Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 47/2016 privind desemnarea personalului competent să constate contravenţiile şi să aplice sancţiuni contravenţionale prevăzute de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 183 din 11 martie.
- Legea care interzice complet fumatul în spaţiile publice închise urmează să intre în vigoare săptămâna aceasta, mai exact joi.
- În acest sens, actul normativ citat stabileşte persoanele împuternicite să constate contravenţiile şi să aplice amenzile persoanelor fizice care îşi vor aprinde ţigări în spaţiile publice închise, precum şi firmelor care vor permite acest lucru şi care nu vor respecta celelalte interdicţiile prevăzute în lege.
- Concret, potrivit documentului apărut vineri, ofiţerii şi agenţii de poliţie, inclusiv poliţiştii de frontieră, personalul ISU şi jandarmii vor fi cei care vor aplica pedepsele.
- Mai multe detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 11 martie.
Legea nr. 17/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 174 din 8 martie.
- Potrivit actului normativ intrat vineri în vigoare, asociaţiile de proprietari trebuie să afişeze lunar modalitatea de calcul ce stă la baza sumelor de plată lunare aferente proprietarilor de apartamente.
- Acest lucru trebuie făcut de preşedintele asociaţiei, stabileşte documentul, iar în situaţia în care modalitatea de calcul a sumelor lunare de plată ce revin proprietarilor de apartamente nu este afişată, amenda aplicabilă poate fi cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei.
- Potrivit legislaţiei în vigoare, suma ce priveşte proprietatea comună a fiecărui proprietar din cadrul condominiului este stabilită şi repartizată proporţional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună.
- Informaţii suplimentare găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 11 martie.
Hotărârea Guvernului nr. 133/2016 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, și pentru modificarea Procedurilor privind accesul la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă, modalitățile de finanțare și instrucțiunile de implementare a acestora, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 377/2002 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 172 din 8 martie.
- Normele în vigoare stabilesc că firmele care angajează şomeri pentru lucrări şi activităţi temporare pot să primească bani de la stat.
- Concret, cheltuielile cu forţa de muncă efectuate în programele ce au ca scop angajarea temporară a şomerilor, pentru lucrări şi activităţi de interes pentru comunităţile locale, vor fi subvenţionate de stat în baza unei scheme de minimis.
- În acest sens, actul normativ publicat la începutul săptămânii precedente stipulează că angajatorii vor putea să încadreze temporar în muncă persoane înregistrate ca şomeri la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, indiferent dacă acestea primesc sau nu indemnizaţie de şomaj. Subvenţiile vor veni atât din bugetul asigurărilor pentru şomaj, cât şi din alte surse.
- Detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 8 martie.
Hotărârea Guvernului nr. 131/2016 privind modificarea şi completarea HG nr. 345/2010 pentru aprobarea modelelor formularelor-tip folosite în activitatea de cazier judiciar a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 169 din 7 martie.
- La începutul anului, a fost introdusă posibilitatea eliberării de adeverinţe cu valoare de certificat de cazier judiciar, pentru românii din străinătate, direct de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare.
- În acest sens, Guvernul a stabilit, prin intermediul documentului menţionat, modelul adeverinţei şi modelul cererii ce va trebui completată pentru a o solicita.
- Totuşi, pentru ca noile dispoziţii să se poată aplica efectiv, mai este necesară şi încheierea unui protocol de cooperare între MAE şi Ministerul Afacerilor Interne pentru interconectarea propriilor sisteme informatice.
- Citiţi mai multe aici.
- Termen de intrare în vigoare: 7 martie.
Hotărârea Guvernului nr. 134/2016 pentru modificarea și completarea Codului studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 182 din 10 martie.
- Procedura de acordare şi retragare a diplomei de doctor a fost actualizată recent de Guvern. Astfel, orice persoană fizică sau juridică va putea sesiza în scris Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare cu privire la existența plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susținerii acesteia și indiferent de data acordării titlului de doctor.
- Totodată, deciziile Consiliului, care vor fi emise în termen de 45 de zile, vor deveni obligatorii pentru ministru, cel care va trebui să emită ordinul de retragere a titlului și eventualele sancțiuni pentru școlile doctorale.
- Tot prin intermediului actului apărut joi a fost stabilit faptul că teza de doctorat va putea fi susținută public după îndeplinirea mai multor etape.
- În altă ordine de idei, tot joi, a fost publicată OUG nr. 4/2016 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, act care stabilește că diploma de doctor nu va mai produce efecte juridice din momentul comunicării dispoziției de retragere a titlului.
- Mai multe informaţii citiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 10 martie.
Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr. 274/2016 privind aprobarea cifrei anuale de școlarizare și a cuantumului taxei de participare la Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici pentru anul 2016 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 184 din 11 martie.
- Cifra anuală de şcolarizare, precum şi cuantumul taxei de participare la Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici pentru anul 2016 au fost stabilite prin intermediul acestui ordin.
- Astfel, anul acesta vor fi disponibile 100 de locuri în cadrul Programului de formare a înalţilor funcţionari publici. Taxa de înscriere la concurs este de 200 de lei, iar taxa de şcolarizare de 2.000 de lei, valorile fiind aceleaşi ca anul trecut.
- Detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 11 martie.
Comentarii articol (0)