Legea nr. 93/2016 pentru modificarea art. 33 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 369 din 13 mai 2016.
- Actul normativ citat a intrat astăzi în vigoare şi modifică prevederile Codului rutier, mai exact aspectele care vizează semnalizarea lucrărilor de pe drumurile publice.
- Concret, de-acum înainte, lucrările de pe drumurile publice vor trebui să fie semnalizate în timpul nopţii de lămpi luminoase, prin grija firmelor ce se ocupă de execuţia acestora.
- Potrivit documentului, firmele care se ocupă de lucrări pe drumurile publice şi nu le semnalizează sau le semnalizează prost riscă să primească amenzi de până la 12.500 de lei.
- Mai multe detalii găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 16 mai.
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 9 din 12 aprilie 2016, luată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 356 din 10 mai 2016.
- Decizia publicată la începutul săptămânii trecute stabileşte că pedeapsa pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice este aplicabilă indiferent de numărul persoanelor împotriva cărora este comisă această infracţiune.
- Practic, Curtea a decis că existenţa infracţiunii nu este legată de numărul de persoane vizate.
- Potrivit prevederilor din Codul penal, tulburarea ordinii şi liniştii publice, prin violenţe, ameninţări sau atingeri grave ale demnităţii persoanelor, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.
- Informaţii suplimentare sunt aici.
- Termen de intrare în vigoare: 10 mai.
Ordonanța de urgență nr. 14/2016 pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 368 din 12 mai 2016.
- Potrivit actului normativ, tichetele sociale vor putea fi acordate de-acum încolo tuturor copiilor care provin din familii fără posibilităţi financiare şi care frecventează grădiniţa, indiferent de vârsta acestora.
- Astfel, de stimulentul educaţional în valoarea de 50 de lei pe lună vor putea beneficia atât copiii care nu au împlinit vârsta de trei ani, cât şi cei de peste şase ani care contiuă să urmeze cursurile învăţământului preşcolar.
- Potrivit legii, tichetele sociale pot fi obţinute de părinţi, în baza unei cereri, şi trebuie folosite strict în interesul celor mici, pentru achiziţionarea produselor alimentare şi/sau de igienă, a produselor de îmbrăcăminte şi a rechizitelor.
- Detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 12 mai.
Ordonanța de urgență nr. 17/2016 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, precum și pentru înființarea funcției de atașat agricol a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 371 din 13 mai 2016.
- Documentul apărut vineri în Monitor prelungeşte cu o lună, până pe 15 iunie, termenul până la care fermierii pot depune cererile unice de plată, fără a fi penalizaţi.
- Totodată, potrivit reglementărilor în vigoare, persoanele care nu vor respecta termenul-limită vor putea depune cererile unice de plată şi după data de 15 iunie, însă, pentru fiecare zi de întârziere, autorităţile vor scădea 1% din suma la care fermierii ar fi avut dreptul daca ar fi depus documentele până la data menţionată.
- Mai multe despre acest subiect citiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 13 mai.
Hotărârea Guvernului nr. 345/2016 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 617/2014 privind stabilirea cadrului instituțional și a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 528/2012 al parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 367 din 12 mai 2016.
- Prin intermediul acestui act normativ, autorităţile au hotărât să înăsprească sancțiunile și să introducă noi contravenții firmelor care nu respectă regimul punerii pe piață și utilizării biocidelor.
- Astfel, nerespectarea declarației pe propria răspundere în ceea ce privește conținutul și concentrația substanței active va fi considerată contravenţie.
- Mai precis, firmele care vor comercializa produse biocide care nu respectă conținutul declarației depuse în vederea avizării/autorizării riscă de-acum amenzi cuprinse între 35.000 și 50.000 de lei.
- Informaţii pe larg în acest articol.
- Termen de intrare în vigoare: 12 mai.
Comentarii articol (0)