Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 342 din 5 mai 2016.
- Actul normativ citat unifică, practic, reglementările privind drepturile la pensie ale avocaţilor cuprinse în prezent în diferite acte normative şi preia, totodată, prevederile din Statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor.
- Mai exact, avocaţii asiguraţi care îndeplinesc, în mod cumulativ, la data pensionării, vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare vor putea să primească pensia pentru limită de vârstă.
- Potrivit documentului care va intra în vigoare în august, vârsta standard de pensionare va fi modificată, în sensul că aceasta va fi egală atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei (65 de ani, în condiţiile în care, în prezent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 60 de ani).
- În ceea ce priveşte stagiul minim de cotizare pentru femei şi bărbaţi, acesta va rămâne la nivelul actual de 15 ani. În schimb, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
- Toate detaliile importante sunt aici.
- Termen de intrare în vigoare: 3 august.
Legea nr. 83/2016 pentru completarea Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 341 din 4 mai 2016.
- De-acum, jurnaliştii şi militarii ieşiţi la pensie, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, vor putea să primească, la cerere, o indemnizaţie lunară.
- Prin adoptarea acestui act normativ, parlamentarii au decis acordarea indemnizaţiei şi pentru jurnalişti, întrucât actul jurnalistic este unul de creaţie atunci când produsul jurnalistic este de calitate şi respectă deontologia profesiei.
- Potrivit normelor în vigoare, cuantumul indemnizaţiei speciale reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită sau aflată în plată la data solicitării. Totuşi, limita maximă a acesteia este echivalentul a două salarii de bază minime brute. Cum salariul minim brut este acum de 1.250 de lei, asta înseamnă că indemnizaţia specială este de cel mult 2.500 de lei.
- Mai multe informaţii despre acest subiect găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 7 mai.
Legea nr. 85/2016 privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008 - 13 mai 2011 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 345 din 5 mai 2016.
- Potrivit actului normativ, diferenţele de drepturi salariale neacordate şi câştigate în instanţă (prin hotărâri rămase definitive până în data de 8 mai), de către personalul didactic din învăţământul de stat, pentru perioada octombrie 2008 - 13 mai 2011, vor fi plătite eşalonat, într-o perioadă de cinci ani. Plăţile se vor face anual, în tranşe trimestriale egale.
- Totuşi, în cazul profesorilor pensionaţi, plata diferenţelor se va face într-o singură tranşă, conform documentului menţionat, iar pentru cei care urmează să se pensioneze - eşalonat, dar în aşa fel încât banii să fie daţi până la data pensionării.
- Nu în ultimul rând, regulile vor fi valabile inclusiv pentru profesorii din învăţământul preuniversitar de stat încadraţi la plata cu ora.
- De aici puteţi afla mai multe.
- Termen de intrare în vigoare: 8 mai.
Legea nr. 88/2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum şi a produselor lactate a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 342 din 5 mai 2016.
- Aşa cum reiese din documentul apărut joi, toate produsele lactate vândute pe piaţă vor trebui să aibă afişată pe etichetă proporţia de lapte praf. Mai exact, pe ambalaj va trebui să figureze avertizarea "Conţine lapte praf în proporţie de __%".
- De asemenea, pe etichetă vor putea înscrie menţiunea "Produs natural" doar producătorii care folosesc în proporţie de 100%, ca materie primă, lapte crud de la vaci, bivoliţe, oi şi capre (fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf). Cât despre menţiunea "Produs românesc", aceasta va putea figura pe etichetă doar dacă producătorii folosesc în proporţie de 100%, ca materie primă, lapte crud de la fermele autohtone.
- Cei care nu vor respecta noile reguli de etichetare vor putea fi amendaţi cu sume cuprinse între 15.000 şi 20.000 de lei.
- Mai multe detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 90 de zile de la comunicarea deciziei Comisiei Europene.
Decretul nr. 468/2016 pentru numirea unui membru al Guvernului a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 340 din 4 mai 2016.
- Prin intermediul documentului amintit, preşedintele ţării a numit-o pe Corina Şuteu în funcţia de ministru al culturii.
- Totodată, în Monitorul cu acelaşi număr a apărut şi Decretul nr. 467/2016 pentru revocarea din funcție a unui membru al Guvernului, respectiv revocarea din funcţia de ministru al culturii a lui Vlad Alexandrescu, cel care a ocupat această poziţie până marţi.
- Informaţii suplimentare sunt disponibile aici.
- Termen de intrare în vigoare: 4 mai.
Comentarii articol (0)