Minorii care au împlinit 14 ani vor putea să călătorească cu avionul fără a mai fi însoțiți de o persoană majoră, conform unui Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, ce a fost adoptat marți de Senat. Proiectul urmează să intre și în dezbaterea Camerei Deputaților, care va decide, în calitate de For decizional, dacă modificările propuse la Legea nr. 248/2005 vor intra în vigoare.
Concret, prin proiectul de lege, astfel cum a fost amendat de Senat, copiii care au împlinit vârsta de 14 ani ar putea să călătorească cu avionul fără un însoțitor major. Ei vor fi obligați, totuși, să aibă asupra lor o declarație a ambilor părinți sau a reprezentantului legal prin care aceștia își dau acordul pentru efectuarea călătoriei: "(...) organele poliției de frontieră permit ieșirea din România a cetățenilor români minori care au împlinit vârsta de 14 ani titulari ai unui document de călătorie individual, sau, după caz, ai unei cărți de identitate și neînsoțiți de o persoană fizică majoră, exclusiv pentru călătoriile efectuate cu avionul, dacă prezintă o declarație (...) care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinație, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria, precum și la scopul călătoriei."
În expunerea de motive a proiectului se punctează faptul că cetățenii români minori care au împlinit 14 ani (și care au dobândit, conform legii civile, capacitate de exercițiu restrânsă) ar trebui să poată călători cu avionul în aceleași condiții ca cei din celelalte state membre ale Uniunii Europene.
În continuare, inițiatorii proiectului arată faptul că modificarea legislativă pe care o propun este menită să ajute la evitarea costurilor pe care le presupune serviciul de însoțire a minorilor, oferit de companiile aeriene. Astfel, copiii care doresc să își viziteze părinții plecați la muncă în străinătate ori să plece la studii nu vor mai fi nevoiți să recurgă la aceste servicii și vor putea să reducă semnificativ costul călătoriilor. Mai mult decât atât, companiile de zbor low-cost nu oferă serviciul de însoțire minor, ceea ce face ca opțiunile de zbor pentru minorii neînsoțiți să fie mult mai restrânse și, implicit, mai scumpe.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică în prezent. Acesta mai trebuie să primească și votul favorabil al Camerei Deputaților, ca For decizional, să fie promulgat de către președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)