„Frica de separare este normală pentru orice copil”, spune Dr. Fran Walfish, autoarea cărții The Self-AwareParent. „Dacă între mamă și copil s-a creat o conexiune caldă și plină de iubire, este normal ca acesta să se simtă speriat când este separat de mamă”, mai afirmă doctorul.
Din fericire, există metode prin care te poți despărți de copilul tău fără dramă sau stres. Uite câteva idei:
Începe cu pași mărunți. Dacă îți lași copilul acasă pentru prima oară, încearcă să-l obișnuiești dinainte cu asta, puțin câte puțin. Începe cu perioade scurte, de o oră, ca să vezi cum reacționează și ca să se obișnuiască cu absența ta. „După ce copilul se adaptează, poți crește perioada în care ești plecată,” spune Candi Wingate, președinta rețelei „Care4Hire”.
Nu-l lăsa cu persoane complet necunoscute. Găsește o dădacă pe care micuțul o cunoaște și cu care se simte confortabil. De exemplu, acesta ar putea fi prezent la interviurile cu viitoare dădacă. În felul acesta îți dai seama pe care o preferă și cu care se simte în largul lui. O altă alternativă este să îl lași cu bunicii.
Păstrează-ți calmul. Chiar dacă copilul tău se află în mijlocul unei crize, nu-l lăsa să vadă că te afectează sau că plângi, spune Richard Peterson, vicepreședinte la Kiddie Academy. Dacă devii agitată sau supărată atunci când copilul plânge nu te va ajuta să găsești o soluție mai repede.
Nu uita să-i zici că pleci. Unii părinți cred că este mai bine să se furișeze când pleacă, pentru a nu-i vedea copiii, însă asta nu e o soluție. Copiii care se află în situația asta plâng și țipă mai mult ca de obicei, explică LindaWhitehead, vicepreședinte la Bright Horizons Family Solutions. Spune-i repede că pleci, dar nu sări peste această etapă.
Liniștește-l. Înainte să pleci asigură-l că te vei întoarce cât de repede poți. „Dacă micuțul este la o vârstă mai mare, spune-i că veți face ceva special când te vei întoarce, cum ar fi să jucați un joc preferat său să ieșiți în parc împreună”, spune Peterson.
Dacă iei o decizie, nu te răzgândi. Oricât de greu este, nu te lăsa influențată de toanele copilului tău, este de părere Ingrid Kellaghan, terapeut și fondatoare a CambridgeNanny Group din Chicago. În felul acesta îți vei îngreuna plecarea și îi vei încuraja comportamentul piticului de a se revolta de fiecare dată.
Lasă-i ceva care să-i amintească de tine. O fotografie, un animal de pluș sau o păturică îi pot ajuta pe cei mici să se calmeze atunci când tu nu ești prin preajmă. „Dacă le oferi copiilor lucruri care îi fac să se calmeze și să le aducă aminte de tine, le poți ameliora stările de neliniște” crede Shaun Gallagher, autorul ExperimentingWithBabies.
Timpul rezolvă tot. Odată cu trecerea timpului, celor mici le va fi mai ușor să se obișnuiască cu faptul că ai plecat și totodată te vei simți mai puțin vinovată pentru asta. În plus, crizele și plânsetele vor dispărea la un moment dat, spune Peterson.
Când te întorci, arată-le cât de mult îi iubești. Oferă-le multă dragoste și afecțiune ca să le arăți că ți-a fost dor de ei.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)