avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Transport copii
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Transport copii

Buna seara!
Intrebarea mea este: cum pot transporta copilul de 4 ani in masina, fara sa fiu amendat, pe bancheta de spate cu cetura de siguranta? In dispozitiv? In scaun auto?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 21:56, 9 Decembrie 2015
" Prin Hotărârea de Guvern nr. 11/2015, s-a transpus legislaţia europeană privitoare la normele tehnice de aplicare a dispoziţiilor Codului rutier referitoare la utilizarea obligatorie, în vehicule, a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune.

Astfel, potrivit dispoziţiilor care intră în vigoare sâmbătă, copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Fac excepţie de la această regulă copiii aflaţi în mijloace de transport în comun sau în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. Transportul copilului în vârstă de până la trei ani, în acest caz, se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul.

Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului. Prin excepţie, tipurile de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucţiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului se instalează pe acest loc doar în situaţia în care şoferul dezactivează airbagul frontal corespunzător locului.

Fac excepţie de la obligaţia de a fi fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului copiii pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav. Aceştia pot fi transportaţi pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului de până la trei ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul.

Totodată, în uma modificărilor aduse, copiii de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

În mijloacele de transport în comun şi în taxi, copiii de până la 3 ani pot fi transportaţi sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul, şi trebui să ocupe alt loc decât cel din faţă în cazul taxiurilor. De asemenea, fac excepţie copiii pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, care pot fi transportaţi pe locurile din spate ale autovehiculului, sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul.

Copiii de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă.

Şoferii care transportă copii în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă sau nu folosesc dipozitive de fixare în scaune pentru copii vor fi sancţionaţi cu patru - cinci puncte de amendă, respectiv cu amenzi de 390 - 487 de lei, şi trei puncte de penalizare.

Aceleaşi sancţiuni sunt prevăzute şi pentru neasigurarea că persoanele minore poartă centură de siguranţă."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vârsta minima ocupare loc dreapta pasager catalinuxxl catalinuxxl Care este vârstă minima pentru a ocupa locul din dreapta fata ca pasager într un autoturism? 12 sau 14 ani ? Știu înălțimea ar fi 150 cm plus purtarea ... (vezi toată discuția)
Scaun auto copil peste 3 ani - obligatoriu sau nu? MashaD MashaD Buna ziua, am urmatoarea intrebare: pentru transportul cu masina a unui copil cu varsta de peste 3 ani este nevoie de folosirea scaunului auto special (sau ... (vezi toată discuția)
Scaun auto sau doar inaltator? DaviAndrei DaviAndrei Am un baietel de 3 ani, 1,10m. Pot sa ii cumpar doar inaltatorul de masina, sau trebuie scaunul auto ? Cum prevede acum noua lege ? Multumesc. (vezi toată discuția)