Impozitul de 2% datorat de persoanele care obþin venituri din vânzarea produselor agricole ar putea fi amânat cu un an, urmând sã intre în vigoare de la 1 ianuarie 2008, au decis luni senatorii, cu ocazia aprobãrii proiectului de lege privind modificarea Codului fiscal. De asemenea, senatorii au mai decis ca firmele care investesc peste 100.000 de euro pe o perioadã de pânã la cinci ani, inclusiv, sã fie scutite de la plata impozitelor pe terenuri ºi clãdiri datorate consiliilor locale.Proiectul Codului fiscal aprobat de Guvern prevede cã firmele trebuie sã deruleze investiþii de peste un milion de euro pentru a primi aceste scutiri.
1% impozit pentru acþiunile vândute mai târziu de un an
ªi câºtigurile obþinute din tranzacþiile pe piaþa de capital ar putea fi taxate în continuare cu cote diferenþiate în funcþie de perioada de deþinere a acþiunilor. Astfel, potrivit variantei aprobate de Senat, cota de 1% va fi aplicatã pentru deþinerile mai vechi de un an, urmând ca investitorii care pãstreazã acþiunile în portofoliu mai puþin de un an sã plãteascã impozit de 16%. Impozitul se aplicã la câºtigurile obþinute. În varianta Guvernului de modificare a Codului fiscal este prevãzutã impozitarea nediferenþiatã a câºtigurilor obþinute pe piaþa de capital, cu 16%, indiferent de perioada de deþinere a titlurilor în portofoliu.
TVA-ul de 9%, redus la 7%
Senatorii au mai aprobat ºi diminuarea cotei reduse de TVA de la 9% la 7%, dar nu au fost de acord cu amendamentul privind includerea produselor alimentare în categoria celor taxate cu cotã redusã. Cota redusã de TVA se aplicã în prezent pentru manuale ºcolare, cãrþi, ziare ºi reviste, cu excepþia celor destinate exclusiv sau în principal publicitãþii, livrarea de proteze ºi accesoriile acestora, cu excepþia protezelor dentare, ºi medicamente de uz uman ºi veterinar. Cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al domeniilor cu funcþie similarã, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping ºi prestarea unor servicii constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, grãdini zoologice ºi botanice, târguri, expoziþii ºi evenimente culturale, cinematografe beneficiazã, de asemenea, de cotã redusã.
Taxe speciale pentru concesionarii de servicii publice
O altã modificare aprobatã de senatori precizeazã cã municipalitãþile (consiliile locale, judeþene sau Consiliul General al Municipiului Bucureºti, dupã caz) pot institui taxe speciale concesionarilor din sectorul utilitãþilor publice - gaze naturale, apã, energie electricã - pentru existenþa pe domeniul public/privat al unitãþilor administrativ - teritoriale a reþelelor de apã, de transport ºi distribuþie a energiei electrice ºi a gazelor naturale.Senatorii au fost de acord ºi cu introducerea obligativitãþii, pentru agenþii economici care desfãºoarã activitãþi de alimentaþie publicã, de a achita anual o taxã, dar limita maximã a acesteia a fost majoratã de la 3.000 de lei, varianta din Codul aprobat de Guvern,la 5.000 de lei, cuantumul acesteia urmând sã fie stabilit de cãtre fiecare consiliu local. Proiectul de modificare a Codului fiscal urmeazã sã ajungã în dezbaterea Camerei Deputaþilor. Amendamentele adoptate de senatori vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2007 numai dacã vor fi aprobate ºi de deputaþi.
Comentarii articol (0)