Regulile pentru curățarea, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare publice și private au fost incluse în Ordinul Ministerului Sănătății (MS) nr. 961/2016, ce a apărut astăzi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 681 și deja se aplică. Documentul a înlocuit dispoziţiile aplicabile până joi, ce erau cuprinse în Ordinul MS nr. 261/2007.
Documentul include atât reguli pentru testarea eficienţei sterilizărilor, care existau deja în legislaţie, cât şi reguli pentru testarea eficienţei curăţărilor şi a dezinfectărilor, care nu erau reglementate până acum. Prevederile ministerului sunt valabile pentru toate unităţile sanitare din ţară, indiferent că sunt publice sau private.
"Deşi în normele aprobate prin ordinul ministrului sănătăţii (Ordinul nr. 261/2007 - n. red.) există prevederi detaliate cu privire la realizarea sterilizării, precum şi unele prevederi cu privire la controlul eficienţei sterilizării, nu există nicio prevedere cu privire la testarea eficacităţii procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie. Astfel, deşi unităţile sanitare au întocmit proceduri de efectuare a curăţeniei şi dezinfecţiei, nu există o normă după care să poată fi testată eficienţa şi eficacitatea acestora", explicau reprezentanţii MS în nota de fundamentare ce a însoțit Ordinul nr. 961/2016 în forma sa de proiect.
Frecvenţa testelor de autocontrol din unităţile sanitare trebuie stabilită în planul anual de supraveghere, prevenire şi limitare a infecțiilor asociate îngrijirilor medicale. Aceasta trebuie să fie stabilită în funcţie de:
- zonele de risc identificate pe harta riscurilor;
- circulaţia germenilor în unitea sanitară;
- rezultatele screening-ului pacienţilor.
"Interpretarea rezultatelor testelor de autocontrol se realizează de către personalul serviciului/compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, în colaborare cu şeful laboratorului/compartimentului de microbiologie din cadrul laboratorului de analize clinice al unităţii sanitare sau al laboratorului extern contractat", mai scrie în documentul amintit.
Testele de autocontrol reprezintă teste făcute pentru cunoaşterea circulaţiei germenilor patogeni în mediul spitalicesc şi pentru evaluarea eficienţei curăţărilor şi dezinfectărilor. Scopul testelor de autocontrol este prevenirea apariţiei infecţiilor asociate îngrijirilor medicale şi acestea includ testele de sterilitate, de aeromicrofloră şi de sanitaţie.
În urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, în urma căruia s-au înregistrat numeroşi morţi şi răniţi, presa centrală a informat că unii pacienţi au decedat din cauza infecţiilor din spitale. Astfel, în urma unor investigaţii proprii, MS a decis să ia măsuri în ceea ce priveşte prevenirea infecţiilor asociate îngrijirilor medicale.
Comentarii articol (2)