Anual, 120 de pacienți își măresc șansele de supraviețuire prin utilizarea lor. În cadrul aceluiași proiect, în 2012, am mai construit acolo un laborator de citogenetică moleculară, necesar diagnosticării în profunzime a cancerului la copii și adulți, o bancă de celule stem, un compartiment de terapie intensivă. În 2016, lucrăm la renovarea întregii clinici, scopul fiind acela de prevenție a infecțiilor nosocomiale. Construim grupuri sanitare la fiecare salon, facem circuite medicale, vrem să aducem clinica la standardele actuale de tratament.
Dacă nu te-ai lovit direct de problema transplantului, este puțin probabil să știi în ce constă această procedură și cum anume poate da șanse la viață unor persoane fără speranță. Vă descriem exact în ce constă acest proces și cât de importante sunt investițiile pe care le facem în clinicile de oncologie.
Ce sunt celulele stem
Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieții. Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcțională) a sângelui și a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă. Se pot recolta și la naștere din sângele cordonului ombilical.
Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulți din sânge periferic sau din măduva osoasă. Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea și vindecarea unor afecțiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.
Măduva osoasă este un țesut moale care se află în oasele mari și late ale corpului și are rol de a produce celulele stem din care se dezvoltă apoi celulele sângelui. Este un organ indispensabil pentru supraviețuire. Multă lume confundă măduva osoasă cu măduva spinării din coloana vertebrala, care este formată din structuri ale țesutului nervos. Nu au nimic în comun una cu cealaltă.
Transplantul de celule stem
Transplantul de celule stem hematopoietice este un act medical prin care sunt transferate celule stem hematopoietice sănătoase de la un donator la un pacient. Înainte de transplant, pacienții fac un tratament de chimioterapie și, eventual, de radioterapie, care distruge măduva bolnavă și lasă loc liber celulelor stem hematopoietice sănătoase.
Transplantul de celule stem este indicat ca tratament în următoarele boli:
- anemie aplastică severă;
- leucemie acută;
- mielodisplazie;
- leucemie mieloidă cronică;
- leucemie limfocitară cronică;
- talasemie majoră;
- siclemie;
- cazuri selecționate de mielom multiplu;
- cazuri selecționate de limfom Hodgkin;
- cazuri selecționate de limfom non-Hodgkin;
- boala mieloproliferativă;
- boli imunodeficitare;
- anemia Fanconi;
- dereglări metabolice ereditare;
- sindroame de insuficiență medulară;
- aplazie eritroidă pură (Sindrom Blackfan Diamond);
- anemie diseritropoietică congenitală;
- trombocitopatie ereditară severă.
Articol preluat de pe www.daruiesteviata.ro. Puteți citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)