Legea nr. 66/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 304 din 20 aprilie 2016.
- Actul normativ citat se va aplica din 1 iulie şi prevede, în esenţă, că părinţii vor putea să beneficieze numai de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, iar indemnizaţia lunară aferentă acestuia va avea doar o limită minimă.
- Mai exact, persoanele care, în ultimii doi ani (faţă de un an, cât se prevede acum) de dinaintea naşterii copilului, au obţinut venituri impozabile timp de minimum 12 luni vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani.
- În ceea ce priveşte indemnizaţia lunară, aceasta va avea în continuare un cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, însă va avea doar un cuantum minim: 1.062,5 lei, nu şi o limită maximă, ca în prezent.
- Toate detaliile sunt aici.
- Termen de intrare în vigoare: 1 iulie.
Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.162/2016 privind aprobarea Cartei drepturilor și obligațiilor persoanei fizice supuse verificării situației fiscale personale a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 292 din 18 aprilie 2016.
- Actul normativ apărut la începutul săptămânii trecute stabileşte, practic, ce poate şi ce nu poate face o persoană fizică pe parcursul verificării fiscale.
- Astfel, persoanele supuse verificării fiscale au 12 drepturi şi şapte obligaţii de îndeplinit, iar unul dintre elemente de noutate, reglementat şi de noul Cod de procedură fiscală, este obligativitatea prezentării, la solicitarea autorităţilor, a unei declaraţii de patrimoniu şi venituri.
- Totodată, contribuabilii sunt obligaţi, prin intermediul documentului amintit, să coopereze cu organul fiscal şi să furnizeze informaţii acestuia, pentru determinarea stării de fapt fiscale.
- Aici găsiţi toate drepturile şi obligaţiile persoanelor fizice supuse verificării fiscale.
- Termen de intrare în vigoare: 18 aprilie.
Hotărârea Guvernului nr. 234/2016 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 296 din 19 aprilie 2016.
- Actul normativ citat a modificat cadrul legal prin care sunt acordate finanţări investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă.
- Printre noutăţile care se aplică deja regăsim, printre altele, reducerea intervalului de desfășurare a sesiunii de înregistrare a cererilor de acord pentru finanțare sau includerea unor noi întreprinderi care pot primi ajutorul.
- În baza legislaţiei în vigoare, statul suportă o parte dintre cheltuielile salariale pentru firmele care creează, în maximum trei ani de la finalizarea investiţiei, cel puţin zece noi locuri de muncă, dintre care minimum trei pentru lucrătorii defavorizaţi.
- Detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 19 aprilie.
Hotărârea Guvernului nr. 277/2016 privind aprobarea tarifelor pentru publicarea actelor în Monitorul Oficial al României, părțile I-VII a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 290 din 18 aprilie 2016.
- În Monitorul Oficial, publicaţia oficială a României, trebuie să apară toate modificările privind înmatriculări de firme, pierderi de acte, schimbări de nume ori convocări ale unor adunări generale de acționari.
- Tipărirea acestor documente nu este gratuită, iar tarifele aplicabile în 2016 au fost stabilite prin intermediul HG amintite.
- Concret, tarifele au rămas la același nivel din anii anteriori şi pot fi consultate, integral, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 18 aprilie.
Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale de Supraveghere Financiară nr. 901/2016 privind deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan de redresare la Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance - S.A. a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 304 din 20 aprilie 2016.
- După Euroins în 2015, City Insurance devine cea de-a doua societate de asigurare care intră în procedura de redresare financiară.
- Prin urmare, reprezentanţii companiei trebuie să desemneze acum un auditor financiar, pentru a efectua o evaluare corectă, prudentă şi realistă a activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, precum şi să întocmească un plan de redresare financiară.
- Vă reamintim că City Insurance este unul dintre cei nouă asigurători RCA autorizaţi de ASF.
- Mai multe informaţii sunt aici.
- Termen de intrare în vigoare: 20 aprilie.
Hotărârea preşedintelui Autorităţii Naţionale de Supraveghere Financiară nr. 19/2016 privind cota procentuală pentru contribuţia asigurătorilor la Fondul de protecţie a victimelor străzii a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 293 din 18 aprilie 2016.
- Cota pe care asigurătorii de răspundere civilă auto (RCA) trebuie să o plătească în 2016 la Fondul de protecție a victimelor străzii a fost stabilită recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin intermediul acestui act normativ.
- Astfel, valoarea contribuției este de 2% din volumul primelor brute încasate pentru această asigurare, procent identic cu cel practicat în 2015.
- Fondul de protecție a victimelor străzii este o asociație profesională non profit constituită din companiile de asigurări care au dreptul să practice asigurarea RCA pe teritoriul României.
- Detalii, în acest articol.
- Termen de intrare în vigoare: 18 aprilie.
Legea nr. 63/2016 privind susținerea financiară a grupurilor de producători sau cooperativelor agricole de producători vitivinicoli care dețin și exploatează plantații viticole cu soiuri nobile și pentru încurajarea valorificării producției de vin a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 295 din 19 aprilie 2016.
- Potrivit actului normativ, producătorii de vin care formează grupuri sau cooperative vor putea să ceară bani de la stat pentru construirea de crame noi.
- Mai exact, sprijinul acordat de stat, ce va fi asigurat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, va fi de 60% din valoarea investiţiei, însă de maximum un milion de euro, banii fiind acordaţi eşalonat pe perioada derulării investiţiei.
- Citiţi mai multe informaţii aici.
- Termen de intrare în vigoare: 22 aprilie.
Comentarii articol (0)