Codul fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016 prevede că este scutit de impozit profitul investit în anumite echipamente tehnologice noi (calculatoare electronice și echipamente periferice, mașini și aparate de casă, de control și de facturare), precum și în programe informatice, produse și/sau achiziționate și puse în funcțiune, folosite în scopul desfășurării activității economice.
Măsura nu este nouă, ea fiind inclusă, în urmă cu șapte ani, în Codul fiscal, prin intermediul unor modificări aduse acestuia de Legea nr. 329/2009. La acea vreme, în vechiul Cod fiscal se menționa că prevederile referitoare la scutirea de impozit a profitului reinvestit se vor aplica până la data de 31 decembrie 2010 inclusiv.
Patru ani mai târziu, facilitatea a fost readusă în prim-plan, după intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 19/2014 privind modificarea Codului fiscal, despre care AvocatNet.ro a scris AICI. În acest caz, actul normativ menționa că prevederile urmau să se aplice pentru profitul reinvestit în echipamentele tehnologice produse şi/sau achiziţionate după 1 iulie 2014 şi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.
După data de 1 ianuarie 2016, informațiile referitoare la scutirea de impozit a profitului reinvestit se regăsesc în art. 22 din noul Cod fiscal.
Concret, până anul acesta, de facilitate au putut beneficia companiile care au achiziționat masini, utilaje si instalatii de lucru prevăzute în subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe. Începând din acest an, însă, facilitatea a fost extinsă la mai multe tipuri de investiții, precum vom explica în cele ce urmează.
De la 1 ianuarie 2016, activele corporale pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe. Acesta se află în vigoare de la 1 ianuarie 2015 și cuprinde clasificarea mijloacelor fixe utilizate în economie şi duratele normale de funcţionare ale acestora.
Astfel, scutirea de impozit pe profitul reinvestit se aplică pentru:
- echipamente tehnologice (mașini, utilaje și instalații de lucru);
- calculatoare electronice şi echipamente periferice;
- maşini şi aparate de casă, control şi facturat.
De asemenea, începând din acest an, companiile beneficiază de scutirea de impozit pe profitul reinvestit în situația în care produc sau cumpără programe informatice.
Noile prevederi se aplică pentru profitul reinvestit în activele menționate mai sus, produse și/sau achiziționate și puse în funcțiune până la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.
Mai precis, în normele metodologice de aplicare a Codului fiscal se arată că, pentru profitul investit în calculatoare electronice și echipamente periferice, mașini și aparate de casă, de control și de facturare, precum și în programe informatice, scutirea de impozit se aplică pentru cele produse și/sau achiziționate și puse în funcțiune în perioada 1 ianuarie 2016 - 31 decembrie 2016 inclusiv.
Potrivit reglementărilor impuse de Codul fiscal, facilitatea este valabilă și în cazul în care activele se achiziționează în baza unor contracte de leasing financiar.
Cum se aplică scutirea de impozit pe profitul reinvestit?
Scutirea de impozit se aplică asupra profitului contabil brut înregistrat de la începutul anului și investit în echipamente tehnologice, mașini, utilaje și instalații de lucru, calculatoare, mașini și aparate de casă, producerea sau achiziționarea de programe informatice.
Mai precis, în Codul fiscal se menționează că profitul reinvestit căruia i se aplică scutirea de impozit reprezintă soldul contului de profit și pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la începutul anului, obținut până în trimestrul sau în anul punerii în funcțiune a echipamentelor tehnologice respective. Scutirea de impozit pe profit aferentă investițiilor realizate se acordă în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectivă.
Concret, profitul contabil brut cumulat de la începutul anului este profitul contabil la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit, înregistrat până în trimestrul punerii în funcțiune a activelor menționate anterior, fără a lua în considerare sursele proprii sau atrase de finanțare ale acestora, se arată în normele de aplicare ale Codului fiscal.
În schimb, pentru activele achiziționate în baza contractelor de leasing financiar, scutirea de impozit pe profit se aplică de către utilizator, cu condiția ca activele respective să rămână în patrimoniu cel puțin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, stabilită potrivit reglementărilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani.
Microîntreprinderile pot beneficia de facilitate
Codul fiscal prevede că pot să beneficieze de această facilitate și microîntreprinderile care devin plătitoare de impozit pe profit. Concret, profitul elegibil pentru scutire se calculează începând cu trimestrul în care microîntreprinderile care devin plătitoare de impozit pe profit.
Pentru activele eligibile pentru aplicarea facilității de scutire a impozitului pe profitul reinvestit care se realizează pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acordă pentru investițiile puse în funcțiune parțial în anul respectiv, în baza unor situații parțiale de lucrări, prevede Codul fiscal.
Mai precis, în normele de aplicare ale Codului fiscal se arată că scutirea se acordă pentru valoarea echipamentelor tehnologice aflate în curs de execuție, înregistrate în perioada 1 iulie 2014 - 31 decembrie 2016 și puse în funcțiune în anul 2016.
„În cazul în care echipamentele tehnologice respective sunt înregistrate parțial în imobilizări corporale în curs de execuție înainte de data de 1 iulie 2014 și parțial după data de 1 iulie 2014, scutirea de impozit pe profit se aplică numai pentru partea înregistrată în imobilizări corporale în curs de execuție începând cu data de 1 iulie 2014 și care este cuprinsă în valoarea echipamentelor tehnologice puse în funcțiune în anul 2016”, se precizează în actul normativ citat.
Atenție! Contribuabilii care beneficiază de scutirea de impozit pe profitul reinvestit sunt obligați să păstreze în patrimoniu echipamentele respective cel puțin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, stabilită potrivit reglementărilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani. Dacă nu respectă această condiție, atunci se va recalcula impozitul pe profit și se vor percepe creanțe fiscale accesorii, de la data aplicării facilității. Într-o astfel de situație, contribuabilii vor trebui să depună la organele fiscale o declarație rectificativă.
Cu toate acestea, există și excepții de la această prevedere. Concret, Codul fiscal stabilește că nu trebuie păstrate cel mult cinci ani următoarele echipamente tehnologice:
- cele transferate în cadrul operațiunilor de reorganizare, potrivit legii;
- cele înstrăinate în procedura de lichidare/faliment, potrivit legii;
- cele distruse, pierdute, furate sau defecte și înlocuite, în condițiile în care aceste situații sunt demonstrate sau confirmate în mod corespunzător de contribuabil. În cazul activelor furate, contribuabilul demonstrează furtul pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.
Ce avantaje și dezavantaje are măsura fiscală?
Radu Georgescu, managing partner la CFOnetwork, a explicat, la solicitarea AvocatNet.ro, că printre avantajele măsurii privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit se numără faptul că o companie poate să plătească un impozit pe profit mai mic.
„Dacă o companie achiziționează și pune în funcțiune până la 31 decembrie 2016 un activ din cele enumerate de Codul fiscal (echipamente, instalații, calculatoare și softuri) va beneficia de o facilitate fiscală de până la 16% din valoarea bunului, adică va plăti impozit pe profit mai puțin cu până la 16% din valoarea activului”, ne-a explicat Radu Georgescu.
Pe de altă parte, specialistul contactat de redacția noastră ne-a arătat că există și câteva dezavantaje ale aplicării scutirii de impozit pe profitul reinvestit. „Companiile care utilizează această facilitate sunt obligate să păstreze bunul cel puțin jumătate din durata de utilizare economică, dar nu mai mult de cinci ani. Excepțiile de la această regulă sunt lichidarea firmei, reorganizarea, bunuri distruse, furate”, a subliniat sursa citată.
În plus, este important de știut că nu se poate folosi o altă facilitate fiscală importantă, și anume amortizarea accelerată. „Firmele nu vor mai putea înregistra în primul an cheltuiala cu amortizarea o valoare de până la 50% din valoarea activului”, atrage atenția Radu Georgescu. „Ca dezavantaj trebuie spus și că suma profitului scutit de impozit nu va putea fi distribuit ca dividend, deoarece trebuie trecut în rezerve”, a mai spus Radu Georgescu.
Exemple practice de calcul a scutirii de impozit pe profitul reinvestit
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit se calculează trimestrial sau anual, în funcție de sistemul de declarare și plată utilizat de contribuabili. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai puțin partea aferentă rezervei legale, se repartizează la sfârșitul exercițiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, până la concurența profitului contabil înregistrat la sfârșitul exercițiului financiar.
Pentru a clarifica modul de calcul al scutirii, în normele de aplicare ale Codul fiscal au fost prevăzute câteva exemple.
Exemplul 1 - Cum se calculează scutirea de impozit pentru profitul reinvestit de către contribuabilii care aplică sistemul trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit
O societate A achiziționează și pune în funcțiune în luna octombrie 2016 un echipament tehnologic în valoare de 70.000 lei. Profitul contabil brut aferent perioadei 1 ianuarie 2016 - 31 decembrie 2016 este 500.000 lei. La sfârșitul anului 2016, societatea înregistrează un profit impozabil în sumă de 600.000 lei.
În acest caz, pentru determinarea scutirii de impozit pe profit aferent profitului reinvestit trebuie parcuse, potrivit normelor de aplicare ale Codului fiscal, următoarele etape:
Mai întâi, se calculează impozitul pe profit aferent anului 2016:
- 600.000 x 16% = 96.000 lei
- impozitul pe profit aferent trimestrului IV este 40.000 lei;
După ce s-a determinat că impozitul pe profit aferent trimestrului IV din 2016 este 40.000 de lei, se calculează impozitul pe profit aferent profitului reinvestit.
Conform legislației în vigoare, având în vedere faptul că profitul contabil aferent perioadei 1 ianuarie 2016 - 31 decembrie 2016 în sumă de 500.000 lei acoperă investiția realizată, impozitul pe profit scutit este: 70.000 x 16% = 11.200 lei; impozit pe profit scutit = 11.200 lei.
Apoi, potrivit normelor de aplicare a Codului fiscal, se repartizează la rezerve suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutire de impozit pe profit, mai puțin partea aferentă rezervei legale:
- determinarea sumei aferente rezervei legale, dacă contribuabilul are obligația constituirii acesteia potrivit legii. Presupunem, în acest caz, că societatea A repartizează 5% din profitul contabil pentru constituirea rezervei legale, partea alocabilă profitului reinvestit fiind 3.500 lei;
- determinarea sumei profitului scutit care va fi repartizat la rezerve: 70.000 - 3.500 = 66.500 lei.
Valoarea fiscală a echipamentului tehnologic este 70.000 lei care se amortizează linear sau degresiv. Pentru acest echipament tehnologic contribuabilul nu poate opta pentru amortizarea accelerată.
Exemplul 2 - Cum se calculează scutirea de impozit pentru profitul reinvestit de către contribuabilii care aplică sistemul anual de declarare și plată a impozitului pe profit
La sfârșitul anului 2016 o societate înregistrează un profit impozabil în sumă de 2.500.000 lei. Profitul contabil brut aferent anului 2016 este de 1,9 milioane de lei. Societatea achiziționează și pune în funcțiune în luna martie 2016 un echipament tehnologic în valoare de 70.000 lei, în luna iulie un echipament tehnologic în valoare de 110.000 lei și în luna octombrie mai multe calculatoare în valoare totală de 30.000 lei.
Conform normelor de aplicare ale Codului fiscal, pentru determinarea scutirii de impozit pe profit aferent profitului reinvestit se parcurg următoarele etape:
În primul rând, se calculează impozitul pe profit aferent anului 2016: 2.500.000 x 16% = 400.000 lei.
Apoi, se determină valoarea totală a investițiilor realizate în echipamente tehnologice și calculatoare: 70.000 + 110.000 + 30.000 = 210.000 lei;
Având în vedere faptul că profitul contabil brut acoperă investițiile realizate, impozitul pe profit aferent profitului reinvestit este: 210.000 x 16% = 33.600 lei; impozit pe profit scutit = 33.600 lei.
După ce sunt finalizate calculele de mai sus, se poate repartiza rezerva sumei profitului pentru care s-a beneficiat de scutire de impozit pe profit, mai puțin partea aferentă rezervei legale. În acest caz, se presupune că societatea repartizează 5% din profitul contabil pentru constituirea rezervei legale în următorul mod:
- determinarea sumei aferente rezervei legale: 210.000 x 5% = 10.500 lei;
- determinarea sumei profitului scutit care va fi repartizat la rezerve: 210.000 - 10.500 = 199.500 lei.
Exemplul 3 - Cum se calculează scutirea de impozit pentru profitul reinvestit în echipamente tehnologice care se realizează pe parcursul mai multor ani consecutivi
Contribuabilul aplică sistemul trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit. În perioada 1 ianuarie 2016 - 31 martie 2016 o societate înregistrează profit impozabil în sumă de 2.000.000 lei. Profitul contabil brut aferent perioadei 1 ianuarie 2016 - 31 martie 2016 este de 600.000 lei.
Societatea efectuează investiții într-un echipament tehnologic: în luna septembrie 2014 în valoare de 50.000 lei, în luna ianuarie 2015 în valoare de 80.000 lei și în luna februarie 2016 în valoare de 90.000 lei. Pentru echipamentul tehnologic respectiv nu sunt puneri în funcțiune parțiale, punerea în funcțiune a întregii investiții realizându-se în luna martie 2016.
Pentru determinarea scutirii de impozit pe profit aferent profitului reinvestit și a impozitului pe profit datorat după aplicarea facilității, se parcurg următoarele etape:
În primul rând, se calculează impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2016: 2.000.000 x 16% = 320.000 lei.
Apoi, se determină valoarea totală a investițiilor realizate în echipamente tehnologice: 50.000 + 80.000 + 90.000 = 220.000 lei.
Având în vedere faptul că profitul contabil brut din trimestrul punerii în funcțiune al investiției acoperă investițiile anuale realizate, impozitul pe profit aferent profitului reinvestit este: 220.000 x 16% = 35.200 lei; impozit pe profit scutit = 35.200 lei.
Urmează, potrivit normelor de aplicare ale Codului fiscal, repartizarea la rezerve a sumei profitului pentru care s-a beneficiat de scutire de impozit pe profit, mai puțin partea aferentă rezervei legale. Presupunem, în acest caz, că la sfârșitul anului societatea repartizează 5% din profitul contabil pentru constituirea rezervei legale, partea alocabilă profitului reinvestit fiind 11.000 lei.
Prin urmare, determinarea sumei profitului scutit care va fi repartizat la rezerve va duce la următorul rezultat: 220.000 - 11.000 = 209.000 lei.
Comentarii articol (1)