Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptată marţi de senatori cu 100 de voturi pentru şi şase abţineri, însă, pentru a se aplica, documentul trebuie să primească şi votul decisiv al Camerei Deputaţilor, ca For decizional.
Potrivit proiectului de lege care ar urma să modifice Codul fiscal, pe lista clădirilor scutite de plata taxelor şi impozitelor locale se vor regăsi, începând cu 1 ianuarie 2017, şi clădirile întreţinute, reabilitate care sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare. Excepţie de la această regulă vor face doar acele încăperi folosite pentru desfăşurarea activităţilor economice.
Mai mult, şi terenurile aferente clădirilor enumerate anterior vor face obiectul scutirii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetelor locale, cu aceeaşi excepţie, şi anume terenurile folosite în scop economic.
Totodată, propunerea legislativă aprobată de Senat acordă consiliilor locale posibilitatea de a reduce impozitul pe suprafeţele neconstruite ale terenurilor cu regim de monument istoric, "în funcţie de suprafaţa afectată şi de perioada punerii monumentelor istorice la dispoziţia publicului pentru vizitare, precum şi instituţiilor specializate pentru cercetare".
În motivarea demersului lor, iniţiatorii proiectului de modificare a Codului fiscal arată că normele în vigoare încalcă principiile protejării monumentelor istorice, iar proprietarii acestora nu sunt sprijiniţi pentru a menţine starea clădirilor sau a le renova.
"A lăsa la latitudinea autorităţilor publice locale decizia de a impozita sau nu aceste clădiri, mai ales atunci când însăşi valoarea şi aşezarea acestora permite o impozitare ridicată şi nu de puţine ori fiind deţinute de foştii proprietari care actualmente nu au o stare materială pe măsură, înseamnă deschiderea căii spre distrugerea acestor clădiri", este precizat în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege.
Notă: Din 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, consiliile locale sunt autorizate să majoreze, cu până la 500%, impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite din interiorul oraşelor. Mai multe informaţii în acest sens puteţi citi în acest articol.
Atenţie! Propunerea legislativă nu se aplică la acest moment. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaţilor, promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.