1. Prin Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, astfel cum a fost modificata prin Titlul VII din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietatii si justitiei s-au adus modificari substantiale în ceea ce priveste cariera magistratilor, cu incidenta asupra salarizarii acestora. Actualul sistem de salarizare reglementat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.177/2002 privind salarizarea si alte drepturi ale magistratilor, aprobata prin Legea nr.347/2003, este grefat pe vechea reglementare referitoare la statutul magistratilor - Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca.
Prin noile acte normative s-au schimbat conditiile de numire în functii de conducere si de promovare a judecatorilor si procurorilor, conditiile privind stagiul si examenul de capacitate, precum si modul de evaluare a performantelor profesionale. În plus, o reglementare unitara în cuprinsul aceluiasi act normativ a statutului judecatorilor si procurorilor, inclusiv a judecatorilor Înaltei Curti de Casatie si Justitie si a magistratilor-asistenti reclama si o salarizare unitara a acestor categorii.
Pentru adaptarea salarizarii la noua structura a carierei de judecator si procuror, se impune adoptarea de urgenta a proiectului prezentat.
2. Proiectul urmareste uniformizarea salarizarii tuturor judecatorilor si procurorilor, prin echilibrarea indemnizatiilor de încadrare lunara ale acestora.
Mentionam ca asigurarea salarizarii adecvate a judecatorilor si procurorilor este prevazuta în Capitolul VI, punctul 3.3 din Planul de actiune pentru implementarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar 2005 - 2007, asumata de Guvernul României prin Hotarârea Guvernului României nr. 232/2005, publicata în Monitorul Oficial nr. 273 din 1 aprilie 2005. Facem precizarea ca îndeplinirea si implementarea masurilor cuprinse în Strategia de reforma a sistemului judiciar si în Planul de actiune reprezinta un criteriu esential pentru neactivarea clauzei de salvgardare în vederea aderarii României la Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007.
Prin Hotarârea nr. 185 din 22 iulie 2005, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a recomandat Ministerului Justitiei initierea unor modificari în sensul eliminarii sporului de 40%.
Fata de cele de mai sus, se propune abrogarea dispozitiilor prin care se acorda sporul de 40% pentru urmarirea penala si judecarea cauzelor de coruptie si a celor de criminalitate organizata si terorism (art. 28 alin. (5) si (9) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Parchetul National Anticoruptie, cu modificarile si completarile ulterioare si art. 24 alin. (4), (5), (7) si (8) din Legea nr. 508/2004 privind înfiintarea, organizarea si functionarea în cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism).
Ca urmare a eliminarii sporului de 40%, în vederea evitarii parasirii sistemului de un numar mare de profesionisti, ceea ce ar avea un impact negativ asupra functionarii eficiente a institutiilor de prevenire si combatere a coruptiei si criminalitatii organizate, este necesara mentinerea si asigurarea unui echilibru salarial.
Având în vedere ca din totalul 6976 de posturi de judecatori si procurori finantate (din care ocupate 5765), mai mult de jumatate (3700) beneficiaza de sporul de 40%, credem ca eliminarea sporului ar permite o reechilibrare salariala prin majorarea corespunzatoare a indemnizatiilor tuturor judecatorilor si procurorilor cu 20%, fara un impact important asupra bugetului. Majorarea se regaseste în marirea coeficientilor de încadrare prevazuti de anexa la proiect.
3. Pe lânga drepturile salariale de care beneficiaza în prezent, drepturi care se mentin prin proiectul de ordonanta, se propune instituirea sporului de vechime în munca pentru munca prestata în alte functii decât cele juridice înainte de a intra în sistemul justitiei si care nu este materializata în drepturi de care pot beneficia. Pentru a nu exista o suprapunere a acestui spor cu majorarea care se acorda pentru vechimea efectiva în magistratura, proiectul a prevazut ca sporul de vechime se acorda numai pentru vechimea în munca prestata anterior intrarii în sistemul justitiei.
4. Prin proiectul prezentat se mai propun urmatoarele:
- eliminarea acelor drepturi a caror acordare nu se mai justifica în conditiile în care orice mutare a judecatorului sau a procurorului se face la cererea sau cu acordul acestuia, iar transferul în interesul serviciului nu mai este reglementat în actuala legislatie. Astfel, s-a eliminat dreptul la acordarea costului transportului, inclusiv pentru membrii de familie si bunuri, plata unei indemnizatii egale cu indemnizatia de încadrare bruta lunara la data mutarii în alta localitate, plata unei indemnizatii egale cu ¼ din indemnizatia lunara pentru fiecare membru de familie mutat efectiv, precum si concediul de 5 zile platit în vederea mutarii;
- eliminarea dreptului la decontarea costului transport dus-întors între localitatea de domiciliu si localitatea din tara în care îsi petrec concediul de odihna prevazut de art.28 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.177/2002;
- în ceea ce priveste salarizarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea permanentizarii activitatii Consiliului si a cooptarii judecatorilor si procurorilor ca membri cu activitate permanenta, se propune ca indemnizatiile membrilor fara activitate permanenta sa fie micsorate de la 55% din indemnizatia unui judecator la Înalta Curte de Casatie si Justitie, la 5% din aceasta indemnizatie; pentru membrii cu activitate permanenta se pastreaza salarizarea prevazuta în Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, respectiv cea corespunzatoare presedintelui de sectie de la Înalta Curte de Casatie si Justitie;
- eliminarea sporului de 30% prevazut de Legea nr.50/1996 pentru personalul civil din Ministerul Justitiei cu atributii de coordonare si control si cel care efectueaza lucrari în legatura cu activitatea penitenciarelor.
Fata de cele expuse, am elaborat prezentul proiect de ordonanta pe care, daca sunteti de acord, va rugam sa-l adoptati.
PROIECT de ORDONANTA privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei
În temeiul art. 108 alin. (3) din Constitutia României, republicata si al art. 1 pct. X.4 si X.8 din Legea nr. 404/2005 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,
Guvernul adopta prezenta ordonanta:
Capitolul I
Dispozitii generale
Art. 1 - (1) Prezenta ordonanta reglementeaza salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor de la Înalta Curte de Casatie si Justitie, de la curtile de apel, tribunale si judecatorii, ale procurorilor de la parchetele de pe lânga aceste instante, ale magistratilor-asistenti de la Înalta Curte de Casatie si Justitie, ale personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor potrivit Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, precum si salarizarea si unele drepturi ale asistentilor judiciari.
(2) Salarizarea si celelalte drepturi ale judecatorilor si procurorilor militari se asigura de Ministerul Apararii Nationale, potrivit prezentei ordonante si reglementarilor referitoare la drepturile materiale si banesti specifice calitatii de militar activ. Salarizarea si celelalte drepturi ale procurorilor militari din cadrul Departamentului National Anticoruptie se asigura de Departamentul National Anticoruptie, potrivit prezentei ordonante si reglementarilor referitoare la drepturile materiale si banesti specifice calitatii de militar activ.
Art. 2 - Salarizarea si celelalte drepturi ale judecatorilor, ale procurorilor, ale personalului asimilat acestora si ale magistratilor-asistenti se stabilesc tinându-se seama de locul si rolul justitiei în statul de drept, de raspunderea, complexitatea si riscurile functiei, de incompatibilitatile si interdictiile prevazute de lege pentru aceste categorii de personal.
Capitolul II
Salarizarea
Art. 3 - (1) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti au dreptul, pentru activitatea desfasurata, la o indemnizatie de încadrare bruta lunara, stabilita în raport cu nivelul instantelor sau parchetelor, cu functia detinuta si cu vechimea în magistratura, pe baza valorii de referinta sectoriala si a coeficientilor de multiplicare prevazuti în anexa nr. 1.
(2) Pentru judecatorii si procurorii militari, indemnizatia de încadrare bruta lunara stabilita potrivit prezentei ordonante reprezinta solda de functie.
Art. 4 - (1) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti beneficiaza, în raport cu vechimea numai în functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casatie si Justitie sau de personal asimilat judecatorilor si procurorilor, de o majorare a indemnizatiei stabilite potrivit art. 3 alin. (1), calculata în procente la indemnizatia bruta, dupa cum urmeaza:
- de la 3 la 5 ani - 10%;
- de la 5 la 10 ani - 15%;
- de la 10 la 15 ani - 20%;
- de la 15 la 20 ani - 25%;
- peste 20 de ani - 30% .
(2) Indemnizatia majorata potrivit alin. (1) se acorda de la data de întâi a lunii urmatoare celei în care s-a împlinit vechimea numai în functiile prevazute la alin. (1) si constituie indemnizatia de încadrare bruta lunara.
(3) Indemnizatia de încadrare majorata potrivit alin. (1) se ia în calcul la stabilirea pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale, la stabilirea, recalcularea si actualizarea pensiei de serviciu, precum si a oricaror alte drepturi ce se determina pe baza veniturilor salariale.
(4) Majorarea prevazuta la alin. (1) se acorda numai dupa data numirii în functie de catre Presedintele României.
Art. 5 - (1) Pentru vechimea în munca prestata în alte functii decât cele prevazute la art. 4, anterior numirii în functia de judecator, procuror, personal asimilat acestora si magistrat-asistent, acestia beneficiaza de un spor de vechime calculat la indemnizatia de încadrare bruta lunara, corespunzator timpului efectiv lucrat în program normal de lucru, astfel:
- de la 3 la 5 ani - 5%;
- de la 5 la 10 ani - 10%;
- de la 10 la 15 ani - 15%;
- de la 15 la 20 ani - 20%;
- peste 20 ani - 25%.
(2) Sporul de vechime în cuantumul stabilit la data numirii se acorda pe toata durata ocuparii uneia din functiile prevazute la alin. (1) si se ia în calcul la acordarea, recalcularea si actualizarea pensiilor si altor drepturi de asigurari sociale, precum si a oricaror altor drepturi ce se determina pe baza veniturilor salariale.
Art. 6 - Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, precum si personalul de specialitate din cadrul Institutului National de Criminologie, care poseda titlul stiintific de "doctor în drept" sau "doctor docent în drept" beneficiaza de un spor de 15% din indemnizatia de încadrare bruta lunara, care se acorda de la data de întâi a lunii urmatoare celei în care s-a solicitat.
Art. 7 - (1) Judecatorii si procurorii care functioneaza la instante si parchete din mediul rural (comune) beneficiaza de indemnizatii de încadrare majorate cu pâna la 10%. Majorarea se stabileste în functie de gradul de izolare a localitatii si de conditiile concrete de viata, prin ordin al ministrului justitiei sau, dupa caz, al procurorului general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Indemnizatia de încadrare majorata potrivit alin. (1) se ia în calcul la stabilirea pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale, la stabilirea, recalcularea si actualizarea pensiei de serviciu, precum si a oricaror alte drepturi ce se determina pe baza veniturilor salariale.
Art. 8 - (1) Pentru conditii deosebite de munca, grele, vatamatoare sau periculoase, judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti si personalului asimilat acestora li se acorda un spor de 15% din indemnizatia de încadrare bruta lunara, proportional cu timpul efectiv lucrat în aceste conditii.
(2) Conditiile de acordare a sporului prevazut la alin. (1) se aproba de ordonatorul principal de credite, în functie de conditiile deosebite, grele, vatamatoare sau periculoase, stabilite potrivit legii.
Art. 9 - Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti beneficiaza de pensie de serviciu în conditiile Legii nr. 303/2004, republicata.
Art. 10 - (1) Procurorii, ofiterii si agentii de politie judiciara si specialistii din cadrul Departamentului National Anticoruptie si cei din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sunt salarizati potrivit anexei nr. 1, Capitolul B.
(2) Ofiterii si agentii de politie judiciara din Departamentul National Anticoruptie beneficiaza de drepturile prevazute în anexa nr. 4 la Ordonanta Guvernului nr. 38/2003 privind salarizarea si alte drepturi ale politistilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 353/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Specialistii din Departamentul National Anticoruptie si din Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism beneficiaza de drepturile salariale prevazute de legislatia aplicabila functionarilor publici.
(4) Ofiterii si agentii de politie judiciara, precum si specialistii din Departamentul National Anticoruptie beneficiaza în mod corespunzator de drepturile prevazute la art. 16.
(5) Indemnizatiile de încadrare brute lunare sau salariile de baza brute, precum si alte drepturi salariale ale personalului prevazut de prezentul articol se stabilesc de procurorul sef al Departamentului National Anticoruptie, potrivit legii.
Art. 11 - (1) Personalul asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si personalul de specialitate juridica din cadrul Scolii Nationale de Grefieri se salarizeaza în raport cu vechimea în magistratura sau, dupa caz, în specialitate, potrivit prevederilor Capitolului C al Anexei nr. 1.
(2) Salarizarea magistratilor-asistenti se face potrivit Capitolului A al Anexei nr. 1, în baza coeficientilor de multiplicare prevazuti la nr. crt. 20, 21, 19 pentru magistratii-asistenti gradul I, II, III, la nr. crt. 14, 15, 20 pentru magistratii-asistenti sefi, gradul I, II, III si la nr. crt. 14 pentru prim-magistratul-asistent.
(3) Bursele auditorilor de justitie se stabilesc potrivit Capitolului A al Anexei nr. 1, în baza coeficientilor de multiplicare prevazuti la nr. crt. 30 si 31, în raport cu vechimea pe care o au ca auditori.
Art. 12 - Indemnizatiile de încadrare brute lunare si celelalte drepturi ale judecatorilor, procurorilor, personalului asimilat acestora si ale magistratilor-asistenti se acorda, dupa caz, de ministrul justitiei, de presedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie, de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie sau procurorul sef al Departamentului National Anticoruptie.
Art. 13 - Indemnizatiile membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sunt prevazute în Anexa nr. 2.
Capitolul III
Drepturile acordate în cazul delegarii si detasarii
Art. 14 - (1) Pe perioada delegarii si a detasarii, judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege pentru functia în care sunt delegati sau detasati. Daca indemnizatia si celelalte drepturi salariale prevazute pentru functia în care este delegat sau detasat sunt inferioare, acesta îsi pastreaza indemnizatia de încadrare lunara si celelalte drepturi banesti.
(2) Drepturile care se acorda pe timpul detasarii se suporta de institutia în care persoana în cauza îsi desfasoara activitatea.
Art. 15 - Judecatorii si procurorii delegati, detasati sau transferati îsi pastreaza gradul dobândit în ierarhia instantelor sau a parchetelor.
Art. 16 - (1) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, care sunt detasati sau delegati în alta localitate decât cea de domiciliu beneficiaza, pe toata durata delegarii sau detasarii, de urmatoarele drepturi:
a) diurna în cuantum de 2% din indemnizatia de încadrare bruta lunara, dar nu mai putin decât cuantumul prevazut pentru personalul din unitatile bugetare;
b) decontarea cheltuielilor de cazare la structuri turistice de categoria pâna la 3 stele inclusiv. În situatia în care nu beneficiaza de cazare în aceste conditii, personalul are dreptul la o suma egala cu 0,5% din indemnizatia de încadrare bruta lunara pentru fiecare noapte, pe toata durata delegarii sau detasarii în alta localitate;
c) decontarea transportului aerian, naval, auto sau pe calea ferata clasa I, inclusiv vagon de dormit clasa I, dupa caz. În cazul în care deplasarea se face cu autoturismul, acestia beneficiaza de decontarea valorii a 7,5 litri carburant la suta de kilometri. Aceste drepturi nu se platesc în cazul în care deplasarea se face cu autoturismul ce apartine institutiei.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si cei care se deplaseaza în alta localitate pentru sustinerea examenului de capacitate.
(3) Prevederile prezentului articol se completeaza, dupa caz, cu reglementarile aplicabile personalului din institutiile publice.
Art. 17 - Judecatorii, procurorii si personalul asimilat acestora detasati în functii de conducere la institutii sau autoritati publice beneficiaza pe durata detasarii, pe lânga indemnizatia de încadrare bruta lunara a functiei de executie corespunzatoare nivelului instantei sau al parchetului si vechimii pe care o au la data detasarii, si de indemnizatia de conducere prevazuta de lege pentru functia de conducere pe care sunt detasati, precum si de drepturile prevazute în legile speciale.
Art. 18 - Judecatorii, procurorii si personalul asimilat acestora numiti temporar într-o functie de conducere, în cazul în care titularul acesteia lipseste din institutie o perioada mai mare de 30 de zile calendaristice si nu beneficiaza de salariu sau indemnizatie pe perioada respectiva, au dreptul la indemnizatia bruta lunara corespunzatoare functiei pe care o preiau.
Capitolul IV
Salarizarea si alte drepturi ale asistentilor judiciari
Art. 19 - (1) Asistentii judiciari numiti în conditiile Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, sunt salarizati cu o indemnizatie de încadrare bruta lunara, potrivit coeficientilor de multiplicare prevazuti, dupa caz, la nr. crt. 28 - 31 din Capitolul A al anexei nr. 1, în raport cu vechimea în functii juridice.
(2) Asistentii judiciari beneficiaza în mod corespunzator de drepturile prevazute la art. 5, 6, 8, art. 21, art. 28 si 29.
(3) Indemnizatiile de încadrare brute lunare si celelalte drepturi ale asistentilor judiciari se acorda prin ordin al ministrului justitiei.
Art. 20 - În cazul în care asistentii judiciari sunt delegati sau detasati la instante care au sediul în alte localitati decât cele în care îsi au domiciliul, acestia beneficiaza de decontarea cheltuielilor de transport si cazare, precum si de diurna, potrivit dispozitiilor legale aplicabile personalului din unitatile bugetare.
Capitolul IV
Alte drepturi ale judecatorilor, ale procurorilor si ale celuilalt personal
Art. 21 - (1) Pentru activitatea desfasurata, personalul prevazut la art. 1 beneficiaza, la sfârsitul anului calendaristic, de un premiu anual egal cu indemnizatia bruta din ultima luna a anului pentru care se face premierea.
(2) Pentru cei care nu au lucrat tot timpul anului premiul se acorda proportional cu perioada în care au lucrat, luându-se în calcul indemnizatia de încadrare bruta din ultima luna de activitate.
(3) Premiile anuale pot fi reduse sau nu se acorda persoanelor care au obtinut calificativul "nesatisfacator" ori au savârsit abateri pentru care au fost sanctionate disciplinar în anul pentru care se face premierea. Aceste drepturi nu se acorda în cazul persoanelor care au fost suspendate sau înlaturate din functie pentru fapte imputabile lor.
Art. 22 - În cazul în care ordonatorul principal de credite bugetare realizeaza economii prin reducerea cheltuielilor cu salariile, acesta poate acorda premii în cursul anului, în limita a 5% din fondul de salarii prevazut în bugetul de venituri si cheltuieli, personalului care asigura realizarea activitatii ce revenea posturilor din care au provenit economiile.
Art. 23 - Ministerul Justitiei, Înalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie si Departamentul National Anticoruptie pot constitui un fond de premiere lunar prin aplicarea unei cote de pâna la 2% asupra fondului de salarii prevazut în bugetele de venituri si cheltuieli ale fiecarei unitati. Din acest fond pot fi acordate premii în cursul anului personalului care a realizat sau a participat direct la obtinerea unor rezultate în activitate apreciate ca valoroase.
Art. 24 - Criteriile pentru acordarea premiilor prevazute la art. 21 - 23 se aproba de ordonatorul principal de credite.
Art. 25 - Judecatorii, procurorii si personalul asimilat acestora, precum si magistratii-asistenti, au dreptul la atribuirea unei locuinte de serviciu, daca în localitatea unde îsi desfasoara activitatea, nu beneficiaza de locuinta în proprietatea lor, a sotului sau sotiei ori a copiilor aflati în întretinerea acestora sau nu li s-a atribuit locuinta de catre autoritatile administratiei publice locale.
Art. 26 - (1) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti carora nu li s-a acordat locuinta de serviciu de catre ordonatorii principali de credite în conditiile art. 25 si care nu au în proprietate o locuinta în localitatea unde îsi desfasoara activitatea ori nu li s-a atribuit locuinta de catre autoritatile administratiei publice locale au dreptul la compensarea diferentei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinta de serviciu, potrivit legii, si chiria platita pe baza unui contract de închiriere încheiat în conditiile legii. Acest drept nu are caracter salarial si nu se impoziteaza. Compensarea nu se acorda în cazul în care contractul de închiriere este încheiat cu rude de gradul I sau II.
(2) Plafonul anual în limita caruia se poate deconta chiria în conditiile alin. (1) se stabileste prin ordin comun al ministrului justitiei, al presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al presedintelui Înaltei Curti de Casatie si Justitie, al procurorului general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie si al procurorului sef al Departamentului National Anticoruptie.
(3) Au dreptul la locuinta de serviciu potrivit art. 25 sau, dupa caz, la compensarea chiriei în conditiile alin. (1) si (2) si cei delegati, detasati sau transferati în alta localitate decât cea ce domiciliu, daca nu au în proprietate o locuinta în localitatea în care sunt delegati, detasati sau transferati. În acest caz, personalul delegat sau detasat nu mai beneficiaza de dreptul prevazut la art. 16 lit. b).
(4) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti care nu beneficiaza de locuinta proprietate personala ori carora nu li s-a acordat locuinta de serviciu sau compensarea chiriei în conditiile alin. (1), în localitatea în care îsi desfasoara activitatea, au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care îsi au domiciliul sau resedinta si localitatea unde se afla sediul unitatii, la nivelul unui abonament lunar. În situatia în care deplasarea se face cu autoturismul, acestia beneficiaza de decontarea contravalorii a 7,5 litri carburant la suta de kilometri, pentru perioada în care au lucrat efectiv.
(5) Locuintele de serviciu nu pot fi vândute judecatorilor, procurorilor, asimilatilor acestora si nici altor categorii de personal din sistemul justitiei.
(6) Cei care au înstrainat o locuinta proprietate personala sau apartinând sotului sau sotiei ori copiilor aflati în întretinerea acestora, dupa data numirii în functie nu beneficiaza de prevederile art. 25 si de cele ale alin. (1) - (3) din prezentul articol.
(7) În cazul pensionarii, titularul contractului de închiriere si sotul ori sotia acestuia îsi pastreaza drepturile locative pe tot parcursul vietii.
Art. 27 - Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti precum si familiile acestora beneficiaza, ca masura de protectie sociala, de înlesniri stabilite prin ordin al ministrului justitiei sau al procurorului general al Parchetului de pe lânga Înalta de Justitie, dupa caz, cu privire la folosirea caselor de odihna, a sanatoriilor si a altor amenajari recreative si sportive aflate în proprietatea sau în administrarea Ministerului Justitiei si, respectiv, a Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie.
Art. 28 - (1) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, în activitate sau pensionari, precum si sotul sau sotia si copiii aflati în întretinerea acestora beneficiaza în mod gratuit de asistenta medicala, medicamente si proteze, în conditiile respectarii dispozitiilor legale privind plata contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate.
(2) Conditiile de acordare gratuita a asistentei medicale, medicamentelor si protezelor se stabilesc prin hotarâre a Guvernului. Aceste drepturi nu au caracter salarial si nu se impoziteaza.
Art. 29 - (1) Absolventii, inclusiv cei ai Institutului National al Magistraturii, în primul an de activitate dupa terminarea studiilor, numiti ca judecatori, procurori sau personal asimilat, în unitati din alta localitate decât cea de domiciliu beneficiaza de o indemnizatie de instalare egala cu indemnizatia de încadrare bruta lunara corespunzatoare functiei în care urmeaza sa fie încadrati. Aceasta indemnizatie se acorda si absolventilor numiti pe functii de personal asimilat, în Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National al Magistraturii, Ministerul Public sau Institutul National de Criminologie.
(2) În cazul în care absolventul este încadrat într-o unitate din mediul rural, indemnizatia va fi egala cu doua indemnizatii de încadrare brute lunare.
(3) Prin ordin al ministrului justitiei sau al procurorului general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, dupa caz, se poate aproba ca pentru absolventii facultatilor de drept sa se acorde indemnizatia prevazuta la alin. (2) si în cazul încadrarii lor în localitati în care atragerea juristilor se face cu mare greutate.
(4) Drepturile prevazute la alin. (1) - (3) se impoziteaza potrivit legii, se înscriu în carnetul de munca si se acorda o singura data în timpul activitatii.
(5) Cel care a beneficiat de acordarea drepturilor prevazute de prezentul articol este obligat sa functioneze în unitatea în care a fost numit, o perioada de 2 ani de la numirea în functie. În cazul nerespectarii acestei obligatii, drepturile acordate potrivit alin. (1) - (3) se restituie si se anuleaza din carnetul de munca.
Art. 30 - (1) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca, fiind încadrati în gradul I sau II de invaliditate, în urma savârsirii împotriva lor a unor fapte prevazute de legea penala, în timpul sau în legatura cu serviciul, vor primi pe perioada invaliditatii o pensie egala cu indemnizatia de încadrare bruta lunara avuta la data survenirii invaliditatii si vor beneficia o singura data de o compensatie egala cu de cinci ori aceeasi indemnizatie bruta.
(2) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti care si-au pierdut partial capacitatea de munca, în conditiile alin. (1), fiind încadrabili în gradul III de invaliditate, si care nu mai pot exercita în continuare profesia vor beneficia de o pensie egala cu cel putin jumatate din indemnizatia de încadrare bruta avuta în ultima luna de activitate, de o compensatie egala cu de trei ori aceeasi indemnizatie bruta, precum si de dreptul de a cumula, în conditiile legii, pensia cu salariul, pe care îl pot primi dintr-o alta activitate desfasurata.
(3) Urmasii celor decedati în conditiile prevazute la alin. (1): sotul/sotia supravietuitoare, copiii minori si copiii majori aflati la studii pâna la împlinirea vârstei de 26 de ani, beneficiaza, pe perioada cât îndeplinesc conditiile prevazute de reglementarile legale referitoare la pensiile de asigurari sociale din sistemul public, de o pensie unica egala cu indemnizatia de încadrare bruta lunara pe care au avut-o persoana la data decesului.
Art. 31 - (1) În caz de deces al judecatorului, procurorului, personalului asimilat acestora si magistratului-asistent, membrii familiei, care au dreptul, potrivit legii, la pensie de urmas, primesc pe o perioada de 3 luni echivalentul indemnizatiei de încadrare brute din ultima luna de activitate a celui decedat. Aceste drepturi se impoziteaza potrivit legii.
(2) În cazul în care decizia pentru pensia de urmas nu a fost emisa din vina institutiei în termen de 3 luni de la data decesului, aceasta va achita în continuare drepturile prevazute la alin. (1), pâna la emiterea deciziei pentru pensia de urmas.
Art. 32 - (1) Pentru acordarea de ajutoare, recompense si contributii la actiuni umanitare, se constituie Fondul presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al presedintelui Înaltei Curti de Casatie si Justitie, al procurorului general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, al procurorului sef al Departamentului National Anticoruptie si al ministrului justitiei, cu încadrarea în creditele bugetare aprobate.
(2) Pentru primirea delegatiilor straine si a invitatilor din tara si din strainatate se constituie fondul de protocol al Consiliului Superior al Magistraturii, al Înaltei Curti de Casatie si Justitie, al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie si al Departamentului National Anticoruptie, cu încadrarea în creditele bugetare aprobate.
(3) Baremurile de cheltuieli pentru actiunile prevazute la alin. (1) se stabilesc prin ordin al conducatorului institutiei.
Art. 33 - (1) Judecatorii, procurorii si personalul asimilat acestora trimisi în strainatate pentru actiuni în interesul serviciului au drepturile si obligatiile stabilite prin regulamentul aprobat dupa caz, de ministrul justitiei, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, presedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie sau procurorul sef al Departamentului National Anticoruptie, cu respectarea dispozitiilor în vigoare referitoare la drepturile si obligatiile personalului trimis în strainatate.
(2) Cheltuielile de deplasare în strainatate - diurna în valuta, cheltuieli de transport si cazare - se aproba de conducatorul institutiei si se acorda potrivit dispozitiilor prevazute de lege pentru secretarii de stat.
Art. 34 - Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti beneficiaza si de drepturile stabilite în mod expres pentru acestia prin alte acte normative speciale.
Capitolul V
Dispozitii tranzitorii si finale
Art. 35 - Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, aflati în activitate la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante, se considera ca îndeplinesc conditiile legale pentru functia în care sunt încadrati.
Art. 36 - Statele de personal si statele de functii se întocmesc în limita numarului de posturi legal aprobat.
Art. 37 - Drepturile de salarizare prevazute de prezenta ordonanta sunt brute si impozabile. Acestea vor fi actualizate prin aplicarea indexarilor acordate în conformitate cu prevederile legale.
Art. 38 - (1) Personalul salarizat potrivit prezentei ordonante nemultumit de modul de stabilire a drepturilor salariale poate face contestatie, în termen de 5 zile de la data comunicarii, la organele de conducere ale Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, ale Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, Departamentului National Anticoruptie ori, dupa caz, la Colegiul de conducere al Înaltei Curti de Casatie si Justitie. Contestatiile se solutioneaza în cel mult 30 de zile.
(2) Împotriva hotarârilor organelor prevazute la alin. (1) se poate face plângere, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru hotarârile Colegiului de conducere al Înaltei Curti de Casatie si Justitie sau, dupa caz, a Curtii de Apel Bucuresti, pentru celelate hotarâri. Hotarârile pronuntate sunt irevocabile.
Art. 39 - Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta ordonanta.
(2) Coeficientii de multiplicare prevazuti în anexele la prezenta ordonanta se aplica, în mod corespunzator, altor categorii de personal salarizate în baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 177/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 40 - Valoarea de referinta sectoriala prevazuta în anexa nr. 1 se majoreaza cu 5% începând cu data de 1 februarie 2006 si cu 6% începând cu data de 1 septembrie 2006 fata de nivelul din luna august 2006.
Art. 41 - Valoarea de referinta sectoriala prevazuta în anexele nr. 2, 4, 5 si 6 la Legea nr. 50/1996 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului din organele autoritatii judecatoresti, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu majorarile si indexarile ulterioare, se majoreaza cu 5% începând cu data de 1 februarie 2006, fata de nivelul din luna ianuarie 2006 si cu 6% începând cu data de 1 septembrie 2006, fata de nivelul din luna august 2006.
Art. 42 - Prezenta ordonanta intra în vigoare la data de 1 februarie 2006.
Art. 43 - (1) La data intrarii în vigoare a prezentei ordonante, se abroga:
a) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 177/2002 privind salarizarea si alte drepturi ale magistratilor, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 924 din 18 decembrie 2002, aprobata cu modificari prin Legea nr. 347/2003;
b) prevederile referitoare la salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor Înaltei Curti de Casatie si Justitie si ale magistratilor-asistenti cuprinse în Legea nr. 56/1996 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor Înaltei Curti de Casatie si Justitie, ale magistratilor-asistenti si ale celorlalte categorii de personal, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 139 din 4 iulie 1996, cu modificarile si completarile ulterioare,
c) Ordonanta Guvernului nr. 23/2005 privind cresterile salariale aplicabile magistratilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei pentru anul 2005, aprobata prin Legea nr. 100/2005;
d) art. 28 alin. (1) - (5), (7) si (9) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Departamentul National Anticoruptie, cu modificarile si completarile ulterioare si art. 24 alin. (1) - (5), (7) si (8) din Legea nr. 508/2004 privind înfiintarea, organizarea si functionarea în cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) orice alte dispozitii contrare.
Comentarii articol (0)