Astăzi trebuie depus la Fisc formularul 092, Declarația de mențiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România.
Documentul se depune de către contribuabilii înregistrați în scop de TVA care utilizează ca perioadă fiscală trimestrul și care au efectuat o achiziție intracomunitară taxabilă în România, fiind astfel obligați să își modifice perioada fiscală, devenind plătitori de TVA lunar.
Conform Codului fiscal, contribuabilii au trimestrul drept perioadă fiscală, dacă au o cifră de afaceri definită mai mică de 100.000 de euro.
În schimb, perioada fiscală este luna, atunci când cifra de afaceri din operațiuni taxabile și/sau scutite cu drept de deducere și/sau neimpozabile în România, dar care dau drept de deducere, depășește plafonul de 100.000 de euro, calculat în funcție de cursul de schimb al BNR, valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent.
De asemenea, Codul fiscal prevede că este posibil ca un contribuabil să solicite o altă perioadă fiscală: semestrul calendaristic, respectiv anul calendaristic.
Perioada fiscală se modifică în urma unei tranzacții intracomunitare
Codul fiscal stabilește că pentru persoana impozabilă care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară de bunuri taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu:
- prima lună a unui trimestru calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în această primă lună a respectivului trimestru;
- a treia lună a trimestrului calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Primele două luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă va avea obligația depunerii unui decont de taxă;
- prima lună a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.
Important! Declarația 092 nu poate fi depusă pe cale electronică, ci numai în format tipărit. Formularul se completează în două exemplare, înscriindu-se cu majuscule toate datele prevăzute. Un exemplar se depune la unitatea fiscală, direct la registratură sau la poștă, prin scrisoare recomandată, iar cel de-al doilea se păstrează de către persoana impozabilă.
Nedepunerea formularului 092 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.
Notă: Agenda fiscală pentru luna iulie, ce este valabilă pentru toţi contribuabilii, poate fi consultată integral aici.
Semestrul sau anul calendaristic pot fi utilizate drept perioade fiscale
Precum am menționat mai sus, persoanele fizice impozabile înregistrate în scopuri de TVA pot utiliza drept perioade fiscale inclusiv semestrul sau anul calendaristic, conform art. 316 din noul Cod Fiscal.
Mai precis, contribuabilii pot să solicite utilizarea semestrului, dacă efectuează operațiuni impozabile doar în maximum trei luni calendaristice dintr-un semestru, sau a anului calendaristic, dacă efectuează operațiuni impozabile doar în maximum șase luni calendaristice dintr-un an.
În vederea utilizării ca perioadă fiscală a semestrului sau anului calendaristic, persoana impozabilă trebuie să depună o cerere justificată la ANAF, până pe 25 februarie a anului în care se exercită optiunea.
De curând, Fiscul a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care, potrivit unui comunicat remis redacției noastre din partea ANAF, adaptează actualele proceduri aflate în vigoare la prevederile noului Cod Fiscal. Pentru a intra în vigoare, proiectul de act normativ trebuie să fie aprobat și publicat în Monitorul Oficial.
Vă reamintim că, în prezent, se află în vigoare Ordinul ANAF nr. 6/2010 privind aprobarea Procedurii pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
„Ținând cont de renumerotarea articolelor din noul Cod fiscal și de modificările aduse Codului de procedură fiscală prin Legea nr.207/2015 cu privire la termenul de contestare a actelor administrative fiscale (în prezent, orice contestație se depune în termen de 45 de zile de la data comunicării actului administrativ fiscal, n.red.), considerăm necesară elaborarea unei noi proceduri pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale și, implicit, a unor noi modele de formulare utilizate în acest scop”, se arată în comunicatul Fiscului.
Proiectul de act normativ al ANAF vizează aprobarea unui nou model al formularului 306 „Cerere privind utilizarea ca perioadă fiscală pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic”.
Vă reamintim că această cerere va trebuie să fie depusă alături de o serie de documente din care să rezultate activitatea desfășurată și periodicitatea, respectiv: declaraţie pe proprie răspundere privind activitatea efectiv desfăşurată, balanţele de verificare întocmite pentru anul anterior, contracte sau comenzi, după caz, jurnalul de vânzări întocmit pentru anul fiscal anterior sau alte documente relevante pentru luarea deciziei.