Premierul Dacian Cioloş a decis marţi să remanieze echipa guvernamentală pe care o conduce, în urma evaluărilor făcute la fiecare minister.
„Sunt lucruri care au progresat bine, dar vreau un nou impuls. Prioritatea noilor miniştrii va fi să accelereze proiectele care au fost derulate. Vreau să vină oameni cu un suflu nou“, şi-a motivat premierul decizia în presa centrală.
De altfel, prin intermediul unui comunicat de presă, Guvernul a anunţat şi cine sunt cei patru miniştri vizaţi de schimbare, dar şi care sunt propunerile premierului pentru funcţiile rămase vacante.
Toate cele patru propuneri ale prim-ministrului au fost acceptate de şeful statului, care a semnat astăzi decretele pentru revocarea din funcţie a foştilor miniştri şi cele pentru numirea în funcţie a noilor miniştri.
Concret, pentru postul de ministru al Educației Naționale și Cercetării Științifice, Cioloş l-a nominalizat pe Mircea Dumitru, profesor universitar, doctor în filosofie şi fost rector al Universităţii din Bucureşti. Astfel, Dumitru îl înlocuieşte pe Adrian Curaj, cel care a deţinut până acum portofoliul Ministerului Educaţiei.
La rândul său, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a fost vizat şi el de remanierea Cabinetului Cioloş. Pentru portofoliul de ministru al Transporturilor, premierul l-a propus pe Petru Sorin Buşe, fost director general al Renault Technologie Roumanie, cel care are o experiență de peste 25 de ani în industria auto globală, potrivit informaţiilor transmise de Executiv.
Nici ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, nu a scăpat de remanierea primului-ministru, Dragoş Tudorache fiind cel desemnat de Dacian Cioloş să asigure interimatul acestui minister. Până acum, Tudorache a fost şeful Cancelariei premierului. De profesie jurist, acesta are o bogată experienţă managerială în instituţii internaţionale, printre care şi ONU.
Nu în ultimul rând, premierul României a decis să îl schimbe din funcţie şi pe Dan Stoenescu, ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni. Propunerea primului-ministru pentru această funcţie este Maria Ligor, ambasador al României în Canada şi diplomat de carieră de 20 de ani.
Conform Legii nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, demisia şi revocarea din funcţie sunt două dintre situaţiile în care funcţia de membru al Guvernului încetează.
Odată numiţi în funcţia de membru al Guvernului de către preşedintele României, în baza propunerilor înaintate de premier, noii miniştri îşi vor începe activitatea după depunerea, în faţa şefului statului, a următorului jurământ prevăzut în Constituţie: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".
Notă: În ultima perioadă, alţi trei miniştri au demisionat din Cabinetul Cioloş. Este vorba, în ordine, despre ministrul muncii, ministrul fondurilor europene şi cel al sănătăţii - detalii sunt aici, aici şi aici. Totodată, ministrul culturii a fost recent revocat din funcţie.
Comentarii articol (3)