Pe fondul aplicării Legii dării în plată, care permite consumatorilor să renunțe la dreptul de proprietate asupra imobilului ce constituie garanția unui credit, mai multe bănci au anunțat majorarea avansului la creditele ipotecare în lei și în valută. Asta în contextul în care, până la modificările actuale, potrivit reglementărilor Băncii Naționale a României (BNR), avansul minim pentru creditele imobiliare în lei era de 15%, iar pentru cel ipotecar în euro era de 25%.
AvocatNet.ro îți prezintă mai jos băncile care și-au majorat avansurile pentru creditele ipotecare. Dacă primele şapte entităţi din listă sunt prezentate în funcţie de numărul de clienți (în ordine descrescătoare), potrivit unui top furnizat de BankingNews.ro, celelalte sunt trecute într-o ordine aleatorie.
Înainte de toate, de precizat este că noile condiții de creditare practicate de instituțiile bancare vizează creditele de până la 250.000 de euro, plafonul peste care nu se aplică darea în plată.
Banca Comercială Română (BCR): avans de 35% în lei
BCR a majorat recent avansul la credite, scăzând, totodată, și perioada maximă de rambursare. Astfel, BCR a mărit cu 35% avansul la creditele ipotecare şi imobiliare, iar perioada de rambursare a scăzut de la 30 la 25 de ani.
Majorarea avansului de la 15% la 35% este însoţită şi de creşterea sumei minime care putea fi împrumutată de la 22.000 la 45.000 de lei. În ceea ce privește condiţiile şi caracteristicile pentru creditul Prima Casă, acestea nu vor suferi nicio modificare, anunță reprezentanții băncii.
Potrivit unei simulări realizate de BCR, pentru un apartament de 200.000 de lei, avansul minim va fi de 70.000 de lei, iar valoarea creditului de 130.000 de lei, pe o perioadă de 25 de ani, la o dobândă anuală efectivă (DAE) de 4,54%. Până acum, BCR oferea un avans de 15%, iar clientul putea împrumuta până la 170.000 de lei, pe o perioadă de 30 de ani, la DAE de 4,48%.
CEC Bank: avans de 30% în lei
Noile condiții de creditare cu ipotecă imobiliară ale CEC Bank, cea mai mare bancă din România, au intrat în vigoare de la 9 mai. Astfel, CEC Bank practică un avans de 30%, față de 15%, cât era până acum, atât pentru creditele în lei, cât și pentru cele în valută.
Majorarea avansului se aplică în cazul creditelor pentru cumpărarea și construirea imobilelor a căror valoare maximă nu depășește 250.000 de euro.
Totodată, având în vedere „nivelul crescut al riscului în contextul Legii dării în plată, atât în cazul creditelor pentru cumpărare și construire de imobile, cât și în cazul creditelor de nevoi personale și de refinanțare credite garantate cu ipotecă imobiliară, marja de dobândă aplicabilă va crește cu un punct procentual în cazul creditelor în lei, respectiv două puncte procentuale în cazul creditelor în valută”, se arată într-un comunicat CEC Bank.
Banca Transilvania (BT): avans între 20-35% în lei
Recent au intrat în vigoare și noile cerințe ale Băncii Transilvania, aceasta mărind avansul diferențiat, în funcție de profilul de risc al solicitantului. Astfel, în cazul creditului cu garanție imobiliară, banca va cere un avans de doar 20% pentru creditele în lei.
„Pe fondul creşterii riscurilor activității bancare, generate de Legea dării în plată, Banca Transilvania crește avansul la creditele cu garanție imobiliară. În acelaşi timp, BT a decis să îi susțină, în continuare, pe cei care doresc să achiziționeze prima locuință prin stabilirea unor condiții de avans mai relaxate. Astfel, în cazul achiziției de locuințe, noile intervale de avans pentru credite imobiliare încep de la 20% în cazul persoanelor care achiziționează prima locuință și ajung până la 35%, în funcție de moneda și tipul garanției”, se arată într-un comunicat al băncii.
În cazul împrumuturilor în lei care nu se încadrează în condițiile de prima locuință și limita de sumă de 125.000 de euro, avansul standard este de 25%.
Pentru împrumuturile în euro, avansul standard pornește de la 30%, se mai arată în comunicatul băncii.
BRD Groupe Societe Generale: avans de 35%
BRD introduce pe piață o ofertă diferențiată, cu avans mai mic pentru credite de peste 250.000 de euro, plafonul peste care nu se aplică darea în plată. Astfel, printr-un comunicat de presă, banca își prezintă cele două variante de împrumut, una cu avans de 35% pentru creditele în valoare de până la 250.000 de euro, cealaltă cu avans de 15% pentru împrumuturi peste acest plafon.
„Valoarea maximă finanțată din valoarea imobilelor aduse în garanție poate fi de 65%, pentru creditele acordate în lei, a căror valoare este mai mică de 250.000 de euro (echivalent în lei) sau 85%, pentru creditele acordate în lei, a căror valoare este mai mare de 250.000 de euro (echivalent în lei)", precizează banca. În același timp, banca renunță la varianta de împrumut în euro pentru cumpărarea de locuințe.
Raiffeisen Bank: avans de 35% în lei și 40% în euro
Raiffeisen Bank este prima instituție bancară care a dat tonul majorării avansului la creditele ipotecare. În contextul aplicării Legii dării în plată, banca a mărit avansul la 35% pentru împrumuturile în lei și la 40% la cele în euro. În plus, reprezentanții băncii Raiffeisen au anunțat, printr-un comunicat, că „legea nu se aplică acelor credite acordate prin programul guvernamental Prima Casă și nici creditelor care depășesc 250.000 de euro”.
Mai mult, instituția avertizează clienții să se documenteze atent atunci când vor să contracteze un credit imobiliar întrucât anticipează că „legea, în forma în care a intrat în vigoare azi (13 mai - n. red.), va da naștere la dispute juridice, atât în privința aspectelor de neconstituționalitate, cât și a celor care nu sunt reglementate sau sunt confuze. De asemenea, operațional procesul de a «da în plată» nu este nici simplu și nici fără costuri pentru client”.
ING Bank: avans de 25%
Sucursala grupului olandez ING a majorat avansul solicitat la creditele pentru locuinţe de la 15% la 25%, cu două zile înainte de intrarea în vigoare a Legii dării în plată. Oferta ING Bank privind creditul ipotecar poate fi accesată pe o perioadă de până la 35 de ani, în limita a 900.000 de lei (adică aproape 200.000 de euro). În condițiile actuale, clienții care vor să contracteze un astfel de credit trebuie să aibă un venit minim în valoare de 1.500 de lei.
Bancpost: avans de 33%
Bancpost se înscrie și ea în rândul băncilor care au mărit avansurile la creditele ipotecare. Astfel că, potrivit noilor reguli, banca percepe un avans de 33% pentru creditele cu ipotecă în lei și 43% pentru aceleași credite, dar în valută. Anterior, instituţia de credit practica un avans de 15% la creditele ipotecare în lei şi unul de 25% la împrumuturile în euro. Totodată, pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă, Bancpost a diminuat valoarea maximă finanţată la 57% din valoarea garanţiei (de la 75%).
Garanti Bank: avans de 40% în euro
Garanti Bank, un alt jucător de pe piața bancară, a decis să reacționeze în contextul noilor prevederi referitoare la darea în plată și a decis majorarea avansului minim la creditele ipotecare însă în euro cu 40%.
Politica de creditare în lei a băncii a rămas neschimbată, a anunțat Garanti Bank printr-un comunicat oficial. Decizia de majorare a creditelor în euro a fost luată la începutul lunii aprilie, de atunci intrând în vigoare și noua reglementare a băncii. Garanti Bank a anunțat că „diminuează ponderea creditului în valoarea garanției (LTV), de la 75% la 60%, pentru creditele imobiliare în euro și creditele de consum cu ipotecă în euro. Condițiile de accesare aferente creditelor în lei rămân neschimbate, atât în ceea ce privește avansul minim, cât și ponderea creditului în valoarea garanției”.
Banca Românească: avans de 35% în lei și 40% în euro
Banca Românească s-a aliniat și ea noilor tendințe, astfel că a mărit avansul la creditele ipotecare chiar înainte ca Legea dării în plată să fie votată. În acest sens, banca practică un avans de 35 % pentru creditele ipotecare în lei și un avans de 40% pentru același tip de credit, dar în moneda unică europeană.
UniCredit Bank: avans de 25% în lei și 20% în euro
Aceasta este a zecea bancă din piață care a majorat recent avansul pentru creditele imobiliare și ipotecare la 25%, de la 15% pentru finanțările în lei, respectiv 20% pentru cele în euro. UniCredit a anunțat că intenționează să susțină În continuare cererea de finanțări ipotecare, atât prin programul Prima Casă, pentru care speră suplimentarea fondurilor, cât și prin finanțările de credite ipotecare cu avans de 25%.
Intesa Sanpaolo Bank: avans de 25% în lei
Intesa Sanpaolo Bank a majorat avansul pentru creditele ipotecare în lei de la 15% la 25%.
Alpha Bank: avans de 30% în lei și 40% în euro
Alpha Bank a publicat noile condiții pentru împrumuturile pentru locuințe, cu avans de 30% pentru creditele în lei și de 40% pentru cele în euro, indiferent de suma împrumutată.
Banca Carpatica: avans de 28% în lei
Carpatica și-a majorat avansul la creditele ipotecare în lei de la 15% la 28%. „Decizia băncii apare ca o necesitate a menţinerii condiţiilor de prudenţialitate şi competitivitate ca efect al impactului pe care legislaţia o poate avea asupra portofoliului de clienţi, dar şi ca o necesitate a adaptării ofertei împrumuturilor noului cadru legislativ prin adecvarea politicilor de creditare", au anunțat cei de la Carpatica.
Piraeus Bank n-a făcut majorări
Piraeus Bank a rămas singura bancă de pe piață care încă mai practică avans de 15% la creditele în lei şi 25% pentru cele în euro, la valoarea celor de dinaintea apariției Legii dării în plată.
Important! Amintim că Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite a intrat în vigoare la 13 mai. Practic, începând de atunci, persoanele care au credit ipotecar pot să scape de toate datoriile contractuale prin cedarea imobilului ipotecat. Darea în plată este o opţiune la dispoziţia oricărei persoane fizice care are raporturi juridice cu o instituţie de credit, o instituţie financiară nebancară sau un cesionar al creanţelor deţinute asupra consumatorului. De reținut că poate să apeleze la darea în plată orice persoană care a făcut un credit ipotecar, însă nu şi dacă are un credit obţinut prin programul „Prima casă".
Comentarii articol (0)