avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general garda financiara
Discuție deschisă în Contabilitate în general

garda financiara

Sunt actionar in doua societati comerciale si administrator pentru amindoua din anul 2000. De-a lungul a 10 ani am avut cite 7-8 controale de la Garda financiara pe fiecare dintre societati. Cum bine stiti toate controalele de la garda se finalizeaza cu o amenda. Toate amenzile aplicate pe parcursul a 10 ani (pina in 2010 ) au fost contestate in insatanta si in TOATE am avut cistig de cauza instantele anulind procesele verbale de contraventie . De prin mai -iunie 2009 ambele societati au redus activitatea deoarece obiectul de activitate era unul care nu se preta situatiei economice de dupa 2008. Din 2009 pina in prezent am avut 4 controale de la Garda Financiara prentru perioada ianuarie -iunie 2009 Mai mult am avut control de fond de la Directia Generala a Finantelor pentru ambele societati . Nu s-a gasit nici o neregula. Ultimul control de la Garda Financiara a fost in noiembrie 2011. Zilele acestea am primit o invitatie prin care Garda Financiara vrea sa controleze a PATR-a oara perioada ianuarie iunie 2009 . am refuzat sa la prezint actele . In aceste conditii poate ma lamureste cineva cu privire la doua aspecte : 1 Ce consecinte are refuzul in conditiile in care le-am depus o petitie prin care le artatam ca au mai controlat aceeasi perioada de 3 ori si le-am atasat si raportul inspectiilor de la fond?
2). Care este modalitatea de a ma apara de hartuirea Garzii Financiare?
Refuzul de a prezenta organelor de control ale Garzii Financiare documentele justificative si actele de evidenta contabila se pedepseste conform Legii 241/2005, pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale astfel:

Art. 3. - Constituie infractiune si se pedepseste cu amenda de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei fapta contribuabilului care, cu intentie, nu reface documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control, desi acesta putea sa o faca.

Art. 4. - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente, dupa ce a fost somata de 3 ori, documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.

Art. 5. - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.

Art. 6. - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.

Art. 7. - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani si interzicerea unor drepturi punerea in circulatie, fara drept, a timbrelor, banderolelor sau formularelor tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special.

(2) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 12 ani si interzicerea unor drepturi tiparirea sau punerea in circulatie, cu stiinta, de timbre, banderole sau formulare tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special, falsificate.

Art. 8. - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 10 ani si interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat.

(2) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 ani la 15 ani si interzicerea unor drepturi asocierea in vederea savarsirii faptei prevazute la alin. (1).

(3) Tentativa faptelor prevazute la alin. (1) si (2) se pedepseste.

Art. 9. - (1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:

a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;

b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;

c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;

d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;

e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;

f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;

g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.

(2) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 2 ani.

(3) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 3 ani.


[ link extern ]
Am inteles , problema este ca actele cerute acum au mai fost verificate atit de Garda financiara de 3 ori cit si de DGFP in cadrul inspectiei fiscale genetale (control de fond)pentru ambele societati. Nu au fost gasite nereguli firmele, NU au nici un leu datorii la bugetul consolidat , CAS etc . DGFP in urma controalelor de fond a facut cite un proces verbal de contraventie in suma de 500 ron , anulate si ele de instanta. Cu toate acestea Garda financiara cere cu obstinatie odata la 6 luni aceleasi documente pe care le au in copie ,le-am prezentat de 3 ori . Mai mult avem la acest moment 2 cauze pe rolul instantelor in care in amindoua directorul coordonator a fost amendat de instanta,la cererea noastra , pentru ca nu s-a conformat dispozitiilor instantei .Mai mult au sesizat procuratura cu privire la fapte imaginabile, s-a dat neinceperea urmaririi penale. Tot ceea ce se intimpla este o hartuire iar eu nu mai am chef sa marsez la astfel de abuzuri. Am facut inclusiv cerere de recuzare la care nu mi se raspunde. [EDITAT].
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
1. Articolul 2 al Legii amintite de doamna contabil in postul de mai sus, defineste la litera g) organele competente – ca fiind organe care au atribuţii de efectuare a verificărilor financiare, fiscale sau vamale, potrivit legii.
2. In aceasta Lege nu am vazut sa fie amintita Garda Financiara.
3. ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 91/2003 privind organizarea Gărzii Financiare:
- ART. 1 alineat (3) Garda Financiară exercită controlul operativ şi inopinat privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte care au ca efect frauda şi evaziunea fiscală, precum şi alte fapte date prin lege în competenţa sa".
- ART. 6
(1) Personalul Gărzii Financiare execută:
a) operaţiuni de control curent;
b) operaţiuni de control tematic.
(2) Controlul curent se execută operativ şi inopinat, pe baza legitimaţiei de control, a insignei de împuternicire şi a ordinului de serviciu.
(3) Controlul tematic se execută de către comisarii Gărzii Financiare în baza ordinelor date de către ministrul finanţelor publice, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau de către comisarul general.
(4) Persoana care dispune controlul tematic stabileşte obiectivele de verificat, entităţile supuse controlului, perioada asupra căreia se efectuează verificarea, precum şi durata controlului.

INOPINAT = fără a fi anunțat din timp

In concluzie comisarii garzii financiare trebuie sa aiba pantofii tociti, invitatia contribuabililor la sediu garzii financiare pentru control are caracter de exceptie si trebuie sa corespunda ordinelor date de către ministrul finanţelor publice, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau de către comisarul general.

Sfatul meu pentru contribuabili este sa-si angajeze jurist la firma, 2 ore pe saptamana nu va fi un cost foarte mare comparativ cu beneficiile.
Mediator_Bacau a scris:

1. Articolul 2 al Legii amintite de doamna contabil in postul de mai sus, defineste la litera g) organele competente – ca fiind organe care au atribuţii de efectuare a verificărilor financiare, fiscale sau vamale, potrivit legii.
2. In aceasta Lege nu am vazut sa fie amintita Garda Financiara.


nici nu trebuie sa vedeti amintita garda financiara, pentru ca...

(4) Garda Financiara, in exercitarea atributiilor proprii, incheie, ca urmare a controalelor executate, acte de control pentru stabilirea starii de fapt fiscale, pentru constatarea si sanctionarea contraventiilor, precum si pentru stabilirea imprejurarilor privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala, sesizand, dupa caz, organele de urmarire penala competente, potrivit competentelor prevazute de lege.


Regulamentul din 12 februarie 2010 de organizare si functionare a Garzii Financiare, publicat in Monitorul Oficial 115 din 19 februarie 2010

[ link extern ]
cearls a scris:

(4) Garda Financiara, in exercitarea atributiilor proprii, incheie, ca urmare a controalelor executate, acte de control pentru stabilirea starii de fapt fiscale, pentru constatarea si sanctionarea contraventiilor, precum si pentru stabilirea imprejurarilor privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala, sesizand, dupa caz, organele de urmarire penala competente, potrivit competentelor prevazute de lege.


In exercitarea atributiilor proprii = control operativ si inopinat or tematic (nicidecum invitati la sediul lor cu actele societatii).

Spuneti stop abuzurilor. Nu este tocmai legal sa fii invitat cu actele la sediul garzii financiare, sa stai la coada la usa lor pentru a fi amendat. Este ca si cum te-ar invita cu incendiu la sediul pompierilor sa ti-l stinga.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
Traian Danceanu, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Garda financiara ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.De la infiintarea unui srl cu principal domeniu de activitate magazin mixt care ar fi perioada la care ar trebui sa ma stept la un control din ... (vezi toată discuția)
Legalitate sau abuz? Adrian Copil Adrian Copil Este legal ca administratorul unei societati comerciale sa fie sunat de catre un comisar al garzii financiare pe telefonul mobil si sa fie invitat la sediul ... (vezi toată discuția)
Control pfa eugen_r2 eugen_r2 Bună ziua, Am un pfa cu domeniu de activitate \"realizare de software la comandă\". Sediul l-am stabilit într-un imobil din zona rurală pe unde nu trec ... (vezi toată discuția)