O nouă obligaţie pentru anumite firme a fost introdusă anul acesta în legislaţia românească, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură fiscală. Concret, este vorba despre întocmirea dosarului preţurilor de transfer de către toţi contribuabilii care desfăşoară tranzacţii cu persoane afiliate şi ating sau depăşesc un cuantum prevăzut de lege, pe care îl prezentăm detaliat mai jos.
Astfel, din informaţiile echipei Contexpert, un val de controale ANAF va viza, în ultimul trimestru din anul în curs, preţurile de transfer, o arie considerată cu risc fiscal ridicat şi căreia autorităţile îi acordă o atenţie din ce în ce mai mare, mai ales în contextul în care guvernele din toată lumea cooperează în domeniul taxării pentru a reuşi să impoziteze profiturile acolo unde sunt obţinute şi unde are loc activitatea economică.
Concret, estimăm că, în ultimele luni ale lui 2016, numărul de verificări fiscale se va dubla faţă de nivelul actual, ceea ce înseamnă că strategiile companiilor vor fi remodelate, cu scopul de a evita riscurile de ajustare a bazei impozabile de către organele fiscale.
Trebuie remarcat că prețurile de transfer au impact asupra întregii configurări a activității companiei. De exemplu, având în vedere că prețurile de transfer influențează modul în care venitul impozabil este distribuit în alte țări, cu diferite rate de impozitare, sunt afectate veniturile acționarilor. Prin urmare, vă recomandăm:
- analiza tranzacțiilor intra-grup pentru a identifica domeniile-cheie de risc și a documentației existențe la nivel de grup;
- planificarea și/sau restructurarea operațiunilor curente intra-grup;
- realizarea de studii de comparabilitate pentru toate tipurile de tranzacții cu companiile afiliate;
- pregătirea dosarului prețurilor de transfer.
În 2017, anticipăm că verificările în zona prețurilor de transfer se vor intensifica, mai ales în contextul în care marii contribuabili vor fi obligați să întocmească dosarul prețurilor de transfer, dacă depășesc anumite praguri de semnificație a tranzacțiilor realizate în 2016, până pe 25 martie, dată până la care trebuie depusă declarația de impozit pe profit.
Cine şi cum trebuie să întocmească dosarul preţurilor de transfer?
Obligaţia întocmirii dosarului preţurilor de transfer de către toţi contribuabilii care desfăşoară tranzacţii cu persoane afiliate şi ating sau depăşesc cuantumul prevăzut de lege este cuprinsă în Ordinul ANAF nr. 442/2016, document potrivit căruia dosarul preţurilor de transfer este obligatoriu pentru contribuabilii/plătitorii din categoria marilor contribuabili care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egală cu următoarele plafoane:
- 200.000 de euro, exclusiv TVA în cazul dobânzilor înregistrate cu serviciile financiare, calculată la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României (BNR) valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 250.000 de euro, exclusiv TVA în cazul prestărilor de servicii, calculată la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 350.000 de euro, exclusiv TVA în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale, calculată la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal.
Atenţie! Din 2017, categoriile amintite anterior trebuie să aibă dosarul pentru tranzacţiile efectuate în 2016 până la termenul de depunere a declaraţiei anuale de profit, respectiv 25 martie.
Totodată, obligaţia întocmirii dosarului le revine şi celorlalţi contribuabili, la solicitarea organului de inspecţie fiscală, în cadrul unei inspecţii fiscale, după cum urmează:
- contribuabilii/plătitorii din categoria marilor contribuabili, care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate sub nivelul pragurilor de semnificație de 200.000 de euro, 250.000 de euro și 350.000 de euro, dar peste cele menționate pentru alte categorii de contribuabili (50.000 de euro, 100.000 de euro);
-
contribuabilii/plătitorii din categoriile contribuabililor mici și mijlocii, care derulează tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egală cu oricare din pragurile de semnificație:
- 50.000 de euro, exclusiv TVA, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare;
- 50.000 de euro, exclusiv TVA, în cazul tranzacțiilor privind serviciile primite/prestate;
- 100.000 de euro, exclusiv TVA, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale.
Totodată, au obligația documentării respectării principiului valorii de piață, în cadrul unei inspecții fiscale, conform regulilor generale prevăzute de reglementările financiar-contabile și fiscale în vigoare, contribuabilii/plătitorii care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate sub oricare din pragurile de semnificație menționate în ordin.
Termenul pentru prezentarea dosarului pentru contribuabilii mici și mijlocii și pentru mari contribuabili care nu au atins pragul de semnificație pentru care dosarul este obligatoriu să fie întocmit până la data depunerii declarației de impozit pe profit, este între 30 și 60 zile calendaristice cu posibilitatea unei prelungiri de 30 de zile, o singură dată.
Ce trebuie să conțină dosarul prețurilor de transfer?
În principal, dosarul conține aspecte privind:
- structura organizatorică a grupului, legală și operațională, inclusiv participațiile, istoricul și datele financiare ale grupului;
- descrierea generală a activității grupului, strategia de afaceri, inclusiv schimbările din strategia de afaceri față de anul fiscal precedent;
- descrierea și implementarea aplicării metodologiei prețurilor de transfer în cadrul grupului;
- prezentarea generală a tranzacțiilor între persoane afiliate;
- prezentarea deținătorilor de active necorporale, din cadrul grupului (patent, nume, know-how etc.) și redevențele plătite sau primite etc.;
- analiza funcțională și analiza economică pentru tranzacțiile derulate de entitatea românească cu entitățile afiliate.
Notă: AvocatNet.ro a scris aici şi aici despre obligativitatea întocmirii dosarului preţurilor de transfer.