avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... In ce situatii, privind drepturile omului, intervine ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

In ce situatii, privind drepturile omului, intervine Presedintele Romaniei?

In ce situatii, privind drepturile omului, intervine Presedintele Romaniei?
De exemplu: Cum i se poate solicita acestuia, legal, sa intervina in rezolvarea unei cereri, de catre un om de rand?
Cineva este persecutat de institutiile statului: Primarie, Politie, etc.
Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 22:40, 25 August 2009
Greu de crezut ca Presedintele mai intervine in astfel de cazuri . Doar poate in cele mediatizate si prezentate pe larg in mass media...gen : o batrana de 75 de ani face inchisoare pentru ca a furat o gaina sau mama a 4-5 copii este gratiata , etc!
In altfel de situatii orice sesizare primita de Presedinte este trimisa la alte organe abilitate de lege sa faca dreptate...parchet , politie , etc
B-)
Rolul Preşedintelui ARTICOLUL 80 (1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. (2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Numirea Guvernului ARTICOLUL 85(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Atribuţii în domeniul politicii externe ARTICOLUL 91(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege. (2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. (3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.

Atribuţii în domeniul apărării ARTICOLUL 92(1) Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. (2) El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare. (3) În caz de agresiune armată îndreptată împotriva ţării, Preşedintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi le aduce neîntârziat la cunoştinţă Parlamentului, printr-un mesaj. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanşarea agresiunii. (4) În caz de mobilizare sau de război Parlamentul îşi continuă activitatea pe toată durata acestor stări, iar dacă nu se află în sesiune, se convoacă de drept în 24 de ore de la declararea lor.


Astea-s toate atributiile presedintelui. El nu are nici obligatia si nici dreptul sa se ocupe de drepturile omului.
Atunci cand drepturile omului sunt incalcate, este incalcata si legislatia materiala, astfel incat doar instantele de judecata au atributii in domeniul asta!
In cazul in care insantele nu-si fac munca cum trebui exista cedo!
Insa presedintele n-are nici o treaba aici...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fel de republica este romania? popanelu popanelu V-as ruga sa-mi precizati ce republica este Romania(parlamentara sau semiprezidentiala) Va multumesc (vezi toată discuția)
Interpretare a deciziei ccr din dosarul 2382e/2019 montol. montol. [i]Remanierea guvernamentală reprezintă înlocuirea unor membri ai Guvernului cu alte persoane care nu se regăsesc pe lista iniţială aprobată de ... (vezi toată discuția)
Speta drept constitutional ii ContSters69573 ContSters69573 În luna mai 2008, are loc o emisiune televizată, în care Preşedintele României îl acuză pe Primul Ministru de depăşirea atribuţiilor sale ... (vezi toată discuția)