Procedura de implementare a schemei de minimis din cadrul Programului naţional multianual pentru susţinerea mesteşugurilor şi artizanatului a fost aprobată prin intermediul Ordinului Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri nr. 1027/2016, act normativ publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 783 din 5 octombrie şi intrat în vigoare la aceeaşi dată.
Conform informaţiilor publicate de autorităţi, principalul obiectiv al programului îl reprezintă stimularea dezvoltării meșteșugurilor și a micii industrii din România, în special în localitățile rurale, dar și în cele urbane. În acest sens, autorităţile vor asigura participarea gratuită la Târgul Național pentru Artizanat si Meșteșuguri 2016, organizat la Bucureşti, cu sprijinul Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", timp de trei zile, în perioada 28-30 octombrie. În plus, se vor acorda bani pentru transport (maximum 2.000 de lei/târg/beneficiar) şi cazare (maximum 1.600 de lei/târg/beneficiar, dar nu mai mult de 200 de lei/noapte/persoană).
De altfel, potrivit unui anunţ recent al Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, aplicaţia de înscriere în program este deja activă din această dimineaţă, iar persoanele acceptate în program îşi vor avea putea prezenta produsele proprii (meșteșugărești și/sau de artizanat) și vor putea desfășura activități economice.
"Obiectivul general al programului îl constituie stimularea dezvoltării meșteșugurilor și a micii industrii din România, a întăririi clasei de mici meșteșugari și artizani, care își desfășoară activitatea individual sau organizat prin intermediul asociațiilor ori al altor organizații, în special în localitățile rurale, dar și în cele urbane, protejarea meseriilor care presupun un număr mare de operații executate manual în practicarea lor și relansarea serviciilor și a produselor realizate de aceștia, în special a celor cu specific tradițional, inclusiv obiecte de artă populară și artizanat, promovarea acestor produse și servicii pe piețele naționale și internaționale", scrie în documentul apărut recent în Monitor.
Bugetul schemei de minimis pentru anul 2016 este de 890.000 de lei, dintre care 540.000 de lei vor fi folosiţi direct cu cei aproximativ 150 de artizani şi mesteşugari beneficiari ai programului, astfel:
- participarea gratuită pentru aplicanţii selectaţi;
- suportarea cheltuielilor de transport pentru beneficiari şi pentru produsele acestora, precum şi cheltuielile de cazare pe perioada celor trei zile de eveniment;
- finanţare pentru transportul produselor, în cazul în care acestea necesită un transport separat şi nu pot fi transportate în acelaşi mijloc de transport cu beneficiarul. Suma maximă acordată unui beneficiar pentru transport, cumulat, nu va depăşi 2.000 de lei pentru târgul din 28-30 octombrie. Practic, beneficiarul işi va putea deconta transportul în limita acestei sume;
- asigurarea cheltuielilor aferente cazării pentru beneficiari, în cuantum de maximum 1.600 lei/beneficiar pentru patru nopţi de cazare, dar nu mai mult de 200 lei/noapte/persoană.
Criteriile de eligibilitate
Înscrierea în program, ce se desfăşoară aici, este posibilă următorilor operatori economici: întreprinderi mici şi mijlocii, societăţi, societăţi cooperative, inclusiv societăţi cooperative meşteşugăreşti mixte, persoane fizice autorizate care desfăşoară activităţi economice în mod independent, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi asociaţii profesionale/fundaţii.
Criteriile de eligibilitate pe care aceste entităţi trebuie să le îndeplinească pentru a primi sprijinul financiar pentru participarea la Târgul Național pentru Artizanat si Meșteșuguri 2016 sunt:
- să aibă capital social integral privat;
- să realizeze o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 de milioane de euro, echivalent în lei, sau să deţină active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 de milioane de euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate;
- să aibă un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250 în anul fiscal anterior;
- să aibă ca obiect de activitate producerea şi comercializarea produselor care păstrează specificul execuţiei manuale şi artizanale, prestarea serviciilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual sau să aibă ca scop promovarea mesteşugurilor, a meseriilor, a produselor şi a serviciilor cu specific tradiţional;
- să fie înregistrate şi să îşi desfăşoare activitatea pe teritoriul României;
- să aibă completat formularul de înscriere în cadrul programului, iar în urma evaluării să fie selectate să participe la eveniment;
- să nu depăşească plafonul de minimis de 200.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare pentru o întreprindere unică şi 100.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare pentru beneficiarii care desfăşoară activităţi de transport de mărfuri în contul terţilor sau contra-cost.
Notă: Informaţii suplimentare despre înscrierea în Programul de susţinere a meşteşugarilor şi artizanilor găsiţi aici.