Cadrul legal prin care orice persoană fizică sau juridică poate ajunge la zi cu plata taxelor şi impozitelor a fost creat în legislaţia românească prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2015, publicate în octombrie anul trecut în Monitorul Oficial.
Pentru a-şi încheia parcursul legislativ a fost nevoie şi de publicarea legii de aprobare a ordonanţei amintite, iar acest lucru s-a întâmplat la mijlocul lunii ianuarie, atunci când a apărut Legea nr. 4/2016 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2015 privind acordarea unor facilități fiscale, act normativ care acordă tuturor contribuabililor posibilitatea de a beneficia de anularea penalităților de întârziere și reducerea la plată a unei cote de 54,2% din dobânda de întârziere, cu condiţia îndeplinirii anumitor cerinţe.
Concret, pentru a beneficia de facilităţile fiscale amintite anterior, contribuabilii au fost obligaţi să achite, până la 31 martie, debitele principale restante la data de 30 septembrie 2015. Odată îndeplinită această condiţie, contribuabilii care doresc să beneficieze de anularea penalităţilor de întârziere şi unei cote de 54,2% din dobânzile aferente obligaţiilor principale au de îndeplinit noi obligaţii până la 30 iunie.
Mai precis, astăzi este termenul-limită pentru achitarea cotei de 45,8% din dobânzile aferente obligaţiilor de plată principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). În plus, cei ce au notificat organul fiscal competent, în prealabil, cu privire la intenţia lor de a beneficia de aceste facilităţi, trebuie să depună, până cel târziu diseară, o cerere de anulare a obligaţiilor de plată accesorii (un model al cererii, propus de AvocatNet.ro persoanelor juridice, este ataşat acestui articol).
Important! Depunerea notificării nu este suficientă pentru anularea obligaţiilor accesorii. În plus, pentru a beneficia de facilităţi, contribuabilul trebuie să fie la zi cu declaraţiile fiscale.
Cererea de anulare trebuie depusă la registratura organului fiscal competent sau poate fi comunicată prin poştă, prin intermediul unei scrisori recomandate, cu confirmare de primire, fără a fi necesare alte documente.
Conform normelor în vigoare, cererea de anulare a accesoriilor trebuie să cuprindă următoarele elemente:
- datele de identificare a contribuabilului: numele şi prenumele acestuia sau, după caz, a reprezentantului/împuternicitului, denumirea, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscală, numărul de telefon/fax, adresă de e-mail;
- obiectul cererii, respectiv anularea obligaţiilor de plată accesorii, cu precizarea facilităţilor solicitate;
- precizarea perioadei fiscale, a scadenței, precum și a sumei, în cazul accesoriilor aferente taxei pe valoarea adăugată înscrisă în rândurile de regularizare;
- data şi semnătura contribuabilului/reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/împuternicitului.
Atenţie! Cererea de anulare poate fi depusă până la data de 30 iunie inclusiv, sub sancţiunea decăderii. Depunerea ulterioară acestui termen este considerată tardivă, iar contribuabilul nu va mai putea beneficia de facilităţile amintite, chiar dacă a îndeplinit, până la acest moment, condiţiile impuse de legislaţia în vigoare.
Notă: Mai multe detalii despre anularea sau reducerea penalităţilor de întârziere şi categoriile de contribuabili care pot beneficia de aceste facilităţi găsiţi aici şi aici.
Ataşat acestui articol găsiţi un model de cerere de anulare a accesoriilor, propus de AvocatNet.ro persoanelor juridice care doresc să beneficieze de această facilitate.
Comentarii articol (0)