, la centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
- De asemenea, fermierii vor putea depune formularul şi în perioada 17 mai - 10 iunie, dar în acest caz, pentru fiecare zi de întârziere, autorităţile vor scădea 1% din suma la care fermierii ar fi avut dreptul daca ar fi depus documentele până pe 16 mai.
- Reglementările aplicabile în 2016 mai stabilesc că cererile unice de plată vor putea fi modificate, fără penalizări, până pe 31 mai. Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, cererile unice de plată pot fi completate şi online, prin intermediul aplicaţiei IPA Online.
- Mai multe informaţii găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 26 februarie.
Hotărârea Guvernului nr. 111/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de punere în aplicare a Ordonanței de urgență a
Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc și pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 298/2013 privind organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 151 din 26 februarie.
- Prin intermediul actului normativ publicat vineri, Guvernul a adoptat modificări la regulile de autorizare din domeniul jocurilor de noroc, astfel încât operatorii vor trebui să îndeplinească de-acum noi condiţii pentru a putea funcţiona în România.
- Astfel, funcţionarea operatorilor va fi permisă numai pentru aceia înregistrați pe teritoriul României sau într-un stat membru al Uniunii Europene, care dețin licență de organizare și autorizație de exploatare a activității, eliberată de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc.
- Ca şi până acum, licenţele de organizare şi autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc se vor acorda individual, vor fi netransmisibile şi vor fi valabile pentru o perioadă de zece ani de la data acordării.
- În ceea ce priveşte amenzile pe care le primesc organizatorii de jocuri de noroc ce nu respectă dispoziţiile legale, cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei, actul normativ introduce posibilitatea achitării, în termen de 48 de ore de la întocmirea procesului-verbal de contravenție ori, după caz, de la comunicarea acestuia, a jumătate din minimul amenzii acordate contravenientului.
- Informaţii suplimentare sunt aici.
- Termen de intrare în vigoare: 26 februarie.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 793/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (307) „Declarație privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată” a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 146 din 25 februarie.
- Formularul 307 “Declarație privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată”, utilizat în momentul în care unui contribuabil persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA i se invalidează codul de TVA, a fost actualizat ca urmare a intrării în vigoare a Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală, iar actul normativ citat anterior aprobă un nou model al formularului.
- Funcția principală a declarației 307 este, conform normelor legale, de declarare a TVA generat de ajustarea TVA deductibilă pentru bunurile și serviciile neconsumate, achiziționate anterior cu deducere de TVA.
- Mai multe detalii despre noua variantă a formularului 307 sunt în acest articol.
- Termen de intrare în vigoare: 25 februarie.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 726/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (012) „Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit” a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 136 din 22 februarie.
- Un alt formular actualizat săptămâna trecută de Fisc, în concordanţă cu prevederile noului Cod fiscal, este formularul 012, utilizat de către contribuabilii, plătitorii de impozit pe profit, pentru efectuarea opțiunii de aplicare a sistemului anual de declarare și plată a impozitului pe profit, respectiv, pentru renunțarea la această opțiune.
- Actul normativ amintit nu aduce modificări de substanţă declaraţiei 012, astfel încât opțiunea privind sistemul de declarare și plata impozitului pe profit rămâne obligatorie tot pentru cel puțin doi ani fiscali consecutivi.
- Mai multe despre acesti subiect găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 22 februarie.
Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 236/2016 privind indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual a fost publicat Monitorul Oficial, Partea I, nr. 146 din 25 februarie.
- Şi în 2016, contribuabilii pot opta pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial. Valoarea indicelui preţurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual a fost stabilită pentru 2016 la 100,5%, fiind cea mai mică valoare a ultimilor ani.
- Contribuabilii care aleg un astfel de sistem de impozitare vor plăti impozitul pe profit anual cu plăţi anticipate trimestriale în sumă de o pătrime din impozitul datorat in anul precedent, actualizat cu indicele de inflaţie precizat anterior.
- Detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 25 februarie.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 795/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (311) „Declarație privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a)-e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal” a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 145 din 25 februarie.
- Potrivit documentului, formularul 311 a fost adaptat la noile prevederi legale stabilite prin Codul de procedură fiscală și Codul fiscal.
- Mai exact, noua variantă a declaraţiei a suferit câteva modificări ce au vizat renumerotarea articolelor la care se făcea trimitere în cuprinsul documentului, precum și în instrucțiunile sale de completare.
- Potrivit instrucțiunilor de completare, declarația 311 se întocmește în două exemplare, dintre care unul se depune la organul fiscal în a cărui evidență persoana impozabilă este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe (direct sau prin împuternicit, la registratură, sau la poștă, prin scrisoare recomandată), iar cel de-al doilea rămâne la contribuabil.
- Informaţii suplimentare găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 25 februarie.
Comentarii articol (0)