Membrii Comisiei de buget, finanþe, bãnci a Camerei Deputaþilor au discutat luni toate amendamentele proiectului de lege de modificare a Codului fiscal, dupã dezbateri care au durat nouã ore.
Comisia a respins neimpozitarea profitului reinvestit, facilitate aprobatã anterior în Senat ºi care reprezenta una din mizele principale ale Codului fiscal, potrivit vicepreºedintelui Comisiei, Graþiela Iordache.
De asemenea, microîntreprinderile care realizeazã venituri altele decât cele din consultanþã sau management vor avea acelaºi regim fiscal, cu impozit pe cifra de afaceri, al cãrui nivel va creºte gradual de la doi la sutã anul viitor la 2,5 la sutã în 2008 ºi trei la sutã în 2009.
Deputaþii au respins diminuarea cotei reduse de TVA de la nouã la sutã la ºapte la sutã, aºa cum au aprobat anterior senatorii. Cota redusã de TVA se aplicã în prezent pentru manuale ºcolare, cãrþi, ziare ºi reviste, cu excepþia celor destinate exclusiv sau în principal publicitãþii, livrarea de proteze ºi accesoriile acestora, cu excepþia protezelor dentare, ºi medicamente de uz uman ºi veterinar.
Cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al domeniilor cu funcþie similarã, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping ºi prestarea unor servicii constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, grãdini zoologice ºi botanice, târguri, expoziþii ºi evenimente culturale, cinematografe, beneficiazã de asmenea de cotã redusã.
A fost menþinut sistemul de impozitare a câºtigurilor pe piaþa de capital, care vor fi taxate în continuare cu cote diferenþiate în funcþie de perioada de deþinere a acþiunilor. Astfel, cota de unu la sutã va fi aplicatã pentru deþinerile mai vechi de un an, urmând ca investitorii care pãstreazã acþiunile în portofoliu mai puþin de un an sã plãteascã impozit de 16 la sutã. Impozitul se aplicã la câºtigurile obþinute.
Firmele care realizeazã investiþii de peste 500.000 de euro pe o perioadã de pânã la cinci ani, inclusiv, ar putea beneficia de scutirea de la plata impozitului pe clãdiri ºi teren datorate consiliilor locale. Senatorii votaserã anterior un nivel de 100.000 de euro pentru investiþii, iar Ministerul Finanþelor Publice propusese iniþial un milion de euro.
Potrivit legislaþiei în vigoare, consiliul local poate acorda scutirea de la plata impozitului pe teren sau reducerea acestuia pentru terenul aferent investiþiilor derulate în conformitate cu legea privind promovarea investiþiilor directe cu impact semnificativ în economie, pe toatã perioada executãrii acestora, pânã la punerea în funcþiune, dar nu mai mult de trei ani de la data începerii lucrãrilor ºi nu mai târziu de 31 decembrie 2006.
Deputaþii au interzis totoatã municipalitãþilor (consiliile locale, judeþene sau Consiliul General al Municipiului Bucureºti, dupã caz) sã instituie taxe speciale concesionarilor din sectorul utilitãþilor publice - gaze naturale, apã, energie electricã - pentru existenþa pe domeniul public/privat al unitãþilor administrativ - teritoriale a reþelelor de apã, de transport ºi distribuþie a energiei electrice ºi a gazelor naturale.
A fost eliminatã acciza la aparatele de aer condiþionat ºi cuptoarele cu microunde începând de anul viitor, iar accizele la cristale ºi bijuterii vor fi reduse gradual timp de trei ani pânã la nivelul zero, iar la cafea timp de patru ani, pânã la zero.
Tranzacþiile imobiliare vor fi impozitate cu trei la sutã din valoarea totalã faþã de o cotã de 16 la sutã din diferenþa de preþ aplicatã în prezent, iar taxa de timbru de unu la sutã a fost eliminatã.
Dupã ce Senatul a respins în urmã cu o sãptãmânã propunerea Guvernului de majorare a impozitelor pentru locuinþele cu suprafaþã mai mare de 150 de metri pãtraþi, în cadrul dezbaterilor privind modificãrile Codului Fiscal, deputaþii din Comisia de buget, finanþe, bãnci au fost de altã pãrere ºi au aprobat majorarea valorii impozabile a locuinþelor cu suprafaþã mai mare de 150 de metri pãtraþi cu câte cinci procente pentru fiecare 50 de metri pãtraþi sau fracþiune din aceºtia.
Singurul aspect rãmas nedefinitivat a fost taxa specialã de înmatriculare pentru autovehicule care va fi aplicatã de la 1 ianuarie 2007, odatã cu eliminarea accizei. Deputaþii au considerat cã grila de taxare aprobatã de Senat este prea redusã, solicitând MFP noi calcule în sensul mãririi taxei pentru autovehiculele cu motoare Euro 3 sau mai poluante.
Veniturile bugetare ar putea fi uºor în creºtere, dupã modificãrile adoptate luni, a declarat pentru Rompres secretarul de stat în MFP, Cãtãlin Doicã.
La rândul sãu, vicepreºdintele Comisiei pentru buget, finanþe, bãnci, Graþiela Iordache, a declarat pentru Rompres cã noul
Cod fiscal nu îºi îndeplineºte principala funcþie, aceea de a spori veniturile bugetare la 33-34 la sutã din PIB.
Preºedintele Comisiei, Mihai Tãnãsescu, a apreciat cã acest Cod fiscal nu va aduce un plus considerabil de venituri în anii care urmeazã ºi cã va fi modificat, fiind puþin predictibil.
Comentarii articol (0)