Impozitul pe profit trebuie să fie calculat, declarat și plătit trimestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii fiecărui trimestru.
Cu alte cuvinte, contribuabilii plătitori de impozit pe profit au avut obligația să depună formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” pentru impozitul pe profit pentru trimestrele I, II și III din 2015 până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii acestora (25 aprilie, 25 iulie, 25 octombrie 2015), iar termenul de declarare a fost și termen de plată.
Trebuie menționat că, potrivit Administrației Județene a Finanțelor Argeș, acești contribuabili nu au trebuit să depună formularul 100 pentru impozitul pe profit pentru trimestrul IV al anului 2015. În schimb, ei trebuie să definitiveze impozitul pe profit aferent anului 2015 prin depunerea formularului 101 „Declarație privind impozitul pe profit” până cel târziu în data de astăzi, dată până la care se face și plata impozitului datorat, mai explică sursa citată.
Pentru anul fiscal 2015, instituţiile de credit - persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit -, persoanele juridice străine, precum și contribuabilii plătitori de impozit pe profit care au optat pentru declararea și plata impozitului pe profit anual, cu plăți anticipate, efectuate trimestrial, au depus formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” pentru impozitul pe profit reprezentând plată anticipată efectuată trimestrial, pentru trimestrele I – IV, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii acestora. Termenul de declarare a fost și termen de plată. Până astăzi, acestea trebuie să depună la Fisc formularul 101 „Declarație privind impozitul pe profit” și să efectueze plata impozitului pe profit pentru anul 2015.
Atenție! Două categorii de contribuabili trebuie să definitiveze și plătească impozitul pe profit anual pentru anul 2015, prin formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, până la data de 25 martie, potrivit vechiului Cod fiscal, citat de Administrația Județeană a Finanțelor Argeș:
- persoanele juridice străine și persoanele fizice nerezidente care desfășoară activitate în România într-o asociere cu sau fără personalitate juridică;
- persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice române, pentru veniturile realizate atât în România, cât și în străinătate din asocieri fără personalitate juridică; de menționat că impozitul datorat de persoana fizică se calculează, se reține și se varsă de către persoana juridică română.
În acest caz, formularul 100 trebuie să fie însoțit de formularul 104 „Declarație privind distribuirea între asociați a veniturilor și cheltuielilor”.
Contribuabili pot să opteze pentru calculul, declararea și plata impozitului pe profit anual
Noul Cod fiscal stabileşte că un contribuabil poate să opteze pentru calculul, declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial. Cu alte cuvinte, acest sistem a impozitului pe profit este opţional, iar contribuabilii care aleg să îl aplice vor plăti impozitul pe profit anual cu plăţi anticipate trimestriale în sumă de o pătrime din impozitul datorat in anul precedent, actualizat cu indicele de inflaţie, care a fost actualizat recent.
Anul acesta, contribuabilii şi-au putut exprima opţiunea pentru aplicarea sistemului de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, până pe 31 ianuarie. Totuşi, cum în 2016 ziua de 31 ianuarie a picat duminica, termenul a fost prelungit până pe 1 februarie, data-limită până la care contribuabilii au putut depune formularul 012 - „Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit”.
Ţinând cont de faptul că termenul pentru depunerea declaraţiei anuale de impozit pe profit, respectiv formularul 101, este 25 martie, contribuabilii vor trebui să plătească impozitul pe profit trimestrial la următoarele termene-limită:
- trimestrul I: 25 aprilie;
- trimestrul al II-lea: 25 iulie;
- trimestrul al III-lea: 25 octombrie;
- trimestrul al IV-lea: 25 decembrie, termen prevăzut în noul Cod fiscal - plata anticipată aferentă trimestrului al IV-lea se declară şi se plăteşte până la 25 decembrie (anul acesta 25 decembrie este o zi de duminică, aşa că termenul va fi prelungit).
Atenţie! Potrivit legislaţiei în vigoare, contribuabilii care au ales acest sistem de impozitare sunt obligaţi să-l păstreze cel puţin doi ani fiscali consecutivi.
Firmele care s-au dizolvat fără lichidare plătesc impozitul până la închiderea perioadei impozabile
Potrivit Codului fiscal, persoanele juridice care se dizolvă cu lichidare au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit pentru perioada cuprinsă între prima zi a anului fiscal următor celui în care a fost deschisă procedura lichidării și data închiderii procedurii de lichidare. De asemenea, trebuie să plătească impozitul pe profit aferent până la data depunerii situațiilor financiare la organul fiscal competent.
Persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă fără lichidare au obligația să depună formularul 101 și să plătească impozitul până la închiderea perioadei impozabile. În acest caz, perioada impozabilă este perioada din anul calendaristic pentru care contribuabilii au existat.
Contribuabilii care au optat, în conformitate cu legislația contabilă în vigoare, pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, au obligația să depună o declarație anuală de impozit și să plătească impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv, până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la închiderea anului fiscal modificat cu următoarele excepții:
- organizațiile nonprofit;
- contribuabilii care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice și a cartofului, pomicultură și viticultură.
Acestea au obligația să depună formularul 101 și să plătească impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv până la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat.
Formularul electronic 101, actualizat recent de ANAF
Formularul 101 a fost aprobat prin Ordinul ANAF nr. 1950/2012, cu modificările și completările ulterioare. Atât formularul 101, cât și instrucțiunile de completare ale acestuia au fost modificate prin Ordinul ANAF nr. 3250/2015, despre care AvocatNet.ro a scris AICI.
Declarația privind impozitul pe profit se completează și se depune anual de plătitorii de impozit pe profit, până la data de 25 martie a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.
Atenție! Nedepunerea la timp a formularului 101 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 500 la 1.000 de lei, pentru celelalte persoane juridice.
Declarația 101 se depune și de către persoanele juridice rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European care optează pentru regularizarea impozitului plătit în România. Alături de acest document, persoanele nerezidente în România trebuie să depună și un certificat de rezidență fiscală.
Declarația 101 privind impozitul pe profit se depune la organul fiscal în a cărui evidență fiscală contribuabilul este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe și contribuții.
Formularul se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziție de ANAF, care a fost actualizat în luna ianuarie, și se depune în format PDF, cu fişier XML ataşat, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, semnat şi ştampilat conform legii, sau se transmite prin e-mail.
În cazul în care declaraţia depusă trebuie să fie corectată, declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi model de formular, înscriind "X" în spaţiul special prevăzut în acest scop.
Contribuabilii pot opta pentru certificarea declarațiilor fiscale, inclusiv a declarațiilor fiscale rectificative, anterior depunerii acestora la organul fiscal de către un consultant fiscal, se arată în Codul de procedură fiscală.