Decizia Curţii Constituţionale nr. 29 din 27 ianuarie 2016 asupra obiecției de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 196 din 16 martie 2016.
- Potrivit actului normativ, criticile de neconstituţionalitate ale Legii antifumat au fost respinse. Astfel, judecătorii CCR au apreciat că fumătorii nu se pot considera discriminaţi din moment ce Constituţia nu prevede dreptul de a fuma sau drepturi specifice fumătorilor.
- Mai mult, în decizia lor, magistraţii au arătat că fumătorii sunt cei care trebuie să-şi adapteze comportamentul în societate, astfel încât să nu încalce drepturile fundamentale ale celor care nu au această opţiune.
- Totuşi, judecătorii au ţinut să atragă atenţia asupra faptului că autorităţile nu interzic fumatul în sine, ci prevăd reguli mai stricte pentru prevenirea şi combaterea efectelor acestuia, "în realizarea unor deziderate comune, corespunzătoare unor standarde ridicate ale vieţii, sănătăţii şi mediului înconjurător".
- Detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 16 martie.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 5/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 189 din 14 martie 2016.
- Sistemul public de sănătate a suferit mai multe modificări la începutul săptămânii precedete, odată cu publicarea acestui document.
- Concret, a fost majorat plafonul veniturilor până la care pensionarii sunt asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate cu plata contribuției de la bugetul de stat, astfel încât pensionarii cu pensii mai mici de 872 de lei nu vor mai plăti CASS.
- De asemenea, actul normativ introduce situaţii în care medicul de familie poate fi schimbat şi înainte de termenul de şase luni de la data înscrierii pe listele acestuia.
- În altă ordine de idei, perioada de valabilitate a cardului european de sănătate a fost majorată de la şase luni la un an - detalii aici.
- Informaţii pe larg despre noutăţile din sistemul de sănătate găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 14 martie.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere
tehnică dispuse în procesul penal a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 190 din 14 martie 2016.
- Prin intermediul actului normativ citat, Executivul a modificat cadrul legal al supravegherilor tehnice din cauzele penale, în care se încadrează inclusiv interceptarea comunicaţiilor.
- Astfel, de o săptămână, supravegherea tehnică poate fi făcută fie direct de procuror, fie, la solicitarea acestuia, de către organul de cercetare penală sau de către poliţiştii specializaţi.
- Totodată, Executivul a găsit şi soluţii pentru a putea folosi resursele de stat deja existente, pentru a asigura continuitatea anchetelor penale. Prima soluţie este ca, la cerere, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor din cadrul SRI să asigure organelor de urmărire penală accesul la sistemele tehnice proprii pentru ascultarea convorbirilor.
- O a doua soluţie este introducerea posibilităţii ca ofiţerii/agenţii de poliţie judiciară să poată fi detaşaţi de la Ministerul Afacerilor Interne la Ministerul Public şi la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
- Mai multe informaţii citiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 14 martie.
Ordinul preşedintelui ANAF nr. 889/2016 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 203 din 18 martie 2016.
- Actul normativ reglementează noua procedură ce poate fi urmată de un contribuabil ce nu desfăşoară activitate pentru a aplica regimul derogatoriu, în conformitate cu prevederile noului Cod de procedură fiscală.
- Potrivit normelor în vigoare, societăţile comerciale care îşi suspendă activitatea economică au la dispoziţie posibilitatea ca, pe perioada de inactivitate, să nu mai depună la autorităţile fiscale declaraţiile pentru impozitele, taxele şi contribuţiile pe care le datorează bugetului de stat. De asemenea, şi persoanele fizice autorizate au, de aproape trei ani, această posibilitate.
- Noul cadru legal restrânge sfera de aplicare a regimului derogatoriu de declarare, fiind practic redus numărul de formulare fiscale pentru care contribuabilii pot cere scutirea de depunere.
- Detalii suplimentare, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 18 martie.
Ordinul ministrului sănătăţii nr. 291/2016 privind aprobarea Normelor de igienă pentru saloanele/centrele de bronzare a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, 203 din 18 martie 2016.
- Potrivit documentului, saloanele de bronzare vor trebui să obţină o autorizare sanitară de la direcţiile teritoriale de sănătate publică, care va fi obţinută în baza unei declaraţii pe propria răspundere.
- De asemenea, personalului salonului de bronzare va trebui să i se asigure, de către angajator, două cursuri de instruire în vederea specializării. Mai exact, va fi vorba de un curs de noţiuni fundamentale de igienă şi de instruirea de specialitate.
- Prevederile de mai sus se vor aplica din toamnă, însă există şi câteva reguli pe care saloanele vor fi obligate să le respecte mai devreme, mai exact din 17 mai.
- Toate informaţiile necesare le găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 14 septembrie.
Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 39/2016 pentru aprobarea condițiilor privind distrugerea în antrepozitul fiscal a produselor accizabile care nu au fost eliberate pentru consum a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 203 din 18 martie 2016.
- Actul normativ publicat vineri se adresează operatorilor economici care desfășoară activitate în domeniul comerțului cu produse accizabile, având autorizate antrepozite fiscale de producție sau de depozitare.
- Potrivit normelor legale, produsele accizabile aflate în antrepozite păstrează un regim suspensiv pentru plata accizei. Acest regim suspensiv încetează la momentul eliberării în consum a produselor accizabile.
- Documentul citat definește, printre altele, noțiunea de caz fortuit și forță majoră, respectiv definește noțiunea de nerespectare a condițiilor legale de comercializare și adoptă procedura aplicabilă pentru accize.
- Termen de intrare în vigoare: 18 martie.
Comentarii articol (0)