În caz de accident auto, asigurătorii RCA trebuie să plătească despăgubirile în cel mult zece zile de la data depunerii ultimului document necesar la stabilirea răspunderii şi cuantificării daunei sau de la data primirii hotărârii judecătoreşti în care este precizată suma ce trebuie achitată.
"Despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei, solicitat în scris de către asigurător, sau de la data la care asigurătorul a primit o hotărâre judecătorească definitivă cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească", prevede Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 23/2014, ce reglementează în prezent poliţele RCA.
Atunci când societăţile nu respectă termenul sau îl respectă cu îndeplinirea defectuoasă a obligaţiei (inclusiv dacă scad în mod nejustificat cuantumul despăgubirii), acestea trebuie să plătească o penalizare de 0,2%. Aceasta se calculează pentru fiecare zi de întârziere, la întreaga despăgubire cuvenită sau la diferenţa neachitată.
În acelaşi timp, penalizarea de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere este valabilă şi pentru alte situaţii în care asigurătorii RCA nu respectă termenele impuse în procedura de acordare a despăgubirii.
Mai exact, în maximum trei luni de la avizarea producerii daunei de către partea prejudiciată sau de către asigurat, societăţile sunt obligate:
- să răspundă cererii solicitantului, formulând în scris o ofertă de despăgubire justificată, dacă se dovedeşte răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite de poliţa RCA, iar prejudiciul a fost determinat; sau
- să notifice în scris părţii prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat (în totalitate sau parţial) pretenţiile de despăgubire.
"Dacă în termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat asigurătorul RCA nu a notificat părţii prejudiciate respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii", se mai arată în actul normativ amintit.
Un alt termen ce trebuie respectat pentru evitarea penalizărilor este cel pentru eliberarea certificatului referitor la daunele înregistrate (în ultimii cinci ani de relaţii contractuale) sau absenţa acestora. Concret, asiguraţii trebuie să primească documentul în cel mult 15 zile de la înregistrarea solicitării, iar acesta trebuie să conţină următoarele informaţii:
- numele/denumirea asiguratului;
- CNP/CUI;
- datele vehiculului;
- numărul poliţei de asigurare;
- perioada de valabilitate;
- clasa bonus-malus aferentă;
- data producerii evenimentului înregistrat;
- data plăţii despăgubirii.
Investigaţiile referitoare la producerea accidentului auto pot fi făcute de asigurătorii RCA în cel mult trei luni de la avizarea producerii daunei. Însă numai dacă autorităţile publice competente nu efectuează cercetări ce se află în plină desfăşurare.
Atenţie! Persoanele păgubite pot să înainteze avizarea de daună ori către asigurătorul RCA (dacă se produce un risc acoperit de poliţă), ori către Asociaţia "Fondul de protecţie a victimelor străzii" (atunci când, de exemplu, maşina care a provocat accidentul nu poate fi identificată sau nu este asigurată), ori către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (care are calitatea de birou gestionar).
Constatarea pagubelor trebuie făcută în cinci zile lucrătoare
Asigurătorii RCA sunt obligaţi să se ocupe de constatarea pagubelor rezultate în urma unui accident auto în maximum cinci zile lucrătoare, potrivit unor noutăţi legislative aplicabile de la mijlocul lunii februarie.
"Asigurătorul RCA are obligaţia de a efectua constatarea pagubelor în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data notificării asigurătorului de către persoana păgubită", dispune Norma ASF nr. 13/2016, ce a modificat Norma ASF nr. 23/2014. În nota de fundamentare a proiectului se preciza că introducerea acestui termen este necesară deoarece unii asigurători ajungeau să se ocupe de constatarea pagubelor chiar şi în o lună de zile (în cazul sărbătorilor).
Înainte de această modificare, normele poliţelor RCA nu indicau niciun termen în care asigurătorii trebuiau să efectueze constatarea pagubelor, fiind precizat doar că "avizarea unei daune în legătură cu producerea unui eveniment asigurat prin poliţa de asigurare RCA obligă asigurătorul RCA răspunzător să deschidă dosarul de daună, să efectueze constatarea pagubelor, să comunice în scris părţii prejudiciate cu privire la documentele ce trebuie depuse pentru soluţionarea pretenţiilor de despăgubire şi să soluţioneze cererea în termenul legal".
În baza asigurării obligatorii RCA, persoanele păgubite în urma accidentelor auto pot să primească bani pentru daunele suferite.
Important! Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis recent că asigurătorul RCA este parte responsabilă civilmente în procesele penale şi că acesta este nevoit să repare de unul singur daunele cauzate prin infracţiune într-un accident auto. Informaţii pe larg găsiţi aici.
Comentarii articol (1)