avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie limita de varsta

Buna sara,
Am si eu o curiozitate: la ce varsta ar trebui sa ma pensionez pt. limita de varsta, avand in vedere ca sunt nascuta in luna ianuarie, anul 1969, fara conditii deosebite de munca.
Va multumesc f. f. mult!

Sa vad cat mai am de tras!!!!!!!:))
Daca se mentine actuala lege a pensiilor veti iesi la pensie de limita de varsta in ianuarie 2029, la vrsta de 60 de ani, daca veti avea minim 15 ani de cotizare (perioada de cotizare la femei este de 30 de ani).
Art. 41 - (1) Pensia pentru limită de vârstă se acordă asiguraţilor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public.
(2) Vârsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi. Atingerea vârstei standard de pensionare se va realiza în termen de 13 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin creşterea vârstelor de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei şi de la 62 de ani pentru bărbaţi, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 3.
(3) Stagiul minim de cotizare atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi este de 15 ani. Creşterea stagiului minim de cotizare de la 10 ani la 15 ani se va realiza în termen de 13 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 3.
(4) Stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei şi de 35 de ani pentru bărbaţi. Atingerea stagiului complet de cotizare se va realiza în termen de 13 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin creşterea acestuia, pornindu-se de la 25 de ani pentru femei şi de la 30 de ani pentru bărbaţi, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 3.
(5) Asiguraţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, îşi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului.
(6) În situaţia asiguraţilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a calităţii de membru cooperator, după caz, în vederea pensionării, decât după primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare.
Art. 42 - (1) Asiguraţii care au realizat stagiul complet de cotizare şi care şi-au desfăşurat activitatea total sau parţial în condiţii deosebite de muncă au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug in vigoare doina99 doina99 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca OUG a guvernului privind modificarea art.41 al.(5) si( 6) din legea nr.19/2000 , privind depunerea cererilor de ... (vezi toată discuția)
Atingerea vârstei standard de pensionare addm addm Buna ziua, Care este parerea dvs vzv de aplicarea LEGii nr. 19 din 17 martie 2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări ... (vezi toată discuția)
Cind voi putea iesi la pensie nerevizuibil sandu valentin sandu valentin Sunt nascut in 29 februarie 1952 .Stagiu de cotizare realizat este de 37 ani 4 luni si 9 zile .In grupa a 2 a am lucrat 15 ani .Sunt pensionat pe caz de boala ... (vezi toată discuția)