Garda Financiara ca si institutie a statului de drept este organizata si functioneaza inca din 1991 - pe atunci in baza Legii nr.30/1991- iar azi in baza OUG 91/2003 ca si "brat inarmat" al Ministerului Finantelor Publice.
In temeiul art.1 , alin (3) din OUG 91/2003:
"(3)Garda Financiară exercită controlul operativ şi inopinat privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte care au ca efect frauda şi evaziunea fiscală, precum şi alte fapte date prin lege în competenţa sa."
Iar in temeiul Art. 6:
"(1)Personalul Gărzii Financiare execută:
a)operaţiuni de control curent;
b)operaţiuni de control tematic.
(2)Controlul curent se execută operativ şi inopinat, pe baza legitimaţiei de control, a insignei de împuternicire şi a ordinului de serviciu.
(3)Controlul tematic se execută de către comisarii Gărzii Financiare în baza ordinelor date de către ministrul finanţelor publice, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau de către comisarul general.
(4)Persoana care dispune controlul tematic stabileşte obiectivele de verificat, entităţile supuse controlului, perioada asupra căreia se efectuează verificarea, precum şi durata controlului.
(5)La orice acţiune de control participă minimum 2 comisari.
(6) La acţiunile de control cu grad sporit de periculozitate, echipele de comisari vor fi însoţite de membri ai subunităţilor specializate de intervenţie rapidă ale poliţiei.
(7)La constatarea unor împrejurări privind săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală în domeniul financiar-fiscal, organele Gărzii Financiare întocmesc procese-verbale în baza cărora sesizează organele de urmărire penală cu privire la faptele constatate.
NOTA:
La un moment dat prin lege (OUG 91/2003) Garda financiara nu avea in atributii si actiuni de control fiscal privind stabilirea , urmarirea si incasarea veniturilor bugetare,
se prevedea atunci:
"(7)Personalul Gărzii Financiare nu va fi antrenat în acţiuni de control fiscal de natura celor privind stabilirea, urmărirea şi încasarea veniturilor bugetare.",
dar astazi ( de fapt din 25 mai 2009) acest aliniat (7) este anulat avand forma pe care am redat-o mai sus din OUG 91/2003.
Din art.2 al Regulamentului din 19 februarie 2010 de organizare si functionare a Garzii Financiare, aprobat prin Ordinul MFP nr. 1468/2010, rezulta ca:
"(1)Funcţiile utilizate de Garda Financiară în realizarea atribuţiilor stabilite de lege sunt funcţii publice specifice, funcţii publice generale şi funcţii de natură contractuală.
(2)În exercitarea atribuţiilor sale Garda Financiară efectuează, în mod permanent, controlul operativ inopinat sub forma controlului curent sau tematic, după caz, cu privire la:
a)respectarea normelor de comerţ, urmărind prevenirea, depistarea şi înlăturarea operaţiunilor ilicite;
b)modul de producere, depozitare, circulaţie şi valorificare a bunurilor în toate locurile şi spaţiile în care se desfăşoară activitatea operatorilor economici;
c)respectarea actelor normative în scopul prevenirii, descoperirii şi combaterii oricăror acte şi fapte interzise de lege, conform competenţei materiale;
d)participarea, cu personal propriu sau în colaborare cu organele de specialitate ale altor ministere şi instituţii specializate, la acţiuni de depistare şi combatere a activităţilor ilicite care generează fenomene de evaziune şi fraudă fiscală.
(3)Garda Financiară poate, la solicitarea procurorului, să efectueze constatări cu privire la faptele care constituie încălcări ale dispoziţiilor şi obligaţiilor a căror respectare o controlează, întocmind procese-verbale prin care poate evalua prejudiciul cauzat aferent operaţiunilor verificate, care sunt acte procedurale ce pot constitui mijloace de probă, potrivit legii.
(4)Garda Financiară, în exercitarea atribuţiilor proprii, încheie, ca urmare a controalelor executate, acte de control pentru stabilirea stării de fapt fiscale, pentru constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, precum şi pentru stabilirea împrejurărilor privind săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală, sesizând, după caz, organele de urmărire penală competente, potrivit competenţelor prevăzute de lege.
(5)Garda Financiară efectuează atât controale curente pe baza legitimaţiilor de control, a insignei de împuternicire şi a ordinului de serviciu, cât şi controale tematice în baza ordinelor date de către ministrul finanţelor publice, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau a deciziilor comisarului general.
(6)Persoana care dispune controlul tematic stabileşte obiectivele de verificat, entităţile supuse controlului, perioada asupra căreia se efectuează verificarea, durata şi momentul declanşării controlului.
(7)Pentru exercitarea controlului operativ inopinat, comisarii Gărzii Financiare prezintă legitimaţia de control însoţită de insigna de împuternicire, precum şi ordinul de serviciu, care este de regulă general, cu caracter permanent, şi care indică numele comisarului şi competenţa teritorială a acestuia.
(8)La orice acţiune de control participă minimum 2 comisari.
(9)Constatările rezultate ca urmare a controalelor efectuate se consemnează în acte de control, în care se descriu faptele, se menţionează prevederile legale încălcate, se aplică sancţiuni şi se dispun măsurile prevăzute de lege.
(10)La constatarea împrejurărilor privind săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală în domeniul financiar-fiscal, organele Gărzii Financiare întocmesc procese-verbale prin care stabilesc implicaţiile fiscale ale acestora, în baza cărora sesizează organele de urmărire penală competente şi dispun, în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală, luarea măsurilor asigurătorii ori de câte ori există pericolul ca debitorul să se sustragă de la urmărire sau să îşi ascundă ori să îşi risipească averea.
(11)Valorificarea constatărilor privind starea fiscală, înscrise în procesele-verbale, se face în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, un exemplar al procesului-verbal fiind comunicat organului fiscal competent în gestionarea dosarului fiscal al contribuabilului.
(12)La acţiunile de control cu grad sporit de periculozitate, echipele de comisari pot fi însoţite de membri ai structurilor specializate de intervenţie rapidă ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(13)În exercitarea atribuţiilor de serviciu, comisarii sunt învestiţi cu exerciţiul autorităţii publice, beneficiind de protecţie, potrivit legii."
PRIN URMARE:
acel termen de 6 luni sau oricare alt termen de verificare , in afara celor prevazute de OUG 91/2003 si de Regulamentul din 19 februarie 2010, nu este real. Controlul fiind operativ si inopinat se poate face in orice moment , neexistand, in principiu, o frecventa prestabilita de verificare a unui operator economic.
FOARTE IMPORTANT:
Pentru efectuarea controlului inopinat comisarii Gărzii Financiare prezintă legitimaţia de control însoţită de insigna de împuternicire, precum şi ordinul de serviciu, care este de regulă general, cu caracter permanent, şi care indică numele comisarului şi competenţa teritorială a acestuia.
La orice acţiune de control participă minimum 2 comisari
PRECIZARE:
Am primit un e-mail de la unul din membrii FORUMULUI , e-mail prin care mi se atrage atentia asupra unor greseli de ortografie, gramatica si de exprimare pe care le-am facut in raspunsurile mele. Pentru o mai corecta informare a membrilor Forumului voi publica in mai jos continutul acestui e-mail:
"Nu te supara, dar e cam nepotrivita pentru tine exprimarea " aliniatul 7", din discutia "Garda financiara" , mult mai reprezentativa pentru un cunoscator al legislatiei ar fi fost formularea "alineatul 7" , avand in vedere ca termenul provine din fr. alinéa.
"dar astazi ( de fapt din 25 mai 2009) acest aliniat (7) este anulat avand forma pe care am redat-o mai sus din OUG 91/2003."
-discutia TVA 24% sau 19%
"- faptul generator si exigibilitatea are loc la data emiterii situatiei de lucrari (= in luna iunie 2010), adica TVA-ul din factura din 20 iulie va fi de 19%;"
- mult mai bine ar fi fost " faptul generator si exigibilitatea au loc"
-discutia cum se vor aplica ultimele modificari ale CF
"Frima dvs. plateste valoarea facturii emisa lunar de avocat"
- asta e o chestiune mai de finete recunosc, acordul corect in genitiv este "facturii emise" ",
Precum si raspunsul meu la aceste observatii pe care mi le insusesc:
"Recunosc, ai dreptate, voi fi mai atent pe viitor. Nu stiu daca este o scuza faptul ca raspunsurile le dau "direct" in Forum si poate de aceea uneori revenind pe text neavand imaginea de ansamblu fac dezacorduri, insa in rest asa este, corect ar fi: alineat, facturii emise, faptul generator si exigibilitatea au loc ( aici initial scrisesem "faptul generator are loc" , completand mai apoi exigibilitatea si poate de aceea... Finalmente nu am nici o scuza ! Fac greseli ... de gramatica ... daca voi deveni un Tolstoi al fiscalitatii poate ca voi fi scuzat candva ! ... "