Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 263/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea creșelor a fost adoptată recent de Camera Deputaților, aceasta aflându-se acum la Senat, care este Camera decizională.
Concret, în inițiativa legislativă se propune ca autoritățile locale să înființeze câte o creșă la fiecare 15.000 de locuitori, astfel încât să poată fi înscriși în acest sistem și copiii începând cu vârsta de un an. „Consiliul local va asigura condițiile pentru înființarea a minim unei creșe la 15.000 de locuitori din zona de competență. Înființarea creșelor (...) se poate face și prin construirea unor anexe la grădinițele existente, astfel încât acestea să poată prelua și copii de la vârsta de 1 an”, este prevăzut în proiectul de modificare a Legii creșelor.
În momentul de față, există în jur de 15.000 de locuri disponibile în aceste centre de educație, deși în România sunt aproape 600.000 de copii din numărul copiilor înscriși în creșe și grădinițe, potrivit Mediafax, care citează din datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) privind totalul populației școlare înscris la începutul anului școlar 2014/2015. Dacă ținem cont și de faptul că, potrivit datelor INS, populația României număra, la 1 ianuarie 2013, 20.020.074 de locuitori rezidenți, atunci, la un simplu calcul matematic, rezultă că în țara noastră ar trebui construite, potrivit inițiativei legislative, peste 1.300 de astfel de instituții de educare.
Sumele necesare pentru înființarea creșelor vor putea fi alocate din fondurile proprii ale autorităţilor locale, din accesarea fondurilor europene sau din alte fonduri legal constituite, se mai arată în propunerea legislativă adoptată de deputați: „Cheltuielile privind înființarea creșelor din sistemul public se vor asigura din fonduri proprii, fonduri structurale europene, precum și din alte surse de finanțare legal constituite”.
În forma actuală, în Legea nr. 263/2007 privind înființarea organizarea și funcționarea creșelor nu se specifică nici numărul de astfel de instituții care ar trebui să existe la un anumit număr de locuitori, dar nici câți copii pot fi înscriși într-o astfel de instituție de educare.
Singura prevedere este cea legată de faptul că „în cadrul unei grupe de vârstă pot exista mai multe grupe, în funcție de numărul de copii, în conformitate cu capacitatea creșei aprobată prin actul de înființare”. Iar numărul maxim de copii al unei grupe se stabilește în baza standardelor minime de calitate.
În România, creșele, gândite ca servicii sociale specializate, sunt organizate pe trei grupe de vârstă și dezvoltare psihomotorie a copiilor, astfel:
- grupa mică: până la împlinirea vârstei de un an;
- grupa mijlocie: între un an și doi ani;
- grupa mare: peste doi ani.
Înscrierea copiilor la creşă se face pe tot parcursul anului, cu excepţia perioadei de vacanţă, în funcţie de numărul de locuri, pe grupe de copii și în baza unei solicitări scrise din partea părinţilor/reprezentanţilor legali ai copiilor, în ordinea datei de depunere a cererilor şi în conformitate cu numărul de locuri aprobate, pentru sistemul public. Fac excepţie cazurile sociale care vor fi supuse spre aprobare prin hotărâre a consiliului local, în limita locurilor aprobate.
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie să fie adoptată de Senat, promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)