Începând din prima parte a anului trecut, şoferii trebuie să respecte noi obligaţii atunci când vine vorba de transportarea copiilor cu maşina, altfel pot fi sancţionaţi de către poliţişti cu o amendă de 500 sau de 625 de lei.
Înainte de toate, conducătorii auto trebuie să se asigure că minorii fie poartă centura de siguranţă, fie stau într-un dispozitiv omologat de fixare în scaun pentru copii, aşa cum prevede Codul rutier: "Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă au obligaţia să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate".
Apoi, actul normativ interzice transportarea copiilor în vârstă de până la trei ani în maşinile ce nu dispun de sisteme de siguranţă. Totuşi, excepţie de la regulă fac autovehiculele pentru transportul public de persoane şi taxiurile, în acestea din urmă fiind necesar ca minorii să stea pe orice alt loc decât cel de lângă conducătorul auto şi să fie supravegheaţi de o altă persoană.
În situaţia în care au peste trei ani şi o înălţime de maximum 150 de centimetri, minorii pot fi transportaţi în autoturisme fără sisteme de siguranţă doar dacă stau pe orice alt loc decât cel de lângă şofer, se mai arată în Codul rutier.
Persoanele care nu respectă aceste obligaţii legale riscă să fie sancţionate de către poliţişti cu patru sau cinci puncte-amendă. Concret, având în vedere că amenzile pentru contravenţii rutiere s-au majorat semnificativ de la 1 mai, şoferii sancţionaţi trebuie să scoată din buzunar 500 sau 625 de lei (informaţii pe larg despre noile amenzi aplicabile de la 1 mai sunt aici). Pe deasupra, poliţiştii aplică şi trei puncte de penalizare pentru aceste încălcări.
Centura sau scaunul special? Depinde de înălţimea copilului
Prevederile Codului rutier referitoare la transportarea copiilor sunt explicate în Regulamentul pentru aplicarea acestui act normativ. Astfel, atunci când vine vorba de alegerea sistemului de siguranţă potrivit, şoferii trebuie să ţină cont de înălţimea copiilor.
Minorii care au o înălţime de până la 135 cm trebuie să fie "fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul", scrie în regulament. Aşa cum am scris anterior, obligaţia nu este valabilă pentru mijloacele de transport în comun şi taxiuri, însă este obligatoriu ca minorii să fie supravegheaţi de altă persoană în afară de conducătorul auto.
Dacă au o înălţime de peste 135 cm, minorii pot fi transportaţi cu maşina fie purtând centura de siguranţă (care trebuie să fie reglată în aşa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feţei), fie stând în scaunul special pentru copii.
În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier dispune că acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale automobilului, aşa cum prevăd instrucţiunile producătorului. Prin excepţie, scaunele de copii pot fi montate inclusiv pe locul de lângă şofer (dacă producătorul a prevăzut această posibilitate), însă doar dacă maşina n-are airbag corespunzător locului respectiv (sau dacă şoferul îl dezactivează).
Important! Minorii pentru care s-a eliberat un certificat de scutire pe motiv medical grav, pentru care purtarea sistemelor de siguranţă este contraindicată, nu trebuie să poarte centura de siguranţă sau să stea în scaunul special pentru copii. În acest caz, minorii trebuie să stea pe unul dintre locurile din spate, iar dacă sunt mai mici de trei ani, au nevoie de un supraveghetor (altul decât şoferul).
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă de trei zile, iniţiată de AvocatNet.ro cu ocazia Zilei copilului. Toate articolele din serie sunt disponibile AICI, pe măsură ce sunt publicate.
Comentarii articol (2)