avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general garda financiara
Discuție deschisă în Contabilitate în general

garda financiara

Sunt actionar in doua societati comerciale si administrator pentru amindoua din anul 2000. De-a lungul a 10 ani am avut cite 7-8 controale de la Garda financiara pe fiecare dintre societati. Cum bine stiti toate controalele de la garda se finalizeaza cu o amenda. Toate amenzile aplicate pe parcursul a 10 ani (pina in 2010 ) au fost contestate in insatanta si in TOATE am avut cistig de cauza instantele anulind procesele verbale de contraventie . De prin mai -iunie 2009 ambele societati au redus activitatea deoarece obiectul de activitate era unul care nu se preta situatiei economice de dupa 2008. Din 2009 pina in prezent am avut 4 controale de la Garda Financiara prentru perioada ianuarie -iunie 2009 Mai mult am avut control de fond de la Directia Generala a Finantelor pentru ambele societati . Nu s-a gasit nici o neregula. Ultimul control de la Garda Financiara a fost in noiembrie 2011. Zilele acestea am primit o invitatie prin care Garda Financiara vrea sa controleze a PATR-a oara perioada ianuarie iunie 2009 . am refuzat sa la prezint actele . In aceste conditii poate ma lamureste cineva cu privire la doua aspecte : 1 Ce consecinte are refuzul in conditiile in care le-am depus o petitie prin care le artatam ca au mai controlat aceeasi perioada de 3 ori si le-am atasat si raportul inspectiilor de la fond?
2). Care este modalitatea de a ma apara de hartuirea Garzii Financiare?
Din cate stiu, controlul garzii financiare se supune si el codului de procedura fiscala, care prevede:
''2) Inspecþia fiscalã va fi efectuatã în aºa fel încât sã afecteze cât mai puþin activitatea curentã a contribuabililor ºi sã utilizeze eficient timpul destinat inspecþiei fiscale.
(3) Inspecþia fiscalã se efectueazã o singurã datã pentru fiecare impozit, taxã, contribuþie ºi alte sume datorate bugetului general consolidat ºi pentru fiecare perioadã supusã impozitãrii. Prin excepþie, conducãtorul inspecþiei fiscale competent poate decide
reverificarea unei anumite perioade dacã, de la data încheierii inspecþiei fiscale ºi pânã la data împlinirii termenului de prescripþie, apar date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuãrii verificãrilor sau erori de calcul care influenþeazã rezultatele
acestora.
(4) În situaþia în care din instrumentarea cauzelor penale de cãtre organele competente nu rezultã existenþa prejudiciului, reverificarea dispusã în temeiul alin. (3) nu este urmatã de emiterea deciziei de impunere.'' Sincer, mi se pare un mare abuz si mai ales o mare incompetenta ,sa dispui un control pe aceiasi perioada, de mai multe ori, fara a avea dovezi suplimentare a unor indicii de frauda.
Ordonanta 2-2001 privind regimul juridic al contraventiilor aprobata prin Legea nr.din 11 aprilie 2002
Art. 13. -
(1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Deci au voie sa verifice retroactiv doar sase luni, cu exceptiac contraventiilor continue si a infractiunilor.

Pentru control fiscal: OG92-2003 rep.
Art. 98 Perioada supusă inspecţiei fiscale

(1) Inspecţia fiscală se efectuează în cadrul termenului de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale.

(2) La contribuabilii mari, perioada supusă inspecţiei fiscale începe de la sfârşitul perioadei controlate anterior, în condiţiile alin. (1).

(3) La celelalte categorii de contribuabili inspecţia fiscală se efectuează asupra creanţelor născute în ultimii 3 ani fiscali pentru care există obligaţia depunerii declaraţiilor fiscale. Inspecţia fiscală se poate extinde pe perioada de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale, dacă este identificată cel puţin una dintre următoarele situaţii:

a) există indicii privind diminuarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat;

b) nu au fost depuse declaraţii fiscale în interiorul termenului de prescripţie;

c) nu au fost îndeplinite obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor sume datorate bugetului general consolidat.

Multumesc ,mi-au fost de folos indrumarile dvs ale tuturor chiar daca exista prevederi mai clare in O.G.92/3003 (Codul de procedura fiscala) art.105 alin (3) :” Inspecţia fiscală se efectuează o singură dată pentru fiecare impozit, taxă, contribuţie şi alte sume datorate bugetului general consolidat şi pentru fiecare perioadă supusă impozitării.”
O.G.92/3003 (Codul de procedura fiscala) la art.105^1
(2) Prin reverificare se înţelege inspecţia fiscală efectuată ca urmare a apariţiei unor date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuării verificărilor, care influenţează rezultatele acestora.
(3) Prin date suplimentare se înţelege informaţii, documente sau alte înscrisuri obţinute ca urmare a unor controale încrucişate, inopinate ori comunicate organului fiscal de către organele de urmărire penală sau de alte autorităţi publice ori obţinute în orice mod de organele de inspecţie, de natură să modifice rezultatele inspecţiei fiscale anterioare.
(4) La începerea acţiunii de reverificare, organul de inspecţie fiscală este obligat să comunice contribuabilului decizia de reverificare, care poate fi contestată în condiţiile prezentului cod. Dispoziţiile referitoare la conţinutul şi comunicarea avizului de inspecţie sunt aplicabile în mod corespunzător şi deciziei de reverificare.”
si Organul fiscal poate solicita prezenţa contribuabilului la sediul său pentru a da informaţii şi lămuriri necesare stabilirii situaţiei sale fiscale reale. Odată cu această solicitare, când este cazul, organul fiscal va indica şi documentele pe care contribuabilul este obligat să le prezinte.
(2) Solicitarea se face în scris şi cuprinde în mod obligatoriu:
a) data, ora şi locul la care contribuabilul este obligat să se prezinte;
b) baza legală a solicitării;
c) scopul solicitării;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garda financiara ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.De la infiintarea unui srl cu principal domeniu de activitate magazin mixt care ar fi perioada la care ar trebui sa ma stept la un control din ... (vezi toată discuția)
Legalitate sau abuz? Adrian Copil Adrian Copil Este legal ca administratorul unei societati comerciale sa fie sunat de catre un comisar al garzii financiare pe telefonul mobil si sa fie invitat la sediul ... (vezi toată discuția)
Control pfa eugen_r2 eugen_r2 Bună ziua, Am un pfa cu domeniu de activitate \"realizare de software la comandă\". Sediul l-am stabilit într-un imobil din zona rurală pe unde nu trec ... (vezi toată discuția)