Din luna august, formularul 394 - Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional se depune până pe data de 30, inclusiv, a lunii următoare încheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul etc.), inclusiv dacă în această perioadă nu au fost realizate operaţiuni de natura celor care fac obiectul declaraţiei. Prin urmare, ziua de azi devine termenul-limită de depunere, la unităţile fiscale competente, a declaraţiei 394 aferente lunii august, pentru contribuabilii care au ca perioadă fiscală luna.
Potrivit Ordinului ANAF nr. 2264/2016, formularul 394 trebuie să fie completat, în perioada cuprinsă între 1 iulie și 30 septembrie, doar pentru operațiunile cu persoane înregistrate în scopuri de TVA în România (prin completarea informațiilor din cartușele A - C), urmând ca din octombrie să fie trecute toate operațiunile efectuate - detalii despre completarea integrală a documentului, de la 1 octombrie, găsiţi aici.
Formularul 394 se depune în format electronic sub forma unui fișier PDF care are atașat un fișier XML. Transmiterea la ANAF se poate face online, pentru cei care dețin o semnătură electronică, sau direct la ghișeul organului fiscal. De asemenea, formularul poate fi transmis și prin poștă, cu confirmare de primire.
Conform prevederilor legale în vigoare, declarația 394 trebuie să fie completată și depusă la Fisc de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile în România pentru care persoana obligată la plata taxei este furnizorul/prestatorul sau beneficiarul. Declaraţia se depune pentru orice operaţiune taxabilă în România pentru care este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, precum şi pentru operaţiunile la care se aplică sistemul TVA la încasare.
Declaraţia 394 trebuie să conţină facturile care au fost emise în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă menţiunea "taxare inversă" sau "TVA la încasare", indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.
De asemenea, în declaraţie se înscriu, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile în România, următoarele informaţii:
- baza impozabilă şi TVA aferente facturilor emise prin autofacturare;
- valoarea totală a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate şi bonurile fiscale care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate, indiferent dacă au/nu au înscris codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului;
- valoarea totală a documentelor emise pentru livrări de bunuri/prestări de servicii pentru care nu există obligaţia emiterii unei facturi şi nici a bonului fiscal.
În altă ordine de idei, mai au obligația să depună la Fisc declarația 394 și persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, care realizează achiziţii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrării/prestării este în România, inclusiv achiziţiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei. În schimb, nu se înscriu în formularul 394 achiziţiile intracomunitare de bunuri şi servicii pentru care există obligativitatea înscrierii în declaraţia 390.
În acest caz, declaraţia trebuie să conţină facturile primite în perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, inclusiv cele care au înscrisă menţiunea "taxare inversă" sau "TVA la încasare", precum şi borderourile de achiziţii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol în cazul achiziţiilor efectuate de la persoane fizice, contracte încheiate cu persoane fizice.
De asemenea, în declaraţie se înscrie valoarea totală a facturilor simplificate şi a bonurilor fiscale care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate, dacă au înscris codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului.
Atenţie! Nedepunerea declaraţiei 394 în termenul legal este considerată contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 3.500 de lei pentru contribuabilii mici şi persoanele fizice, respectiv între 12.000 şi 14.000 de lei pentru contribuabilii mijlocii şi mari.
Alte formulare ce trebuie transmise Fiscului până cel târziu diseară
Ziua de azi reprezintă, totodată, data-limită pentru pentru depunerea formularului 318 - Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adăugată pentru persoanele impozabile stabilite în România, depusă potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal.
Persoanele impozabile stabilite în România, care au efectuat importuri şi achiziţii de bunuri/ servicii în alt stat membru al UE, în anul 2015, au posibilitatea solicitării rambursării TVA achitată în acel stat, prin completarea şi depunerea declaraţiei menţionate, până cel târziu diseară.
Cererea se depune de către persoanele impozabile stabilite în România, pentru rambursarea TVA achitate de acestea pentru bunurile mobile care le-au fost livrate sau serviciile care au fost prestate în beneficiul lor în statul membru în care taxa a fost încasată, precum și a taxei achitate pentru importul bunurilor în respectivul stat membru.
Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de ANAF, pentru a transmite cererea de rambursare a TVA în statul membru de rambursare, este necesară utilizarea unui certificat digital calificat, întrucât transmiterea formularului către respectivul stat membru se efectuează doar pe cale electronică, prin intermediul serviciului „Depunere declarații online” pus la dispoziţie de Fisc.
Notă: Mai multe informaţii despre depunerea formularului 318 găsiţi aici.
Nu în ultimul rând, azi are termenul de depunere şi Cererea de rambursare pentru persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA în România, stabilite în afara Comunității - formularul 313.
Acesta se depune de către persoanele impozabile neînregistrate și care nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în România, stabilite în afara Comunității, pentru rambursarea taxei facturată de alte persoane impozabile și achitată de aceasta pentru bunurile mobile care i-au fost livrate sau serviciile care i-au fost prestate în beneficiul său în România, precum și a taxei achitate pentru importul bunurilor în România pe o perioadă de minim trei luni sau maxim un an calendaristic sau pe o perioadă mai mică de trei luni rămasă din anul calendaristic.