Persoanele care prestează activităţi necalificate cu caracter ocazional pentru un beneficiar sunt îndreptăţite să primească o remuneraţie, conform Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Deşi remuneraţia se stabileşte prin negociere directă între părţi, cuantumul acesteia nu poate fi mai mic decât valoarea pe oră a salariului minim brut.
"Pentru activitatea executată, zilierul are dreptul la o remuneraţie al cărei cuantum se stabileşte prin negociere directă între părţi (...). Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată (...)", prevede legea.
La data de 1 mai, salariul minim brut va fi majorat de la 1.050 la 1.250 de lei, conform Hotărârii Guvernului nr. 1017/2015, astfel că valoarea pe oră a salariului minim va fi de 7,382 lei (pentru o medie de 169,333 ore de lucru pe lună). Concret, aceeaşi valoare minimă de 7,382 lei/oră va fi valabilă şi pentru plata zillierilor.
Până la 30 aprilie, cuantumul minim al remuneraţiei brute orare a lucrătorilor ocazionali necalificaţi este de 6,225 lei. Această sumă, ce este egală cu valoarea pe oră a salariului minim (pentru o medie de 168,667 ore de lucru pe lună), a fost stabilită la 1 iulie 2015, atunci când a avut loc cea mai recentă majorare a salariului minim.
Până în 2014, Legea zilierilor stabilea că remuneraţia zilierilor putea fi cuprinsă între 2 şi 10 lei pe oră. În momentul de faţă, deoarece actul normativ a suferit mai multe modificări, regula nu mai este valabilă. Practic, din moment ce există doar o limită minimă a remuneraţiei zilierilor, aceştia pot negocia pentru sume considerabil mai mari de 10 lei pe oră.
Notă: Durata normală a timpului de lucru pentru salariaţii cu normă întreagă este de opt ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, conform Codului muncii. Asta înseamnă că într-o lună se adună în jur de 170 de ore de muncă (în funcţie de câte zile lucrătoare sunt efectiv într-o lună şi de liberele legale).
Există mai multe variante pentru plata zilierilor
Remuneraţia zilierilor se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru, potrivit normelor pentru aplicarea Legii zilierilor. Totuşi, părţile pot decide acordarea acesteia la sfârşitul săptămânii sau al perioadei de lucru, caz în care este necesar un acord scris.
De asemenea, părţile pot conveni ca plata să se realizeze fie în numerar, fie prin virament într-un cont bancar. De reţinut este că dovada achitării remuneraţiei se face prin semnarea, de către lucrătorii ocazionali, a Registrului de evidenţă a zilierilor (ţinut de beneficiari).
Activitatea ocazională se poate desfăşura, pentru acelaşi beneficiar, timp de cel puţin o zi şi cel mult 90 de zile cumulate într-un an calendaristic, se arată în Legea zilierilor. În situaţia în care părţile stabilesc o activitate zilnică mai mică de opt ore, plata se face pentru cel puţin opt ore, iar durata maximă zilnică de lucru este de 12 ore.
"Activitatea desfăşurată în condiţiile prezentei legi nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemele de asigurări publice. Acesta se poate asigura, opţional, la sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru şomaj şi la sistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale", este precizat în actul normativ amintit.
Raporturile de muncă dintre zilieri şi beneficiari se stabilesc doar prin acordul de voinţă al părţilor, nefiind necesară încheierea de contracte individuale de muncă. Prestarea muncii necalificate ocazionale se poate face doar de către persoane în vârstă de minimum 15 ani.
"Lucrătorii minori, respectiv minorii în vârstă de cel puţin 15 ani şi de cel mult 18 ani desfăşoară, ca zilieri, numai activităţi potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi cu aptitudinile de care dau dovadă, dacă astfel nu le sunt încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, dreptul la educaţie, şi nu le este periclitată starea de sănătate", mai dispune Legea nr. 52/2011.
Important! Zilierii pot lucra doar în anumite domenii expres prevăzute de lege, cum ar fi agricultura, silvicultura, turismul sau cateringul. Mai multe informaţii despre domeniile în care se poate presta activitate ocazională sunt aici, iar Legea zilierilor, în forma actualizată la zi, poate fi descărcată de aici.