Majorarea considerabilă a pedepselor prevăzute în prezent pentru falsificarea şi contrafacerea produselor alimentare, a băuturilor, medicamentelor sau metalelor preţioase este cuprinsă într-o Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Codului penal, document înregistrat recent la Senat şi care va urma acum procedura obişnuită de legiferare.
Practic, proiectul de act normativ ar urma să modifice, pe lângă Codul penal, şi Codul de procedură penală, dar şi OUG nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase în România.
Concret, iniţiatorii propunerii legislative doresc să oprească falsificarea şi contrafacerea produselor comercializate în România, astfel încât viaţa, sănătatea şi securitatea consumatorilor să nu mai fie periclitate.
Spre exemplu, prepararea de alimente sau băuturi alterate ori falsificate, precum şi comercializarea acestora cu bună-ştiinţă ar urma să se pedepsească cu închisoarea de la unu la opt ani. În prezent, Codul penal stabileşte pentru astfel de fapte închisoarea de cel mult trei ani sau amendă şi interzicerea unor drepturi.
În acelaşi timp, potrivit proiectului de lege amintit, falsificarea sau substituirea altor mărfuri sau produse, dacă prin falsificare sau substituire acestea au devenit vătămătoare sănătății, ar urma să fie pedepsită cu închisoarea de la doi la zece ani, spre deosebire de pedeapsa cu închisoarea de la şase luni la cinci ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, aşa cum este în prezent.
Pedepse şi mai aspre vor primi comercianţii care vor pune la vânzare carne sau produse din carne provenite din tăieri de animale sustrase controlului veterinar. Astfel, aceştia vor fi pedepsiţi cu închisoarea de la doi la opt ani dacă vor exista persoane care se vor îmbolnăvi. Dacă însă consumul unor astfel de produse va duce la moartea unei persoane, cei responsabili vor risca o pedeapsă cu închisoarea de la cinci la 15 ani. Asta în condiţiile în care, la acest moment, Codul penal stipulează la art. 358 pedepse cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi pentru fapte de natura celor prezentate anterior.
De altfel, în expunerea de motive anexată proiectului de act normativ, iniţiatorii arată că falsificarea cărnii se realizează în prezent printr-o multitudine de modalităţi, de la comercializarea unor specii de animale mai puţin consumate până la schimbarea culorii, aspectului sau modificarea mirosului produselor.
Pedepse mult mai aspre şi pentru comercializarea medicamentelor contrafăcute sau expirate
În altă ordine de idei, documentul aflat în dezbatere la Senat propune pedepse cu închisoarea de la cinci la 15 ani şi interzicerea unor drepturi pentru cei ce vor comercializa, cu bună-ştiinţă, medicamente şi suplimente alimentare contrafăcute, alterate sau expirate.
În acelaşi timp, cei ce vor pune la vânzare medicamente şi suplimente alimentare fără ca acestea să aibă avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi a Comisiei Naţionale de Bioetică vor fi pedesiţi cu închisoarea de la cinci la zece ani.
Nu în ultimul rând, distribuirea de medicamente şi suplimente alimentare de către unităţi neautorizate în acest sens va fi pedepsită similar, respectiv cu închisoarea de la cinci la zece ani.
Proiectul de act normativ mai stabileşte, printre altele, pedepse mai dure pentru infectarea, prin orice mijloace, a surselor sau reţelelor de apă, atât timp cât apa devine dăunătoare sănătăţii oamenilor, dar şi pentru falsificarea, în orice mod, a mărcilor de titlu, mărcilor de garanţie proprie sau a celor de certificare.
Atenţie! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie aprobat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)