Interzicerea completă a fumatului în spaţiile publice închise este prevăzută de Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care a fost publicată la începutul lunii februarie în Monitorul Oficial şi care va intra în vigoare în 17 martie, adică joi. Cele mai importante prevederi ale documentului pot fi consultate aici.
Potrivit actului normativ citat, fumatul va fi interzis complet în toate spaţiile publice închise (inclusiv baruri, discoteci şi restaurante), precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii (chiar şi cele în aer liber).
În plus, de joi începând, fumatul va fi interzis complet în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun, aşa cum încă prevede legea aplicabilă acum.
Legea publicată pe 1 februarie în Monitor stabileşte şi sancţiunile pe care le vor primi cei care nu vor respecta interdicţiile propuse referitoare la fumat.
Astfel, în cazul persoanelor fizice, acestea vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă vor fuma în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. De asemenea, sancţiunea va fi valabilă pentru consumul de tutun în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.
Referitor la persoanele juridice care vor încălca prevederile legale, acestea vor risca din partea autorităţilor sancţiuni cu înăsprire graduală, după cum reiese din Legea nr. 15/2016. Mai exact, vizate vor fi următoarele fapte:
- permiterea fumatului în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în locurile de joacă pentru copii în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului;
- vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos;
- comercializarea pachetelor de ţigarete care conţin mai puţin de 20 de bucăţi;
- comercializarea produselor din tutun prin automate;
- vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani;
- comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ;
- folosirea unei embleme sau a denumirii unei mărci de tutun pentru promovarea ori comercializarea altor produse.
În funcţie de a câta abatere este, sancţiunile aplicabile persoanelor juridice pentru faptele de mai sus vor fi următoarele:
- la prima abatere - amendă de 5.000 de lei;
- la a doua abatere - amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare;
- la a treia abatere - amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.
Cine are competenţa să acorde amenzile?
Potrivit normelor legale în vigoare, prevăzute în cuprinsul Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se vor face de către persoanele împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, precum și de reprezentanţii poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne.
Mai mult, de constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor, atât în cazul persoanelor fizice, cât şi companiilor, se va putea ocupa şi personalul competent din cadrul Jandermeriei sau Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, aşa cum stabileşte un act normativ publicat astăzi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 183.
Mai precis, este vorba despre Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 47/2016 privind desemnarea personalului competent să constate contravenţiile şi să aplice sancţiuni contravenţionale prevăzute de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, document intrat deja în vigoare şi care stabileşte persoanele împuternicite să constate contravenţiile şi să aplice amenzile prevăzute de lege, persoane care se adaugă practic instituţiilor deja competente să facă acest lucru, respectiv Ministerul Sănătăţii şi Protecţia Consumatorului. Concret, este vorba despre:
- ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române;
- ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române;
- personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene/ Bucureşti-Ilfov;
- ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române.
Notă: Vă reamintim că prevederile Legii nr. 15/2016 vor intra în vigoare pe 17 martie, şi nu cu o zi mai devreme, aşa cum mai multe publicaţii autohtone au anunţat. Conform normelor de tehnică legislativă, termenul de 45 de zile stabilit pentru aplicarea legii se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării actului în Monitor, acesta expirând la ora 24:00 a celei de-a 45-a zi de la publicare (16 martie), astfel că intrarea în vigoare se va produce efectiv joi, 17 martie.